Työhyvinvointi

Unohda kiire ja ole läsnä

3.5.2018 klo 7:55

Kiire tarttuu. Mitä jos selättäisit kiireen ja olisit enemmän läsnä?

Työkaverin puheet menevät helposti ohi, kun näpyttelee samaan aikaan kännykällä viestiä. Ajatukset säntäilevät ja mistään ei tule valmista. Työpino ja ahdistus kasvavat samassa tahdissa. Kuulostaako tutulta? On aika pysähtyä.

Hoppu on hanurista -kirjan kirjoittaja Maarika Maury kehottaa kirjassaan opettelemaan karsimista. Siten saa aikaa tärkeimmille asioille. Usein myös sillä että tekee vähemmän saakin itse asiassa enemmän aikaan.

Opettele delegoimaan ja siirtämään – unohda kiire-sana

Työskennellessä on hyvä muistaa, että osan tehtävistä voi siirtää ja osan voi mahdollisesti tehdä joku muu. Viimeistään silloin jos vuorokauden tunnit eivät tunnu riittävän oman työn tekoon, on aika havahtua. Tekemistä on liikaa, jos ei ehdi nukkua eikä nauttia elämästä.

Kaoottinen tekeminen ja kiireestä puhuminen lisäävät kiireen ja paniikin tuntua entisestään. Tämä vie aikaa myös varsinaiselta tekemiseltä. Sen ajan minkä hokee kuinka on kiire, voi käyttää asian edistämiseen.

Maury sanookin, että sanan kiire voi poistaa kokonaan omasta sanavarastostaan. Se kannattaa kitkeä myös sisäisestä puheesta. Kiirepuheella on kielteinen vaikutus mielialaan ja koko kehoon. Lisäksi se tarttuu ympärillä oleviin ihmisiin.

Läsnä tässä hetkessä

Kun on oikein kiire ja paljon tekemistä, ajatukset lähtevät helposti sinkoilemaan seuraavaksi hoidettaviin tai kesken jääneisiin tekemisiin. Kaoottinen olotila hälvenee, kun koettaa olla läsnä juuri siinä asiassa ja hetkessä mitä on tekemässä.

Maarika Maury opastaa sekä hiljentämään että nopeuttamaan tahtia limittäin. Niin saa paljon aikaan. Kun vetää henkeä ja kirjoittaa ylös mitä pitää tehdä, asiat selkenevät ja sujuvat rivakasti.

Toki välillä kannattaa hidastaa kunnolla ja keskittyä ainoastaan lepäämiseen. Ihminen tarvitsee myös totaalista palautumista.

Vain yksi to do -lista

Tehtävien määrä voi ahdistaa, jos niitä putkahtelee eri kanavista: yhdestä asiasta muistuttaa post it -lappu, toisesta pikaviesti, kolmannesta on sovittu puhelimessa ja neljännestä kasvotusten. Asioiden ja työtehtävien kokonaisuus on helpompi hahmottaa, kun kaikki kokoaa listaksi yhteen paikkaan. Lista voi olla tietokoneella/puhelimessa tai paperilla.

Lista voi auttaa myös siinä, että ei lupaudu enempään kuin mihin oikeasti pystyy.

Kiire ei ole kehun aihe.  Kova kiire ei yleensä tarkoita tehokkuutta, vaan sillä voi olla vakaviakin seurauksia. Elimistön jatkuva stressitila altistaa monille sairauksille ja uupumukselle. Kiireessä tulee tehtyä myös helpommin virheitä, joista puolestaan seuraa lisää kiirettä, pahimmassa tapauksessa jopa onnettomuuksia.

Lähde: Maarika Maury, Jaana Tuomila ja Tuomo Meretniemi: Hoppu on hanurista – 12 askelta kiireen kitkemiseksi (Kiss Publishing, 2018)