Työnhaku

Työtön haastatteluun 3 kk välein

15.9.2016 klo 12:03

TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkosen mukaan löysä kuulumisten vaihtaminen ja tekemisten päivittäminen ei tuo yhdellekään työttömälle töitä.

Säännölliset haastattelut tulevat kaikille työttömille pakollisiksi. Näin ollen se myös kasvattaa työttömälle langetettavien rangaistusten uhkaa. Kun valvonta lisääntyy, myös rangaistusten määrä yleensä kasvaa.

Vuoden 2017 alusta lähtien kaikkien työttömien työnhakijoiden on tultava haastatteluun kolmen kuukauden välein. Samalla valvotaan tehostetusti, että työtön noudattaa työnhakusuunnitelmaa.
Uudistus tulee tihentämään haastatteluväliä huomattavasti.

Mikäli haastatteluun ei saavu, menettää oikeuden työttömyysturvaan vähintään 15 päivän ajaksi. 30 päiväksi työttömyysetuuden menettää, jos kieltäytyy työnhakusuunnitelman laatimisesta tai tarkistamisesta.  

TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkosen mielestä on ikävää, että yleisessä keskustelussa haastattelut on leimattu kyttäykseksi. Niiden tarkoitus on kuitenkin kaikkea muuta kuin kyttäys. Monessa tutkimuksessa on todettu, että mitä useammin ihmistä tavataan ja mitä intensiivisemmin hänen kanssaan keskustellaan, sitä paremmin hän työllistyy.

Uudistus työllistää myös haastattelijoita

Uudellamaalla haastattelu-uudistus tarkoittaa 2000–3000 haastattelua arkipäivää kohden. Nykyään fyysisiä haastatteluja on arvion mukaan muutamia satoja per päivä.

On selvää, että TE-toimisto joutuu ostamaan lisää haastattelijoita haastatteluja tekemään. Viime vuosina TE-toimistoissa on panostettu puhelin- ja internetpalveluihin samalla kun fyysisiä haastatteluja on vähennetty. Nyt tilanne näyttää kääntyvän henkilökohtaisen kohtaamisen suuntaan.

Lähde: Iltasanomat, Taloussanomat