Hyvän ansioluettelon eli cv:n kirjoittaminen ei ole helppoa. Vältä näitä, niin saat aikaan toimivamman cv:n.

1. Olen kiinnostunut tästä työpaikasta

On selvää, että olet kiinnostunut työpaikasta jota haet. On siis turha kirjoittaa sitä cv:hen.

2. Henkilökohtaiset asiat

Henkilökohtaiset asiat eivät kuulu ansioluetteloon. Älä kerro cv:ssä esimerkiksi siviilisäätyäsi ja sitä mitä uskontokuntaa edustat.

3. Harrastukset mainitaan vain, jos niillä on merkitystä työn kannalta

Harrastuksia ei kannata mainita ansioluettelossa ellei niillä ole merkitystä työn kannalta.

4. Suosittelijat selviävät sanomattakin

Mikäli rekrytoijat haluavat kysyä jotakin sinusta tai saada suosituksia, he pyytävät kyllä suosittelijoiden yhteystiedot. Suosittelijoita ei siis tarvitse laittaa valmiiksi ansioluetteloon.

5. Tarpeettomat sanat pois

Vältä tarpeettomia sanoja cv:ssä. Puhelinnumeron eteen ei tarvitse kirjoittaa "puhelin" eikä sähköpostiosoitteen eteen "email" tai "sähköposti".

6. Älä kikkaile fonteilla

Erikoinen fontti voi vaikeuttaa lukemista.

7. Selitykset pois

Älä selittele cv:ssä miksi juuri sinun pitäisi saada hakemasi työpaikka. Rekrytoija kyllä näkee kokemuksesi aiemman cv:hen listatun työkokemuksen perusteella ja kysyy lisää tarvittaessa.

8. Oma kuva cv:ssä
Oman kuvan liittäminen ansioluetteloon on yleistynyt, mutta ei mitenkään pakollista. Lähetä asiallinen kuva, jos sitä pyydetään.

Lähde: Business Insider

Kommentit

37

H-M

"4. Suosittelijat selviävät sanomattakin" Minä taas olen ymmärtänyt, että monia kiireisiä rekrytoijia ärsyttää, jos hakemuksessa ja CV:ssä ei ole kaikkia tarvittavia tietoja valmiiksi. Puuttuvia tietoja ei sitten potentiaalisilta kandidaateilta välttämättä jakseta lähteä kyselemään, jos tarjolla on yhtä potentiaalisia, rekrytoijan kannalta helpomman hakemuksen tehneitä. Vai onko tämä joku ihan selkeä tyylimoka? :)
28

Heikki rekrytoija

Mielelläni luen kyllä aina hakijan harrastuksista, mielestäni kertoo ihmisestä aika paljon. Jos niitä ei lue CV:ssä, tulee tunne ettei hakijalla ole mitään elämää. Ehdoton turn-off on suomenkieliseen hakemukseen lähetetty englanninkielinen cv!
31

Jartsa

Oman pöydän kautta kulkee usea ja CV ja esimerkiksi ilman kuvaa olevat näyttävät vähän karuilta ja sivuutankin ne helpommin kuin kuvalliset. Suosittelijat ehdottomasti näkyviin, niiden puuttumisen tulkitsen niin että hakija ei ole enää entisen pomonsa kanssa väleissä.
24

Jaa

Mielestäni tässä nyt neuvotaan mokaamaan. Olen useammaltakin rekrytoijalta kysynyt, miten CV kannattaisi tehdä, että pääsee töihin. Vastaus on ollut kaikilla sama: Lyhyt, mutta persoonallinen. Yksikin sanoi heittävänsä monisivuiset CV:t suoraan roskiin. Kuitenkin massasta pitäisi jotenkin erottua, ketään loukkaamatta. Haastavaa, eikös ;)
29

Vilu

Hei, kiitos artikkelistanne! Ihmettelen kuitenkin tämän artikkelin tarkoitusperää: se ohjaa mielestäni hakijaa täysin väärään ja vanhanaikaiseen suuntaan. Työelämä ja rekrykulttuuri on muuttunut oman osaamisen markkinoinniksi ja persoona merkitsee yhä enemmän. Suosittelen ehdottomasti pitämään suosittelijat, harrastukset ja kuvan! Ne osoittavat työnhakijan panostusta, sosiaalisia taitoja ja aktiivisuutta.
17

