Irtisanoutuminen

Työstä irtisanoutuminen – ota huomioon nämä seikat

Mies tietokoneella irtisanoutumassa työstä.

Oletko päättänyt irtisanoutua nykyisestä työstäsi? Kokosimme sinulle irtisanoutujan muistilistan. 

Irtisanoutumisilmoitus

Ilmoita irtisanoutumisestasi ensimmäisenä esihenkilöllesi. Tee irtisanoutuminen kirjallisella irtisanoutumisilmoituksella tai sähköpostitse. Jos jätät irtisanoutumisilmoituksen paperilla, varmista, että sinulle itsellesi jää kopio dokumentista.

Kirjoita ilmoitukseen päivämäärä, nimesi, henkilötietosi ja ilmoitus irtisanoutumisesta. Sinun ei tarvitse kirjoittaa irtisanoutumisen syitä; työntekijänä olet oikeutettu irtisanoutumaan milloin tahansa ilman, että sinun tarvitsee perustella lähtöäsi työnantajalle.

Lue myös: Sähköpostin kirjoittamisen kultaiset säännöt

Uuden työsopimuksen allekirjoittaminen

Jos sinulla on irtisanoutumisen hetkellä jo tiedossa uusi työpaikka, allekirjoita uusi työsopimus ennen kuin irtisanoudut edellisestä työsuhteesta. Tämä on ainoa keino varmistaa, että sinulla satavarmasti on irtisanoutumisen jälkeenkin voimassa oleva työsuhde.

Lue myös: Mistä tietää, että on aika vaihtaa työpaikkaa? – 5 syytä hakea uutta työtä

Irtisanomisaika

Kun irtisanoudut, et voi vain kävellä ulos työpaikalta. Jos työsuhteesi on jatkunut enintään viisi vuotta, sinun tulee noudattaa 14 päivän irtisanomisaikaa, ja jos työsuhteesi on jatkunut yli viisi vuotta, noudatat kuukauden irtisanomisaikaa. 

Tämä tarkoittaa sitä, että olet velvoitettu jatkamaan työntekoa irtisanomisajan loppuun saakka. Irtisanomisaika alkaa kulua irtisanoutumista seuraavasta päivästä lähtien.

 

Pitämättömät lomat 

Kun irtisanoudut, sovi kertyneiden lomapäivien pitämisestä työnantajan kanssa. Työnantaja ei voi määrätä sinua käyttämään lomapäiviäsi, jos ei ole lomakausi, tai jos loman alkamisajankohtaan olisi alle kuukausi aikaa.

Jos et pidä lomia ennen työsuhteen päättymistä, työnantaja maksaa pitämättömät lomapäivät sinulle loppupalkan yhteydessä.

Loppupalkka

Työsuhteen päätteeksi saat niin sanotun loppupalkan. Loppupalkassa sinulle maksetaan kaikki työsuhteesta johtuvat saatavat, kuten varsinainen palkka lisineen, työaikakorvaukset, lyhennysvapaat, lomakorvaukset, päivärahat, matkakustannusten korvaukset, mahdolliset bonukset ja niin edelleen.

Tarkista siis viimeinen palkkakuittisi huolella. Jos loppupalkkasi on väärin laskettu, ota yhteyttä työnantajaan, vaikka työsuhteesi olisi jo päättynyt. 

Kilpailukielto

  • Jos olet irtisanoutumisen jälkeen siirtymässä kilpailijan palvelukseen, varmista ennen irtisanoutumista ja uuden työsopimuksen allekirjoittamista, kuinka pian voit aloittaa työt uuden työnantajan palveluksessa. 
  • Voit siirtyä kilpailijalle tai aloittaa oman kilpailevan toiminnan heti, jos et ole allekirjoittanut kilpailukieltosopimusta. Jos olet allekirjoittanut kilpailukieltosopimuksen nykyisen työnantajasi kanssa, et voi harjoittaa kilpailevaa toimintaa sopimuksessa mainittuna määräaikana.
  • Tarkista siis jo ennen uuden työn hakemista, mitä dokumentteja olet allekirjoittanut työsopimuksen solmimisen yhteydessä tai työsuhteen aikana. 

Lähtökeskusteluun valmistautuminen

Kun kerrot irtisanoutumisesta työyhteisössä, kollegat ovat varmasti kiinnostuneita kuulemaan lähtösi syistä. Mieti siis jo etukäteen, miten vastaat kyselyihin. Muista ehdottomasti pysyä korrektina, vaikka lähtösi syyt olisivat kipeät, ja vaikka olisit kuinka voitonriemuinen päästessäsi kohti uusia haasteita.

Jotkut työnantajat järjestävät lähtökeskustelun kuullakseen irtisanoutumisen syistä. Lähtökeskustelussa kannattaa olla rehellinen. Jos työpaikalla on epäkohtia, jotka ovat vaivanneet sinua, nyt on hyvä tilaisuus tuoda ne esiin.

Lähtökeskustelussa voit jo turvallisin mielin kertoa hankalistakin asioista ja auttaa näin työnantajaa korjaamaan epäkohdat.

Näin voit auttaa taloon jääviä työkavereitasi.

Lue myös: Miksi lähtökeskustelussa kannattaisi puhua suunsa puhtaaksi eikä vaieta?

Työtodistus

Kun olet irtisanoutunut, muista pyytää työnantajalta työtodistus – työnantajalla ei nimittäin ole velvoitetta kirjoittaa työtodistusta ilman, että pyydät sitä. Kun olet pyytänyt työtodistuksen, työnantajan tulee toimittaa se sinulle viipymättä. 

Voit oman valintasi mukaan pyytää työnantajalta joko suppean tai laajan työtodistuksen. Suppeasta työtodistuksesta käyvät ilmi työsuhteen kokonaiskesto ja työtehtävät, laajasta työtodistuksesta niiden lisäksi työsuhteen päättymisen syy sekä arvio työntekijän työtaidosta ja käytöksestä.