Työterveydenhuollon perimmäinen tarkoitus on toimia ennaltaehkäisevänä ja terveyttä edistävänä tahona. Vaikuttaa siltä, että työnantajat ja työntekijät eivät aina ymmärrä työterveydenhuollon perimmäistä tarkoitusta.

Yli puolet työterveyshuollon piirissä olevista käyttääpalveluita väärin eli toisenlaisiin toimenpiteisiin kuin mihin työterveyshuolto on alunperin tarkoitettu. Työterveyshuoltoa koskevan lain mukaan työterveyspalvelujen tulisi painottua sairauksien ja tapaturmien ennaltaehkäisyyn. LähiTapiolan kyselyn mukaan yli 60 prosenttia on käyttänyt työterveyspalveluita äkillisen sairauden hoitoon viimeisen vuoden aikana. Jopa neljäsosalla käytti työterveyshuoltoa pitkäaikaissairauden seurantaan.

Katsauksen mukaan jopa 15 prosenttia työterveyden piirissä olevista kertoo, etteivät he tiedä, mitä työterveyspalveluihin kuuluu. Työnantajien enemmistö ajattelee, että työterveydenpalvelun pääpainopiste on terveyttä edistävä, mutta tosiasiassa työntekijät turvautuvat työterveyshoitoon akuuteissa sairauksissa. Vaikuttaa siltä, että työnantajat tai työntekijät eivät kummatkaan tunne työterveydenhuollon perimmäistä tarkoitusta ennaltaehkäisevänä ja terveyttä edistävänä toimintana vaan se nähdään sairauksien hoitopaikkana.

Muita yleisimpiä syitä kääntyä työterveyshuollon puoleen olivat muun muassa influenssarokotteet ja ikäkausitarkastukset. Niiden lisäksi ennaltaehkäiseväksi ja hyvinvointia tukeviksi työterveyshuollon palveluiksi lukeutuvia fysioterapiaa, työergonomian parantamista, työpsykologin palveluja ja muuta työhyvinvoinnin tukea kertoi käyttäneensä yhteensä kolmannes vastaajista.

Lähde: LähiTapiola

Kommentit

30

Nimimerkki

Tampereella perusterveydenhuollosta käännytetään työterveyteen, jos sellaisiin palveluihin on oikeutettu. Myös akuuteissa (ei henkeä uhkaavissa) tilanteissa on ohjeistettu ottamaan yhteyttä ensin työtrveyteen, josta mahdollisesti tehdään lähete Acutaan. Jos tämä on ohjeistus, ei selvityksen tietojen pitäisi yllättää.
26

Työläinen

Eikö pitkäaikaissairauden seuranta ole juuri ennaltaehkäisyä pahemman varalta? Aina kun lääkäriin menee, se kirjataan automaattisesti työterveyskäynniksi. Työantaja vaatii myös sairaslomasta todistuksen. Kait sen saa hakea työantajan piikkiin työterveyshuollosta, kun sellainen pitää toimittaa? Mitä työterveyshuollolle enää jää, jos vain pyritään ennaltaehkäisemään tapaturmia ja sairauksia. Opastusta edellä mainittuun?
17

.....

Kyllä työterveyshuollon lakisääteiseen toimintaan sisältyy paljon järjesteltäviä asioita: Työpaikkojen hyvinvoinnin tukeminen työpaikkaselvityksin ja -käynnein, mm. sisäilma-, ergonomia- ja ilmapiiriasiat, 3-kantapalaverit. Lakisääteiset terveystarkastukset ja niiden jatkojärjestelyt. Työnantajia tuetaan siihen, että työntekijä voisi ilmoittaa lyhyet, max. 5 päivän pituiset sairauspoissaolot suoraan työnantajalle mikä parhaimmillaan lisäisi luottamusta työntekijän ja työnantajan välillä ha vapauttaisi resursseja työterveyshuollosta,
22

Vuokratyöläinen

Olen siitä onnellisessa asemassa että vuokratyöyrityksessä jonka kautta työskentelen on myös työterveyshuolto käytössä. Ja kyllä sieltä ne työnantajan vaatimat sairauslomatodistukset haetaan ja myös apua niihin äkillisiin sairastumisiin. KOSKA työterveyshuollon palveluihin meillä kuuluvat VAIN akuutit sairastumiset. Eli miksi yksityiset työterveyshuollon tuottajat tarjoavat tällaista pakettia yrityksille sitten ollenkaan?
19

myösvuokratyöläinen

Sama homma.. kyselin vuokrafirmasta hepatiittirokotusta joka olisi työskentelemässäni yrityksessä hyödyksi. Vastaukseksi sain että työterveyssopimukseen kuuluu ainoastaan terveystarkastukset ja sairaslomatodistukset. Ainoastaan työtapaturmatilanteissa voidaan tehdä muita operaatioita, koska vakuutus maksaa...
19

