Blogi

Unelmaduuni

Blogi

Alun perin tätä postausta suunnitellessani ajattelin kirjoittavani haaveammateista ja työuran unelmista, mutta kuten elämässä usein, pallo lensikin päinvastaiseen suuntaan.

Oikotie Työpaikat kysyy meneillään olevassa kuukauden kilpailussaan, mitä tekisit työurallasi toisin, jos voisit.Vastauksia on ropissut tiuhaan tahtiin ja niiden sisältö pääsi yllättämään allekirjoittaneen. Sen sijaan, että vastauksista paistaisi naivisti kuvittelemani haaveilu ja pettymyksille jäisi vain hitusen tilaa, sain eteeni laidallisen jopa raadollisiakin tarinoita ”pieleen menneistä” työurista ja huonoista valinnoista. Toki mukana oli myös niitä onnistumisiakin ja työuraansa tyytyväisiä ihmiskohtaloita, mutta suhteellisesti selkeästi vähemmän.

Fakta on se, että työuralla ja -elämässä ei aina mene kuin Strömsössä ja tapahtumahetkellä vähäpätöisiltä tuntuvat asiat ja päätökset saattavat kummitella uralla pitkään. Kilpailuvastauksiin uppoutuessani huomasin useamman toistuvan teeman, joista inspiroiduin kokoamaan listan ajatuksista, jotka mielestäni kannattaa painaa mieleen siltä varalta, kun seuraava työuraa koskeva päätöksen hetki on käsillä – tai ihan muuten vaan joskus pysähtyä miettimään näitä. Mukaan poimin muutaman kilpailuvastauksen (kursiivilla).

Työurasi on sinun, ei kenenkään muun

”Ryhtyisin kukkakauppiaaksi.”

”Pitäisin pääni ja hakisin opiskelemaan teollista muotoilua, käytettävyyden suunnittelua tms. insinöörin opintojen sijasta. Vanhempien toteutumattomien haaveiden toteuttaminen oli ja on edelleenkin pakkopullaa.”

Ajattele omaa jaksamistasi ensin

”En osaa sanoa ei. Liika kiltteys työyhteisössä voi kostautua. Mielellään sitä ratkoo ongelmia ja yrittää auttaa milloin missäkin, mutta työyhteisössä tämä myös huomataan nopeasti ja kaadetaan harteille hommia enemmän kuin pystyy hoitamaan.”

Pysähdy välillä miettimään, mikä oikeasti on tärkeää - sinulle

”Tekisin paljon vähemmän töitä ja viettäisin enemmän laatuaikaa perheeni ja ystävieni kanssa”

Älä jämähdä – muutu ja muuta

”Olen kärvistellyt liian kauan huonoissa työpaikoissa tavan vuoksi. Täytyy olla uskallusta vaihtaa paikkaa kun siltä tuntuu.”

Uskalla tehdä sellaista, mitä oikeasti haluat, edes pieninä annoksina

”Tekisin sydämen valintoja enkä olosuhteiden pakosta.”

Pystyt siihen kyllä

”Hymyilisin enemmän kaiken maailman ongelmista huolimatta, hengittäisin vaan syvään, hoitaisin oman hommani hyvin ja varoisin rypistelemästä otsaani. Se rumentaa, helposti koko naama on sitten vanhana ku kärsivällä luurangolla. Hymyä huuleen, ihmiset!J Kaikki pystyy tähän!”

Käy lukemassa loputkin kilpailuvastaukset ja jätä omasi, voit voittaakin jotain: http://tyopaikat.oikotie.fi/kuukauden-kilpailu

Paula Narkiniemi

Tuottaja, Oikotie Työpaikat

Twitter: @PoolaKristiina