Talous ja raha

Työttömyyspäiväraha, peruspäiväraha vai työmarkkinatuki? Katso millaiseen tukeen olet oikeutettu

Työttömyyspäivärahaan liittyvä termiviidakko voi hämmentää, eikä ihme. Katso tästä, millaiseen tukeen olet oikeutettu, jos jäät työttömäksi.

Työttömyyspäivärahalla voidaan tarkoittaa yhtä lailla ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, peruspäivärahaa kuin työmarkkinatukea. Ei siis ole ihme, jos itselle kuuluvien työttömyysetuuksien selvittäminen tuntuu kinkkiseltä.

Lue tästä, miten ansiosidonnainen, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki eroavat toisistaan.

Lue myös: Työsopimuslaki tuo turvaa irtisanomisen hetkellä 

Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha

Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha tunnetaan myös nimillä ansiopäiväraha, ansiosidonnainen työttömyysturva ja ansiosidonnainen. Kaikissa näissä on siis kyse samasta asiasta, vaikka arkisessa puheessa termejä käytetään sikin sokin.

Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha turvaa elantosi 400 ensimmäisen työttömyyspäivän ajan, tai jos olet ollut töissä vasta alle kolme vuotta, 300 päivän ajan.

Ansiosidonnaista haetaan omasta työttömyyskassasta, eikä sillä siis ole tekemistä Kelan kanssa.

Monella ammattiliitolla on oma kassansa, joten työttömyyskassoja on useita. Liittojen kassojen lisäksi on olemassa myös työttömyyskassoja, joihin voi liittyä riippumatta siitä, kuuluuko ammattiliittoon.

Voit työttömäksi jäätyäsi hakea sinulle kuuluvaa ansiopäivärahaa, kunhan olet ollut työttömyyskassan jäsenenä riittävän kauan ja maksanut jäsenmaksusi, ja kunhan täytät työssäoloehdon. Työssäoloehdon täyttämisellä tarkoitetaan sitä, että sinun on täytynyt olla riittävän kauan töissä ennen työttömäksi jäämistä. Jos liityt työttömyyskassaan vasta kun kuulet jääväsi pian työttömäksi, et ole oikeutettu ansiosidonnaiseen.

Lisätietoja ansiopäivärahasta voit kysyä suoraan omasta työttömyyskassastasi tai ottamalla yhteyttä Työttömyyskassojen Yhteisjärjestöön (TYJ).

Lue myös: Mitä ovat lomaraha ja lomakorvaus?

Kelan työttömyyspäiväraha eli peruspäiväraha

Jos et ole työttömyyskassan jäsen etkä saa ansiopäivärahaa, voit olla oikeutettu hakemaan Kelan peruspäivärahaa. Kuten ansiosidonnaista myös peruspäivärahaa saadaksesi sinun on täytettävä työssäoloehto.

Kelan peruspäiväraha turvaa elantosi enintään 400 ensimmäisen työttömyyspäivän ajan, tai jos olet ollut töissä vasta alle kolme vuotta, enintään 300 päivän ajan.

Peruspäivärahaa maksetaan 35,72 e/päivä viideltä päivältä viikossa. Lisäksi voit saada peruspäivärahan korotusosaa enintään 200 päivältä, jos osallistut tiettyyn TE-toimiston kanssa sopimaasi toimintaan. Jos sinulla on lapsi tai lapsia, saat lisäksi lapsikorotusta.

Jos olet alle 25-vuotias, et välttämättä ole oikeutettu Kelan peruspäivärahaan, joten tarkista asia omasta TE-toimistostasi.

Arvioi Kelan laskurilla, kuinka paljon saisit peruspäivärahaa, hae peruspäivärahaa tai lue lisää aiheesta Kelan verkkosivuilta.

Lue myös: Jos työttömyys kohtaa, tee nämä 5 asiaa

Työmarkkinatuki

Jos et ole oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan etkä Kelan peruspäivärahaan, voit kuitenkin saada työmarkkinatukea.

Työmarkkinatuki turvaa toimeentuloasi, jos et täytä työssäoloehtoa, mutta myös silloin, kun olet jo saanut enimmäismäärän ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa tai peruspäivärahaa.

Työmarkkinatukea ei ole rajattu tiettyyn lukumäärään tukipäiviä, eli 300 ja 400 päivän säännöt eivät työmarkkinatukea koske.

Työmarkkinatukea voi saada 18–64-vuotias työtön työnhakija, joka asuu vakinaisesti Suomessa. Jos kuitenkin olet alle 25-vuotias tai jos sinulla ei ole ammatillista koulutusta, et välttämättä ole oikeutettu työmarkkinatukeen. Tarkista oikeutesi työmarkkinatukeen suoraan omasta TE-toimistostasi.

Lue lisää työmarkkinatuesta Kelan verkkosivuilta

Teetkö etätyötä? Katso, mitä verovähennyksiä olet oikeutettu saamaan