Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Blogi

Työpaikkailmoitusten mahdottomat kriteerilistat ja niihin vastaaminen

14.1.2019 klo 7:00

Klassinen työnhakuvinkki kuuluu kutakuinkin näin: vastaa kaikkiin työpaikkailmoituksessa esitettyihin kriteereihin omassa hakemuksessasi. Mutta miten toimia, jos ei täytäkään ihan kaikkia lueteltuja kriteerejä?

Ei hätää, kalssikkovinkkiä ei kannata tulkita yksiselitteisesti niin, että jokainen ilmoituksessa esiin tuotu toive työntekijälle pitäisi saada täytettyä, jotta ylipäätään voi hakea tehtävää. Kriteerilistat kun usein ovat suoranaisia toiveiden tynnyreitä, joita alan huiputkaan eivät täytä, joten niihin kannattaa suhtautua aina terveellä järjellä. Idea onkin vastata toiveisiin realistisesti: ajattele hakemusta ennemminkin keskustelunavauksena kuin tyhjentävänä listauksena kaikesta osaamisestasi.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vastaat toki niihin kriteereihin, jotka täytät, aivan kuten muutenkin eli kertomalla osaamisestasi ja niihin, jotka vielä omalta osaltasi uupuvat taas mietit, mitä työnantaja voisi tässä kohtaa arvostaa. Ehkä et vielä miellä tiettyä kriteeriä vahvuudeksesi, mutta olet aiheesta kiinnostunut ja valmis oppimaan lisää – kerro siis tämä hakemuksessa. Samoin jo pienikin perehtyneisyys aiheeseen kertoo aktiivisuudesta ja halusta oppia.

Harva vaihtaa työtehtävää suoraan sellaiseen, jonka osaa jo täydellisesti (onko sellaista edes?) – eikä työnantajakaan tätä toivottavasti odota. Oppiminen on oleellinen osa uuden työn aloittamista, oli kyseessä tuttu työnkuva tai aivan uusi aluevaltaus, pidä siis tämä mielessä kun rustaat hakemustasi. Vaikka et täyttäisi työnantajan kriteerilistasta kuin puolet, kannattaa arvioida tai ihan suoraan kysyä työnantajalta, osuuko tämä oma puolikkaasi siihen tärkeään, oikeasti relevanttiin osaan toiveista uudelle työntekijälle.

Suosittelenkin rohkeasti soittamaan ilmoituksessa annettuun soittoaikaan, jos yhtään mietityttää, onko joku listatuista kriteereistä työnantajalle ensiarvoisen tärkeä vai vain ns. nice to have -ominaisuus. Näin et turhaan haaskaa aikaasi työpaikkaan, johon sinulla ei ole lainkaan mahdollisuuksia ja vielä tärkeämpää, vastaat niihin, joihin sinulla voikin olla varsin hyvät mahdollisuudet, vaikkei ensi silmäyksellä siltä näytäkään.

Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina