Raha ja vallankäyttö ovat suomalaisten työpaikkojen suurimpia ”kiellettyjä puheenaiheita” eli tabuja, ilmenee Lännen Median verkkokyselystä.

Lähes 400 verkkokyselyn vastaajasta jopa 80 prosenttia sanoi, että työpaikoilla on asioita, joista ei puhuta ääneen.  Suuri osa vastaajista oli sitä mieltä, että omasta tai toisen palkasta tai palkkauksessa koetusta epätasa-arvosta ei keskustella.

Työpaikkojen toiseksi suurimmaksi tabuksi nousi kyselyn mukaan vallankäytön ongelmat. Esimiesten osaamattomuudesta ja heidän tekemistään virheistä ei vastaajien mukaan uskalleta puhua ääneen.

Kiellettyinä puheenaiheina pidettiin työpaikoilla muun muassa vallanhimoa, eriarvoista kohtelua, suosimista, seksuaalista ahdistelua, ikä- ja sukupuolirasismia, mielenterveysongelmia, alkoholiongelmia, kollegoiden vähättelyä selän takana ja ulkonäön vaikutusta rekrytointiin.

Myös kunnianottaminen toisen työstä on vaiettu puheenaihe. Alainen tekee työt ja valmistelee asiat, mutta johtaja esittelee asiat, niin kuin itse olisi ne tehnyt. Hän saa siis kunnian toisen tekemästä työstä ja itsekin uskoo, että on tehnyt työn. Tätä tapahtuu paljon.

Kritiikin vastaanottaminen on monilla työpaikoilla melkoinen kuuma peruna. Aikuiset ihmiset eivät kestä kritiikkiä. Asioista nousee hirvittävä kalabaliikki ja keskustelu otetaan henkilökohtaisena hyökkäyksenä.

Lähde: Lännen Media

Kommentit

11

Rakentaja

Kritiikkiä onkin vaikea ottaa vastaan. Jo ilmaisuna se asettaa kritiikin vastaanottajan alisteiseen asemaan. Sen sijaan faktoihin perustuva, tekemisen ja käyttäytymisen rakentava arviointi sekä keskustelu yhdessä sovittujen pelisääntöjen tai toimintatapojen noudattamisesta tai noudattamatta jättämisestä on keskustelua työstä, tehtävistä ja niissä onnistumisesta. Palautteella pitää aina olla hyvään tähtäävät perusteet. Ei toisen arvostelu, kritisointi tai vallankäyttö.
7

Sue

Ihan järkyttävää, miten aikuiset ihmiset eivät vielä tänäkään päivänä osaa antaa tai ottaa vastaan "kritiikkiä"? Itse sekä AMK- että maisterinpaperit omaavana kuulostaa ihan käsittämättömältä, miten asia ei ole jo muuttunut? Kun vielä nettikin pursuaa nykyisin elämäntaito-ohjeita ja self helppiä... En siis nyt itse kritisoi, sillä lähdin hyvästä työpaikasta itse jatko-opiskelemaan, kun esimieheltä puuttuivat nämä taidot täysin... ja aika monet muutkin taidot :( Loukkaannuin ihan aiheesta, sillä ei minun tarvitse ottaa vastuuta työkaverin huonosta käytöksestä, eikä esimiehellä tosiaankaan ole lupaa ottaa kunniaa miun tekemästä työstä. Kun mukaan lisätään vielä tosissaan seksuaalinen ym, niin onhan siinä jo yhteen työpaikkaan tabuja kerrakseen... :'(

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.