Onko työpaikallasi happamia pahanilmanlintuja?

Työkaverin perusilme pysyy happamana, puhe on aina kielteistä ja suhtautuminen työn kehittämiseen ei kiinnosta. Kuulostaako tutulta?

Kielteinen henkilö ei välitä tervehtiä työkavereita. Hän ei innostu eikä anna kenellekään myönteistä palautetta. Vahingonilo on ainoa asia, joka saa kielteisen ihmisen hymyilemään.

Tässä muutamia vinkkejä (esimiehelle ja koko työyhteisöön) kielteisen henkilön kanssa toimimiseen.

Suora puuttuminen

1. Esimies juttelee kollegansa, toisen esimiehen kanssa ja ketjun henkilöstöosaston kanssa. Henkilöstöpäällikkö ehdottaa, että esimies ottaisi heiltä jonkun mukaan keskusteluun alaisen kanssa. Esimies aikoo ensin itse keskustella. Jos se ei tepsi, hän ottaa mukaan henkilöstöihmisen.

2. Pomo valmistautuu keskusteluun. Hän avaa puheen kehityskeskustelumaisesti kysyen, mitä johdettava odottaa työuraltaan. Johdettava vastaa kertomalla yleisistä epäkohdista työpaikalla.

3. Esimies kysyy, miten alainen näkee roolinsa työpaikalla ja minkälaisessa työyhteisössä hän tahtoo työskennellä. Alainen sivuuttaa oman roolinsa ja kuvaa työyhteisön ihannetta.

4. Esimies kysyy, kuinka alainen toimii, jotta työpaikka olisi hänen ihanteensa mukainen. Hän vaikenee eikä vastaa. Esimies sanoo, että hänen kokemuksensa mukaan alainen ei aina itse toimi rakentavasti, kuten toivoo muiden käyttäytyvän.

5. Esimies sanoo edellyttävänsä alaiselta hyvää käytöstä ja työkavereiden myönteistä huomioimista. Esimies ei puutu persoonaan vaan pelkästään käytökseen.

6. Keskustelun jälkeen alaisen kielteisyys lievenee. Esimies seuraa tilannetta. Onko muutos pysyvä vaiko vain hetkellinen.

Yhteiset pelisäännöt

1. Esimies myllää organisaatiota ja työvuoroja siten, että kielteisen alaisen ympärillä oleva samanhenkisten "ryhmä" sirpaloituu. Samalla kielteisen kaverit osoittavat uusia piirteitä, jopa innostusta. Kielteinen itse pysyy samanlaisena.

2. Esimies paneutuu työilmapiirin kehittämiseen. Hän perustelee, että palvelualalla ilmapiiri heijastuu laatuun ja tuottavuuteen. Esimies haluaa kaikkien viihtyvän työpaikalla ja jaksavan vaativassa asiakastyössä.

3. Työporukka keskustelee työpaikan pelisäännöistä. Porukka ja pomo sopivat, että kaikki pyrkivät siihen, etteivät he syytä toisiaan eivätkä ainakaan vuolaasti valita työpaikalla. Parin työntekijän ehdotuksesta sovitaan, että kaikki tervehtivät nähdessään työpäivänä ensi kertaa toisensa.

4. Esimiehen ehdotuksesta vastedes kehittämispalavereissa kaikkien ideat hyväksytään. Vasta jatkojalostuksessa porukka päättää, edistetäänkö ideoita vai siirretäänkö ne odotustilaan. Näin työporukan kaikki ideat olisivat jotenkin arvokkaita.

5. Väki lähtee hienosti mukaan sopimukseen. Kielteisen tyypin käytökselle jää enää vain vähän tilaa ja käytös ei ole enää niin kärkästä.

Lähde: Talouselämä

Kommentit

41

Sosiaaliala

Voi, kun oma esimies toimisi esitetysti, eikä vaan lakaisisi ongelmia maton alle. Ilkeimmät ihmiset nostetaan jalustalle ainakin kokemassani sosiaalibisneksessä ja hyvistä tyypeistä imetään viimeisetkin mehut, jotta hekin ymmärtävät kääntää selän kaikelle mihin uskovat. Laatua ei voi sanoa olevan.
43

