Työllisyysnäkymät

Työttömyys ei ole vielä vähentynyt

13.4.2016 klo 13:12

Vaikka työttömyys ei ole vähentynyt, palvelualojen työpaikkoja on ollut auki aiempaa enemmän.

Mikäli työttömyyden hidastunut kasvu kääntyy laskuksi, uusia työpaikkoja voi syntyä ensimmäisenä palvelualoille. Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) mukaan työttömyyden kasvu on voimakkaasti ja johdonmukaisesti hidastunut, joten työllisyyden voi olettaa lähtevän kasvuun.

TEM julkaisi viime viikolla ammattibarometrin, jonka mukaan työpaikkoja on tarjolla myyntitöissä ja erilaisissa markkinointitehtävissä. Eniten pulaa on puhelinmyyjistä ja asiakaspalvelukeskusten myyjistä. Myyntiedustajat ovat ”eniten pulaa” -listan sijalla 10.

Paikkoja auki aiempaa enemmän

Palvelualojen ammattiliitto PAMin yhteiskunta- ja tutkimusasioiden yksikön tutkimuspäällikkö Antti Veirron mukaan työllisyystilanteen paranemisesta on pieniä merkkejä ilmassa.
Joitain palvelualojen työpaikkoja on ollut auki aiempaa enemmän, mutta vielä se ei ole näkynyt työllisyyden kasvamisena.

Esimerkiksi myyjillä työttömyys on kasvanut alkuvuonna, vaikka muun muassa puhelinmyyjän ja myymälänhoitajan paikkoja on auki enemmän kuin vuosi sitten. Kahvilatyöntekijän paikkoja on ollut tarjolla merkittävästi enemmän. Katso palvelualan työpaikkoja tästä

Positiiviset merkit eivät koske kaikkia

Palvelualalla on suuri määrä erilaisia töitä, joten positiiviset merkit eivät koske kaikkia. TEM:in tuoreimmassa työllisyyskatsauksessa (helmikuu 2016) työttömyys oli kasvanut eniten palvelu- ja myyntityöntekijöiden ryhmässä kokonaisuutena.

Tilastokeskuksen julkaiseman työvoimatutkimuksen mukaan työttömien määrä jatkoi kasvuaan viime vuonna. Työttömyysaste oli vuonna 2015 keskimäärin 9,4 prosenttia, kun vuonna 2014 se oli 8,7.

Tutkimuksen mukaan työttömiä oli vuonna 2015 keskimäärin 252 000, mikä on 20 000 työtöntä enemmän kuin vuonna 2014.

Top 10 "eniten pulaa" (TEM, ammattibarometri)

1. Ylilääkärit ja erikoislääkärit

2. Yleislääkärit

3. Puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjät

4. Kuulontutkijat ja puheterapeutit

5. Hammaslääkärit

6. Sosiaalityön erityisasiantuntijat

7. Suuhygienistit

8. Ylihoitajat ja osastonhoitajat

9. Erityisopettajat

10. Myyntiedustajat

Lähde: TEM