Työllisyysnäkymät

Unna S – syntyi unelmasta & rohkeudesta

21.6.2018 klo 8:46

Oletko miettinyt, että hyppäisit pois oravanpyörästä? Susanna Santalo jätti pari vuotta sitten uransa Finnairilla ja perusti oman kenkäkaupan.

Susanna Santalon Unna S -liikkeeseen tulvii valoa suurista ikkunoista. Sijainti Helsingin Annankadulla aivan Iso Roobertinkadun kulmassa on ihanteellinen. Toinen toistaan kiinnostavampia kenkiä, laukkuja ja muita asusteita on hyvässä järjestyksessä näyteikkunassa ja hyllyillä. Yleisvaikutelma liikkeestä on selkeä ja tilankäyttö tehokasta. Mutta miten Unna S sai alkunsa?

– Olen matkustanut työ- ja vapaa-ajalla paljon. Matkoilla jäin aina miettimään, miksi Suomesta on niin vaikea löytää kivoja, laadukkaita ja kohtuuhintaisia kenkiä. Idea omasta kenkäkaupasta alkoi siis kyteä jo kauan sitten, Susanna Santalo kertoo.

Yrittäjäksi muotialalle

Susanna Santalo löysi tiensä Finnairille rakkaudesta kieliin. Kielitieteilijä aloitti Finnairilla lentoemäntänä, toimi purserina ja esimiehenä niin lennoilla kuin toimistollakin. Viimeisin pesti lentoyhtiössä oli Inflight Manager, jolloin Susanna vastasi muun muassa matkustamohenkilökunnan työasuista.

Hän on ollut suunnittelemassa yhdessä Ritva-Liisa Pohjalaisen kanssa Finnairin viimeisimpiä työasuja. Muoti on siis ollut vahvassa osassa Susanna Santalon elämässä jo paljon ennen omaa kenkäliikettä.

– Muoti on aina ollut lähellä sydäntäni ja olen kenkäihminen. Italiassa ja Espanjassa on ihania kenkiä ja ostan liikkeeseeni näiden lisäksi kenkiä myös Tanskasta. Ekologisuus ja ympäristöasiat ovat monille tärkeitä, joten valikoimassa on myös esimerkiksi amsterdamilaisen O My Bagin laukkuja, Susanna Santalo valottaa.

Unna S:n laadukkaassa ja mielenkiintoisessa valikoimassa on tunnetumpien brändien lisäksi pienempien eurooppalaisten muotitalojen tuotteita, jotka Susanna Santalo maahantuo itse suoraan valmistajien tehtailta. Pienehköt erät mahdollistavat uniikin ja raikkaan valikoiman sekä nopean vaihtuvuuden.

– Ostan pieniä eriä, joten valikoiman vaihtuvuus on nopeaa. Asiakkaita on ympäri Suomen ja juuri avattu verkkokauppa mahdollistaa ostokset missä ja milloin tahansa.

Lisäksi Unna S maahantuo työkenkiä naisille ja miehille. Susannan pitkä kokemus Finnairilta takaa sen, että hän todella tietää millaiset työkengät ovat hyvät. Työkenkien verkkokauppamyynti alkaa syksyllä.

Esimiestyöstä pohjaa omalle bisnekselle

Susanna Santalo ryhtyi yrittäjäksi ilman aiempaa yrittäjäkokemusta, mutta hänen lähipiirissään on aina ollut yrittäjiä. Kun rohkeus oman yrityksen perustamiseen oli kerätty, hän löysi sopivan liiketilan Annankadulta.

– Olen yrittäjäperheen kasvatti, mutta onhan tässä ollut paljon oppimista ja perehtymistä. Yrittäjänä olen itse vastuussa kaikesta ja ns. naimisissa yritykseni kanssa. Olen kiitollinen esimiestaustastani, sillä olen voinut hyödyntää tätä osaamistani myös yrittäjänä, Susanna sanoo.

Susanna haluaa myös yrittäjänä toimiessaan pitää huolta omasta jaksamisestaan ja esimerkiksi lomista. Hän palkkasi osa-aikaisen työntekijän ja lomailee pienemmissä pätkissä.

– Liikunta ja pienet breikit ovat todella tärkeitä. Lenkkeilen ja matkustelen edelleen niin työ- kuin vapaa-ajallanikin. Myös alan seuraaminen ja yrittäjyyteen liittyviin asioihin, kuten lakiin ja palkkaukseen perehtyminen ovat olennainen osa elämääni, Susanna Santalo kertoo.

Susanna miettii tulevaisuudessa myös uusien Unna S -liikkeiden avaamista. 1-2 uutta liikettä voi olla aivan realistinen unelma.

www.unnas.fi