Työhyvinvointi

Unelmatyö, onko sitä?

Haaveiletko työstä, joka täyttäisi kaikki toiveesi? Saisit toteuttaa itseäsi, palkka olisi miellyttävä ja kaikki parhaat puolesi pääsisivät esiin. Taidat etsiä unelmatyötä?

Ihminen käyttää työhön huomattavan osan ajastaan joka päivä. Silti monelle työ on vain välttämätön paha, jonka avulla saadaan kasaan elämiseen ja laskuihin tarvittava rahasumma. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä usko tai älä, unelmatyö on löydettävissä.

Unelmatyö on paikka, jossa viihdyt 40 tuntia viikossa, jonne menet iloisena ja josta palaat virkeänä kotiin työpäivän jälkeenkin. Unelmatyö on työtä, josta nautit ja joka tuntuu merkitykselliseltä.

Unelmatyö lähtee itsestäsi

Moni ei ymmärrä, että suurin este unelmatyön löytymiselle on usein ihmisen omat ennakkoasenteet ja väärät käsitykset. Myös uskallusta voi puuttua. On helppo syyttää muita, jos asiat eivät luista.

Unelmatyön löytäminen vaatii itsetutkiskelua ja avarakatseisuutta. Toki vallitsevalla työtilanteella ja koulutuksella on myös merkitystä, mutta yllättävän usein vastaus löytyy meistä itsestämme.

Ongelma unelmatyön löytämättömyydessä on usein se, että emme tiedä mitä haluaisimme tehdä. Altistumme pienestä pitäen erilaisille toiveille ja tavoitteille ammatin suhteen, mutta harvoin kysymme itseltämme, mitä oikeasti haluaisimme tehdä.

Useimpien koulutus- ja uravalintoihin vaikuttavat omien vanhempien lisäksi muut lähipiirin aikuiset ja lopulta koulutusjärjestelmämme. Yleensä kaikki suosivat niitä ammatteja, jotka juuri heistä tuntuvat ihailtavilta ja menestyneiltä. Ihminen päätyy opiskeluputkeen, mutta tuleva ammatti ei herätä intohimoa työtä kohtaan.

Tee mitä haluat

Unelma-ammatti ja -työ löytyvät parhaiten, kun selvität itsellesi, mitä todella haluat tehdä. Joskus unelmatyö saattaa toki löytyä vahingossakin. Aina ei voi sataprosenttisen varmasti tietää, missä työpaikassa tai yhteisössä uusi unelmatyö piileskelee. Sen takia kannattaa olla avoimin mielin ja imeä vaikutteita monipuolisesti kaikkialta missä liikkuukin.

Aina se työ jota juuri sillä hetkellä tekee, ei tunnu “omalta” eikä varsinkaan unelmatyöltä, mutta jokainen työkokemus vie eteenpäin, lähemmäksi unelmatyötä. Toisille riittää tasainen pakerrus työssä kuin työssä, toiset haluavat saada enemmän. Mielihyvä, joka kumpuaa, kun ihminen tuntee olevansa omalla alallaan ja unelmatyössään on upeaa katseltavaa.

Kartoita oma unelmatyösi ja vastaa kysymyksiin:

- Millaista työtä haluaisit tehdä?

- Millaisessa yrityksessä haluaisit työskennellä?

- Mitä osaamistasi / taitojasi haluaisit hyödyntää unelmatyössäsi?

- Mikä tekisi työstäsi unelmatyön?

- Millaisia edellytyksiä sinulla on juuri nyt unelmatyöhösi?

- Mikä auttaa sinua saamaan unelmatyösi?

- Millaista panostusta unelmatyön saavuttaminen edellyttää sinulta?

- Mikä on sinulle tärkeintä unelmatyössäsi?

- Millaisia työpäiviä haluaisit tehdä?

- Millaisissa työskentelyolosuhteissa haluaisit toimia?

- Millaista palkkaa haluat?

- Mitä muita etuja odotat työltä?

- Mikä sinua innostaa?

- Mikä sinua motivoi?

- Mikä tekee sinut onnelliseksi?

- Milloin olet parhaimmillasi työssäsi?

- Mitä haluaisit ottaa mukaasi nykyisestä työstäsi?

- Mitä et kaipaa nykyisestä työstäsi?

- Mikä sinua estää etenemään kohti unelmatyötäsi?

Edellä lueteltujen kysymysten avulla voit selvittää, mitkä asiat olisivat sinun unelmatyössäsi olennaisia ja päästä niitä hyödyntämällä taas askeleen lähemmäksi unelmatyötäsi. Onnea unelmatyön etsintään!