Hoi polloi

Ilmeisesti LähiTapiola hakee kustannussäästöjä. Maailmasta on tullut hävytön paikka.
18

Hoitaja

Mikä on raja äkillisen sairauden ja pitkäaikaissairauden välillä? Missä välissä määräaikaistarkastuksessa todetun sairauden hoito siirtyy pois työterveyshuollosta? Ja jos perusterveydenhuollossa oletetaan työntekijöiden hakevan sairaspoissaolotodistuksen työterveyshuollosta - siis jos sellainen on - niin miten vakuutusyhtiö rajaa sen pois vakuutuksesta? Perusterveydenhuollolla ei ole resursseja hoitaa jokaista flunssa- tai vatsatautista potilasta vain SVA:ta varten.
15

Työntekijä

En tiedä onko muut huomanneet/kokeilleet varata terveyskeskuksiin aikaa esim. Jonkun sairastumisen takia. Minulle ainakin saman tien aina tokaistaan miksen mene työterveyteen ja ohjataan lopulta hakemaan sinne. Tällä hetkellä pitäisi kohta tikit poistaa eikä mitään hajua mihin varaisin aikani
22

Juristi

Ei se kyllä ole väärin käyttämistä, mikäli työnantajapuoli tarjoaa laajemmat työterveyspalvelut kuin laki velvoittaa, ja työntekijä sitten käyttää näitä. Huhhuh, kylläpäs oli melko tarkoitushakuinen juttu.
28

Toinen hoitaja

Ennaltaehkäisyä on sairastumisen ehkäisyn lisäksi myös sairauden pahenemisen ehkäisy (=esim pitkäaikaussairauksien seuranta ja hoito) sekä sairauksien aiheuttamien lisähaittojen ja liitännäissairauksien ehkäisy. Tämähän on työkykyä tukevaa ja työkyvyn menetystä ehkäisevää työtä siinä missä tapaturmienkin ehkäisy työoloihin vaikuttamalla. Akuuttien sairauksien ja vaivojen hyvä hoito ehkäisee niiden pitkittymistä ja kroonistumista eli on myös ennaltaehkäisevää työtä. Samalla myös työterveyshuolto seuraa työssäjaksamista ja voi tarvittaessa puuttua ajoissa uhkaaviin ongelmiin. Ei mielestäni siis ole "väärää" käyttöä, jos tarkoituksena on pysyä terveenä tai työkuntoisena.
16

Duunistöis

Tää oli kyllä naurettava kirjoitus. Todella monet työnantajat ostavat laajennettuja työterveyspalveluita ja velvoittavat työntekijät käyttämään näitä. Ei ole kyse siitä, ettei tiedettäisi mikä työterveyshuollon tarkoitus, vaan halutaan tarjota enemmän kuin laki määrää.
15

Haudankaivaja

Siis menenkö minä työterv.lääkäriin ennen kuin saan burnoutin ja sahaan jalkani poikki vai sen jälkeen? Saako sieltä ennaltaehkäisevästi säkillisen bentsoja ettei ala vituttaa? Whatever, ei meidän duunissa kukaan tiedä mitä varten se on ja pomo on sanonut että sinne ei saa mennä ollenkaan... :D
16

Sheikki

Itselleni ihan sama kumpaan menee ensimmäisenä kun aina ohjataan työterveyteen ellei kyseessä ole astmakontrolli. Huvittava tilanne kävi kun umpilisäke poistettiin niin palloilin terveyskeskuksen ja työterveyden välillä kun molemmat ohjasivat jatkotoimenpiteisiin toiselle osapuolelle.
19

Leni

Olisitte nyt edes valinneet kirjoituksen kirjoittajaksi jonkun, joka osaa kielioppisäännöt. Tätä tekstiä on aivan kauheaa lukea, puolet sanoista on taivutettu väärin ja loput muuten vaan huonosti valittuja. Ei anna kauhean uskottavaa kuvaa asiasta, jos kirjoitusasu on ala-astelaisen.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.