Omakynä

Työntekijä menestyy, kun esihenkilö on läsnä ja kuuntelee

Omakynä Vastuullinen työpaikka

Vastuullisen työpaikan ytimessä on luottamus, avoimuus ja jatkuva kehitys. Yksi tärkeimmistä elementeistä, jotka edistävät näitä arvoja, on selkeä ja johdonmukainen esihenkilötyö.

Oikotie Työpaikkojen Vastuullinen työpaikka yhteisön periaate numero kolme: "Esihenkilömme ovat työntekijöitä varten" – korostaa erityisesti esihenkilöiden roolia organisaation tukipilareina. Tässä periaatteessa kiteytyy käsitys siitä, että esihenkilön tehtävä ei ole ainoastaan työn tulosten valvonta tai päivittäisten toimintojen johtaminen, vaan ennen kaikkea työntekijöiden tukeminen ja heidän kehityksensä.

Työntekijöiden on tiedettävä, mitä heidän esihenkilöltään voidaan odottaa. Tämä vaatii selkeyttä ja läpinäkyvyyttä esihenkilöiden roolin suhteen. Kun esihenkilöiden vastuut ja toimintatavat ovat avoimesti kommunikoitu, työntekijöiden on helpompi luottaa siihen, että heidän tarpeisiinsa vastataan asianmukaisesti ja oikea-aikaisesti. Esihenkilöiden roolin selkeys edistää myös työntekijöiden itsetuntemusta ja itsenäisyyttä. Kun jokaisella tiimillä ja työntekijällä on tiedossa, kuka on heidän ensisijainen tukihenkilönsä, työnteosta tulee sujuvampaa ja yhteistyö organisaation sisällä selkeämpää.

Selkeä rooli ei kuitenkaan riitä ilman esihenkilöiden aitoa läsnäoloa ja saatavuutta. On tärkeää, että esihenkilöt ovat helposti lähestyttäviä ja käytettävissä, kun työntekijät kohtaavat haasteita tai kysymyksiä. Tämä ei tarkoita jatkuvaa valvontaa tai mikromanagerointia, vaan aidon tuen tarjoamista silloin, kun sitä tarvitaan. Avoimet ja rehelliset keskustelut esihenkilöiden kanssa luovat pohjan luottamukselliselle ilmapiirille, jossa työntekijät uskaltavat tuoda esille niin ongelmansa kuin kehitysideansa.

Esihenkilöiden on myös harjoitettava itsereflektointia – heidän tulee säännöllisesti tarkastella omaa toimintaansa ja johtamistapojaan. Tämä voi tarkoittaa sekä oman työnsä arviointia että avointa keskustelua tiimin kanssa siitä, mikä toimii ja mikä ei. Kun esihenkilöt ovat valmiita oppimaan ja kehittymään omassa työssään, he voivat paremmin vastata työntekijöidensä tarpeisiin ja rakentaa pitkäkestoista luottamusta.

Kun työntekijöillä on luottamus siihen, että heidän esihenkilönsä ovat aidosti heidän tukenaan, organisaation sisäinen sitoutuminen ja työhyvinvointi kasvavat. Luottamus ei synny itsestään – se rakentuu ajan myötä, esihenkilöiden johdonmukaisen ja oikeudenmukaisen toiminnan kautta. Työntekijöiden hyvinvointi ja motivaatio lisääntyvät, kun he tietävät, että heidän esihenkilönsä ovat sitoutuneita heidän ammatilliseen kasvuunsa.

Loppuun haluan vielä todeta, että vastuullinen esihenkilötyö on monimuotoista ja vaativaa, mutta samalla ratkaisevaa organisaation menestykselle.

Tämä teksti on inspiroitunut Oikotien Vastuullinen työpaikka -yhteisön periaatteesta numero kolme: "Esihenkilömme ovat työntekijöitä varten.Työntekijöillemme on selkeää oman esihenkilön rooli ja käytettävyys. Esihenkilömme ovat koulutettuja auttamaan ja tunnistamaan ennakoivasti työntekijöiden kohtaamia ja esiintuomia haasteita."

Katso kaikki vastuullisen työpaikan periaatteet täältä