stne

On ammattitaitoisia ihmisiä, joiden yksilökohtainen kehonkieli nyt vaan sattuu olemaan sellainen, että perusilme on mielialasta riippumatta hapahko eikä erinäisistä syistä johtuen tekopirteä tervehdys onnistu joka ikisen vastaantulijan kohdalla. Työntekijä voi siitä huolimatta olla toimintatavoiltaan täysin asiallinen ja suhtautua muihin myönteisesti ja hyväntahtoisesti. Voisivatko nämä ihmisen yksilöllisyyttä ja erilaisuutta syrjivät ja osalle heistä tarpeetonta ylimääräistä kuormitusta aikaansaavat vaatimukset työyhteisön jäsenten identtisyydestä, pakkososiaalisuudesta ja teeskentelytaidosta jo vihdoin muuttua todellisen ammattitaidon arvostamiseksi sekä erilaisuuden sietämiseksi silloin, kun työnkuva ei niitä suoranaisesti vaadi! Itse olen ilmaisultani ja puheentuottamiseltani jossain määrin epätäydellinen: perusilmeeni on juro enkä saa työpaikan käytävällä ääneen kiekaistavaa pakkotervehdystä aina ajoitettua oikein, mutta koskaan en ole osallisena konflikteissa ollut ja ammattitaitoani on arvostettu. On törkeää kategorioida ja syrjiä ihmisiä ennakkoasenteiden ja tällaisten "kielteinen henkilö ei välitä tervehtiä työkavereita" -yleistysten perusteella sekä asettaa työntekijöille työnkuvaan täysin liittymättömiä pakotteita tyyliin "kaikki tervehtivät nähdessään työpäivänä ensi kertaa toisensa". Mikä ihmeen eugenikko näitä sääntöjä oikein laatii!
1

työntekijä

Hyvä kommentti!
41

Työkaveri

Ja sitten on niitä miesten nielijöitä. Prinsessoja, jotka puhuvat paskaa selän takana minkä ehtivät.. Huvittaako edes tervehtiä noita - EI
32

team raksa

hellan lettas ku on herttasta,,,,,päiväkoti lasten.....puhalletaan ni pipi paranee.
42

tuut

Tervehtiminen ei ole persoonakysymys. Se kerta kaikkiaan vaan kuuluu hyviin tapoihin ja toisten huomioimiseen. On täysin oikeutettua edellyttää että työkaverit tervehtivät toisiaan, vaikka ei muuten haluaisikaan sen kummemmin sosieteerata.
33

Asiaa

Juuri niin asia on. Tervehtiminen ei maksa mitään, mutta saa aikaa hyvän mielen...vaikkei riemusta kiljahtelis, mutta huomioisi toisen ihmisen.
40

Tiina

Täysin samaa mieltä! Huonoa käytöstä ei myöskään tule sietää eikä suvaita, eikä kiusaamista! Kaikista ei tarvitse tykätä, mutta kaikkien kanssa on tultava toimeen! Työpaikkakiusaamisen tulisi olla irtisanomissyy!
30

cicelle

Mitä jos se kielteinen ihminen onkin itse esimies??? Mitä jos esimiehen suusta ei tule muuta kuin kielteisiä kommentteja??? Niin, joskus se esimieskin voisi katsoa peiliin ja miettiä mitä suustaan päästää!!!
23

Kuin myös

Juuri meinasin samaa ihmetellä. Yleensä tai ainakin usein nämä ongelmatilanteiden esimerkit kohdistuvan työntekijöihin -kuinka toimia haastavan, ongelmaksi muodostuvan työntekijän kanssa. Kuitenkin on olemassa joukko myös omaan napaansa tuijottavia esimiehiä, jotka huoneesta toiseen kävelevät puimassa alaistensa henkilökohtaisia asioita sekä luottamuksellisia tietoja esim. kehityskeskusteluista toisten alaisten että esimiehien kanssa. Tämä voi vaikuttaa jopa työyhteisön sisällä tapahtuvaan hiljaiseen kisuaamiseen, mikä ilmenee usein piilomerkityksin ilmaistuina vastakommentteina, joiden avulla yhteisölle tehdään selväksi "jonkun työntekijän" asioiden yleisestä tietämyksestä.Jos esimiehen pelkkä kehon kieli jo ilmentää yhteisön kohtaamisten yhteydessä negaatiota lausuttuja ajatuksia kohtaan, on kovin vaikea edes yrittää puhdistaa ilmaa rakentavaksi. Puhumattakaan kielen käytöstä, joka ripottelee sinne tänne piikikkäitä komentteja piilomerkityksien piilottamisyrityksin. Usein vain piilomerkityksien piilottaminen jää valitettavan puoli tiehen, aiheuttaen jatkuvaa negatiivista ilmapiiriä sekä kohteena olleen työntekijän leimaamista. Joskus olisi todella virkistävää kuulla vinkkejä kuinka toimia alaisena sekä työyhteisön jäsenenä näiden "vallan käytöstä nauttivien" ja vieläpä useasti naisesimiesten kanssa. Naisten haasteena kun tuntuu todella olevan tuo "akkamaisen", selkärangattoman ja yhteisöllisyyttä rikkovan kulttuurin viljely. Kokemusasiantuntijan kommentointina ajatuksella, useiden naisesimiesten alaisena työskennelleenä!
10

