Työhyvinvointi

Työpaikkojen suurimmat tabut

15.9.2016 klo 13:48

Raha ja vallankäyttö ovat suomalaisten työpaikkojen suurimpia ”kiellettyjä puheenaiheita” eli tabuja, ilmenee Lännen Median verkkokyselystä.

Lähes 400 verkkokyselyn vastaajasta jopa 80 prosenttia sanoi, että työpaikoilla on asioita, joista ei puhuta ääneen. Suuri osa vastaajista oli sitä mieltä, että omasta tai toisen palkasta tai palkkauksessa koetusta epätasa-arvosta ei keskustella.

Työpaikkojen toiseksi suurimmaksi tabuksi nousi kyselyn mukaan vallankäytön ongelmat. Esimiesten osaamattomuudesta ja heidän tekemistään virheistä ei vastaajien mukaan uskalleta puhua ääneen.

Kiellettyinä puheenaiheina pidettiin työpaikoilla muun muassa vallanhimoa, eriarvoista kohtelua, suosimista, seksuaalista ahdistelua, ikä- ja sukupuolirasismia, mielenterveysongelmia, alkoholiongelmia, kollegoiden vähättelyä selän takana ja ulkonäön vaikutusta rekrytointiin.

Myös kunnianottaminen toisen työstä on vaiettu puheenaihe. Alainen tekee työt ja valmistelee asiat, mutta johtaja esittelee asiat, niin kuin itse olisi ne tehnyt. Hän saa siis kunnian toisen tekemästä työstä ja itsekin uskoo, että on tehnyt työn. Tätä tapahtuu paljon.

Kritiikin vastaanottaminen on monilla työpaikoilla melkoinen kuuma peruna. Aikuiset ihmiset eivät kestä kritiikkiä. Asioista nousee hirvittävä kalabaliikki ja keskustelu otetaan henkilökohtaisena hyökkäyksenä.

Lähde: Lännen Media