Työnhakuprosessi on mennyt loistavasti, kun hakija saa kutsun työhaastatteluun. Vältä haastattelutilanteessa näitä.

1. Puku päälle

Asiantuntijoiden mukaan liian muodollinen pukeutuminen vaikuttaa helposti siltä, että hakija ei tunne työpaikan tai -yhteisön kulttuuria. Pukeudu työhön sopivasti, älä liian muodollisesti.

2. Ole etuajassa

Myöhästyminen ei ole suotavaa, mutta liian aikaisin saapuminen voi jopa vähentää mahdollisuuksiasi saada työ.

3. Sano olevasi perfektionisti

Monissa työhaastatteluissa kysytään hakijan heikkoja kohtia. Yhtä yleistä on luultavasti ajatella, että perfektionismi on vain hyvä asia työpaikalla. Asia ei kuitenkaan ole näin, vaan perfektionistiksi julistautuminen näyttää kliseiseltä teeskentelyltä.

4. Ole (liikaa) oma itsesi

Ensivaikutelman tekeminen on tärkeää. Tilaisuutta ei kannata haaskata olemalla liian huoleton ja rento. Kuulostele tilannetta ja käyttäydy sen mukaan.

5. Älä kysy palkasta

Työnantaja ajattelee helposti, että hakija on tyytyväinen mihin hyvänsä, kunhan on työtä. Palkasta kannattaa puhua viimeistään toiseen haastatteluvaiheeseen mentäessä, mutta heti siitä ei kannata kysyä.

Lähde: Business Insider

Kommentit

54

Miehet puskissa

Ensimmäinen kohta on hieman harhaanjohtava. Tietysti reilusti liikapukeutuminen on haitallista, mutta niin on myös alipukeutuminen. Hyvä nyrkkisääntö on pukeutua hieman paremmin kuin paikallinen työyhteisö. Jos muut käyttävät pukua tai osia siitä, täysin pukuun pukeutuminen ei pitäisi olla virhe.
30

K

Nyt kaipaisi hieman perusteluja siihen, että aikaisin saapuminen on pahempaa kuin myöhästyminen?
28

Anonyymi

Myöhästyminen vähentää mahdollisuuksia enemmän kuin etuajassa oleminen. Missään kohdassa ei sanottu päinvastoin
26

PK

Myöhästyminen on yksi pahimmista töppäyksistä, jonka voi tehdä. Myös liika huolettomuus ja rentous kostautuu eli vaatetuksen pitää olla asiallinen ja siisti. Toimistolook soveltuu monenlaisiin haastattelutilanteisiin. Valmistautuminen haastatteluun on a&o. Edes pintapuolinen käsitys organisaatiosta on hyvä olla. Asiantuntija- ja johtotehtäviä hakiessa kannattaa tutustua keskeisiin strategioihin ja näkyvimpiin hankkeisiin, joista voi odottaa kysymyksiä tai joilla voi osoittaa motivaationsa. Älä sano, ettet yhtään odottanut kysymystä. Kertoo, ettet ole valmistautunut haastatteluun. Kysymyksiä kannattaa miettiä etukäteen ja koota ytimekkäät kokonaisuudet sen sijaan että luettelisi vuosi vuodelta saavutukset ja työtehtävät. Erityisesti mieti etukäteen,miten vastaat sinulle vaikeisiin kysymyksiin. Älä valehtele tai peittele, mutta kaikkea ei tarvitse kertoa ja ehdottomasti: älä hauku edellistä työnantajaa.
34

Anonyymi

Kun kirjoittaa näinkin tärkeästä aiheesta, johon moni etsii neuvoja, voisi kirjoitusasuun kiinnittää enemmän huomiota. Näin huonosti kirjoitetusta ohjeesta en kyllä ottaisi itse vaikutteita.
24

johanon

mitäh! ei saa pukeutua siististi... voi luoja.. lopettakaa näiden huonojen ohjeiden antaminen niin ehkä työttömyyttäkään ei olisi niin paljon -.-
28

Huhhuh

Satun tietämään tilanteen jossa asustus vaikutti työpaikan saantiin todella paljon. Isän työkaveri meni työhaastatteluun ja häntä aiemmin haastattelussa hieno puku päällä ollut mies ei saanut töitä. Mutta tämä isän työkaveri tallusti paikalle paskaisissa työhaalareissa ja sai paikan.
7

Ihanaaaaaaaaaaa

Minulle kävi melkein vastaavanlaisesti. Hain varastoon ja pukeuduin duunarin näköisesti, en liian siististi. Minun jälkeeni tullut tuli rakennekynsiensä kanssa ja hiukset nutturalla ja mekko päällä. Näytin kuulemma enemmän tekijältä ja sain paikan.
17

nonmo

Noniin, tässä taas väärin luettu tai väärin ymmärretty. Tekstissä luki, että pitää välttää liian muodollista pukeutumista. Ei sanottu, ettei saa pukeutua siististi. Mutta niin se taitaa ainakin monelle suomalaiselle olla, että siististi pukeutuminen ihan arkenakin on harvinaista...
16

J

Älä missään nimessä hauku edellistä työnantajaa/työkaverita/esimiestä. Kun tälläinen haastateltava avaa noista asioista suunsa, jää ko. henkilö palkkaamatta. Käsi kädessä näyttää kulkevan se, että kun noita haukututaan, kerrotaan jutuista syvemmin, ja samalla paljastetaan sisäisiä asioita, ja rikotaan salassapitovelvollisuutta pahimmillaan. Ei, ei ja ei.
14

Myöhässä

Mulle kävi ikävä tuuri kun olin menossa työhaastatteluun.jouduin ikävään ruuhkaan ja siksi myöhästyin 15 min. Autossa itkin etten ikinä saa toivomaan työpaikkaan kun myöhästyin ruuhkan takia. Sain kuitenkin tämän työpaikan jonne olin hakenut kolme kertaa myöhästymisestä huolimatta. Puhuin itseni heille työhaastattelussa. Onneksi näin.
22

Tärkein

Vältä sanan "minä" käyttöä.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.