Sovittelija

Kaiken keskiössä on ymmärrys ja tunne. Kun tunne ottaa vallan häviää järki. Tämä näkyy niin käytöksessä kuin puheessa. Usein voi olla niin, että käytös ja ouhe muuttuu ajan saatossa yksilön itsensä huomaamatta. Kun lumipallo lähtee liikkeelle , se suurenee. Keskustelusta alkaa purkaminen ja sopiminen. Siihen osallistuu koko työyhteisö vaikka väitetään, että yksi olisi rikkana rokassa.
10

uskotoivorakkaus

Kyllä. Työpaikallani on pahanilmanlintuja. Eli työpaikallani rehottaa narsismi, kiusaaminen, valehtelu ja työntekijän raadollinen hyväksikäyttö. Olen yksinkertaisesti sanottuna tullut henkisesti raiskatuksi omalla työpaikallani. Kyllä. Olen ottanut yhteyttä työsuojeluvaltuutetuun ja - päällikköön, työterveyshuoltoon, ammattiliittoon, mutta pahanilmanlintuja on esimiesportaassa ja kolleegana. Heillä on valtaa nujertaa työterveyshuoltokin hiljaiseksi. Keinot "suora puuttuminen ja pelisäännöt" ovat kaunista luettavaa, mutta sairastuneessa työpaikassa eivät riitä lääkkeeksi - toki nekin on läpikäyty.
10

Kokemusta on

Pitäisi ehkä myös osata miettiä mitä tämmöisen taustalla on... Jos työpaikalla ihmiset on vedetty aivan piippuun ja koko ajan esimiestasolta työnnetään lisää **skaa niskaan,niin ei kannata olettaa että alaiset loputtomasti hymyillen ottaa kaiken vastaan kuin idiootit. Rajansa kaikella! "Tässä nyt kehitetään toimintaa, mikä tarkoittaa että henkilökunta vähenee ja työt lisääntyy.." SMILE!
11

Linnea

Olen ollut monta vuotta samassa työpaikassa töissä. Tuona aikana kaikki työhyvinvointia tukevat palikat on viety ja murrettu pois. Kukin työyhteisön jäsen on ottanut oman reitin selvitäkseen. Osa on lähtenyt pois, osa kyynistynyt, osa sairastelee alati ja on lopen uupuneita. Kukaan ei ole määränsä pidempään jaksanut terveenä ja optimistisena. Tilanne on ollut korkeampien esimiesten, työterveyden, työsuojeluvaltuutetun tiedossa eikä ratkaisevia muutoksia ole saatu tehtyä. Työyhteisöön on vanhojen lähtiessä tullut uusia tekijöitä, joilla on ideat ja ratkaisut joka asiaan. Todellisuudessa keinovalikoimaa on käyty vuosia läpi niska- ja hartiavoimin ja yritetty päästä eteenpäin pahasta olosta. Emmehän me paikallaan ole olleet ja odottaneet, että joku tulee pelastamaan, emmekä myöskään tietämättömiä, ettemme osaisi toimia. Kerta toisensa jälkeen olemme kuitenkin uupuneita, kun omasta panoksesta huolimatta asiat eivät ole parantuneet. On melko ymmärrettävää, että uusi ja tuore kehittäjä, jolla ei ole sairastuneen työyhteisön taakkaa harteillaan, voi saada kylmää kohtelua varsinkin katsoessaan tuomitsevasti väsyneitä. Ei se oikein ole innokasta ihmistä kohtaan, mutta auttaako siinä sairastuneiden sättiminen vai onko tilannetta tarpeen katsoa laaja-alaisemmin? Melko harva ihminen puhtaasti vain nauttii negatiivisuuden levittämisestä ympärilleen. Taustalla voi hyvin olla uupumista tai muita asioita, joihin työntekijä tarvitsee apua ja tukea. Minusta tällaiset artikkelit ovat nykymaailmassa, jossa asioilla on kaiken tutkimustiedon ja sivistyksen ansiosta tarjolla monta näkökulmaa ja totuutta, varsin provosoivia ja yksioikoisia.
6

Anonyymi

Entäpä jos se pahanilman lintu onkin esimies, jonka pitäisi tehdä toimenpiteitä? Tiedän yhden paikan, jossa hän palkkasi ystävänsä töihin eri alan ihmisenä, joka sitten ihmetteli ettei tiedä mitä tuli tänne tekemään jne. Se jos mikä aiheuttaa ristiriitatilanteita työyhteisössä. Oman edun tavoittelu esimiehellä ja ulkomaanmatkailu firman piikkiin ko. ystävän kanssa herättää myös närkästystä. Osa työntekijöistä ei pääse edes muutaman sadan euron koulutuksiin, mutta näitä matkoja järjestyy useamman kerran vuodessa. Paikkoja laitetaan organisaatiomuutoksen yhteydessä julkiseen hakuun, mutta kappas valituksi tuleekin sama vanha pahanilmanlintu, jonka kanssa on tehty jonkinlainen diili jo ennen paikan avoimeksi laittamista. Tällaista työyhteisöä rahoittaa suomen valtio 50%. Olen ollut työyhteisössä, jossa eräs naispuolinen työntekijä kävi työkaverinsa kanssa lepohuoneessa työajalla. Voisi olla irtisanomisperuste, mutta en viitsinyt narauttaa. Jaksan vieläkin ihmetellä miten kovat himot voi iskeä keskellä työpäivää.... Todellisuus on jotain ihan muuta kuin pitäisi. HR tekee vain juuri sen mitä pitää eikä pysty kehittämään kulttuuria. Muutos lähtee johdosta, johon on usein valittu vääriä henkilöitä.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.