Rekrytoija

Mielenkiintoinen artikkeli tosiaan. Itse rekrytoijana arvostan sitä että cv:stä nään kaiken mitä tarvitsen. Harrastuksia ei välttämättä tarvitse kirjata. Ellei niistä kuvastu työn kannalta jotain oleellista. Suosituksista olen muiden kommentoijien kanssa samaa mieltä, ja ne kannattaisi aina olla valmiina cv:ssä. Tai vähintään lause "Suosittelijan yhteystiedot pyydettäessä". Helpottaa ja nopeuttaa rekrytoijan työtä kiireessä.
22

Erkki

Tuhansia ihmisiä rekrytoineena ja satoja rekrytointikoulutuksia järjestäneenä totean, että tämä kirjoitus on täyttä sontaa. Suosittelijat ja kuva EHDOTTOMASTI CV:hen, kuin myös harrastukset (pl. lumilautailu, motocross yms. potentiaalisia sairaslomia aiheuttavat).
14

Viimevuoden insinööri

Aika päinvastaista tietoa siihen mitä opintojen aikana ohjeistettiin. Esimerkiksi useammassa työnhakuun liittyvässä seminaarissa painotettiin että nykyinen CV kieli on englanti, eikä sitä kannata turhaan alkaa kääntelemään. Onko sitten niin että nyky rekrytoijat ovat 60 luvun lapsia jotka eivät osaa englantia. Aika oudolta asenteelta tuntuu jos englannin kielinen CV tulkitaan negatiiviseksi tekijäksi, eikös se juurikin osoita että hakija kykenee toimimaan myös kansainvälisillä markkinoilla. Suomeahan osaa jokainen joten miksi sitä kannattaisi erikseen korostaa.
26

Ei mitään englannin kieltä vastaan, mutta

Viimevuoden insinööri: Jos hakee paikkaa, jonka ilmoitus on suomenkielinen, mitä perusteita sinulla on englanninkieliselle CV:lle? Ei jokainen suomalainen yritys vaadi englannin osaamista tai tähtää kansainvälisille markkinoille. Voit tuoda kielitaitosi esiin myös muulla tavalla. Minusta englanninkielinen CV suomenkieliseen ilmoitukseen lähetettynä on kuin vastaisi koulukokeessa aiheeseen liittyen, mutta silti aiheen vierestä. Et saisi täysiä pisteitä vastauksestasi, sillä et ole vastannut esitettyyn kysymykseen. Ja vielä, jokainen ei todellakaan osaa suomea. Sinullakin "Viimevuoden insinööri" on tekstissäsi muutamia kielioppivirheitä, vaikka kirjoititkin suomeksi.
26

Rekrytoija vai besserwisser

Mutta kuka ohjeistaisi rekrytoijia? Hakuilmoituksissa näkyy rasittavan paljon tyhjiä kliseitä ja hölynpölyä; "onhan myynti sydämen asiasi", "olet iloinen", "hymysi ei hyydy", "tarjoamme mukavat työkaverit". Ja rekrytoijan velvollisuus pitäisi olla kunnioittaa hakijaa, ja edes vastata hakemukseen. Etenkin nuorille, jotka hakevat ensimmäisiä työpaikkojaan on melko surkea esimerkki yrityksestä joka ei vaivaudu edes vastaamaan hakijan hakemukseen (suunnittelen julkista "mustaa listaa" yrityksistä jotka ovat näin ylimielisiä). Ihan peruskäytöstapoihin kuuluisi kunnioittaa ja kannustaa hakijaa, eikä ladella listoja mikä rekrytoijaa milloinkin ottaa päähän. Yhtä ärsyttää kuva, toista harrastukset, yksi haluaa persoonallisuutta, toinen ei jaksa lukea edes muutamaa riviä. Kannattaisi muistaa että hyvin usein yritys tarvitsee sitä tekijää enemmän kuin osaava tekijä juuri tätä yritystä.
21

Xylitoli

Onpas paljon baskaa saatu tiivistettyä lyhyeen tilaan. Ei työn saati ole kiinni esitetyistä seikoista.
18

Anonyymi

Höpö höpö. Kuvalla erotutaan ja jäädään rekrytoijan mieleen. Se auttaa ansioluetteloa lukevaa rekrytoijaa muodostamaan kokonaiskuvan työtä hakevasta. Suuri osa CV ohjeita suosittelee kuvan käyttöä. Saa olla aika moinen naamataulu, että kuvan lisääminen ei olisi eduksi
11

Diipadaapa

Olen ollut juuri työnhakuvalmennuksessa ja etsinyt koko ajan aktiivisesti töitä. Kyllä CV:n pitää olla oman persoonan näköinen, lyhyt ja ytimekäs. Kuvan käyttöä suositeltiin myös ja suosittelijoiden yhteystiedot mukaan.. Itse jätin harrastukset pois, jolloin CV mahtui yhdelle A4:lle. :) Jos ne kiinnostavat työnantajaa ja pääsen työhaastatteluun, voin kertoa niistä siellä. Suurinosa on kuitenkin kytköksissä hakemani alan töihin, joten.. silleen hyvä lisäys ehkä työhaastattelun aikana tuoda esiin lisää "plussapuolia" ?
17

1975

Tämä oli tyhmin juttu mitä olen ikinä lukenut
16

ZaraLover

Minã uskon siihen, ettã paikan päälle mennäãn suoraan ja pyydetäân se pomo esille ja kerrotaan hãnelle suoraan, ettã minã haluan tãnne töihin. En usko näihin CV:n höpöilyyn. Kummiskin kukaan ei niitã jaksa lukea. Minkä takia te työnantajat ette kunnioita sitä, ettã tullaan suoraan teidân eteen ja sanotaan teille, ettã tânne haluan töihin. Sehän, minun tietããkseni, on kuin haastattelu juuri siinä. Saatte nãhdã minut juuri teidãn edessã ja millainen olen... Mihin te sitã CV:tã vielä tarvitsette? Jos nããtte, ettã työnhakija on todella pããttãvãinen, ettã vaivautui tulla suoraan teidän yritykseen vaatimaan töitã, miksi tämã henkilö ei erotu teille joukosta? Tällã tavalla sain itse työtã Zarasta johon menin ja vaadin työpaikan.
15

zeni

Oikeesti luulin et tää on joku vitsi!? :DD noihan just ne asiat mitkä pitää työhakemuksessa ollakkin? onko mulla nyt joku juttu mennyt ihan ohi? :DD
22

Työnhakija

Muuten hyvä, mutta CV on eriasia kuin työhakemus. Ei kai kukaan kirjoita omaan CV:n eli ansioluetteloonsa miksi hakee kyseistä työtä? Ansioluetteloon listataan koulutukset, entiset työpaikat ja mahdollisesti harrastukset ja muut taidot. Työhakemuksessa/saatekirjeessä voidaan jaaritella miksi hakee työtä ja miksi on pätevä kyseiseen työhön.
10

........

Ja tosiaan resume eli ansioluettelo on eri asia kuin curriculum vitae eli cv ja lisäksi molemmat ovat eri asioita kuin työhakemus...
16

extyönhakija

Mulle on alusta asti opetettu: CV ja työhakemus aina erikseen?!?!? Aina olen hakemani työn saanut. Ja kehuja näiden selkeydestä. CV on ANSIOLUETTELO, siellä kerrotaan mitä olet saavuttanut ja mitä osaat. CV siihen muotoon että sen voi laittaa kaikkiin työpaikkahakemuksiin. TYÖHAKEMUKSESSA taas paikasta riippuen kerrotaan kuka olet ja miksi haet kyseistä paikkaa, millainen oppija tai työntekijä olet, mitä harrastat, muu osaaminen, mitä teet vapaa-ajalla, mitä haluaisit oppia, mikä on motivaattorisi jne. CV JA TYÖHAKEMUS ERILLISINÄ LIITTEINÄ. Tää artikkeli ajaa kyllä niin suohon kun olla ja voi.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.