Blogi

Työnhaun suhteellisuusteoriasta

Blogi

Harmittelin, ja suorastaan kadehdin opiskeluaikanani ystäviä ja tuttuja, jotka löysivät harjoittelu- ja työpaikkansa suhteiden avulla ja nimenomaan siltä ”omalta alalta”.

Tiedättehän ne onnekaat, joille ovi kiinnostavaan organisaatioon aukeaa koska äit/isä/eno/kummi on siellä töissä. Enkä tässä edes halua ottaa kantaa siihen, onko paikka ”ansaittu" niin sanotuilla perinteisillä meriiteillä, sillä tutun suositus työntekijästä on aina tutun suositus ja painaa vaakakupissa suhteessa enemmän. Ja onhan se helpompaa ja nopeampaa palkata jonkun suosittelema tyyppi sen sijaan että kävisi läpi rankankin rekryprosessin. Ymmärrän kyllä.

Itselläni kuitenkin suhteet opiskeluaikoina mihinkään siistiltä edes erehdyttävästi vaikuttavaan työpaikkaan rajoittuivat lähinnä pikkufirman kahvinkeittäjän tai sairaalan laitosapulaisen pestiin, joista kumpikaan ei niin sanotusti ihan osunut ”omaan alaani”.  Teinkin sen sijaan hommia reippaasti oman alan ulkopuolella (en kahvinkeittäjänä saati laitosapulaisena tosin), ja vaikka hain ja hain kesä- yms. töitä kiinnostavista oman alan organisaatioista, ei missään natsannut niin hyvin että sopimuksia oltaisiin päästy allekirjoittelemaan. Suhteista ei siis ollut iloa työurani alkutaipaleella what so ever.

En oikeastaan ollut ajatellut asiaa juurikaan ennen kuin ihan äskettäin kun eräs keskustelu kääntyi suhteilla saatuihin työpaikkoihin. Tajusin, että vaikka urani alkutaipaleella duuneja ei irronnut lähipiirin suhteilla, on niitä irronnut myöhemmin. Nimittäin omilla suhteilla, jotka ovat rakentuneet sen perusteella, miten olen omat työni hoitanut ja kenen kanssa niitä olen sattunut kulloinkin tekemään. Ja näillä suhteillahan vasta onkin merkitystä: ne on itse ansaittu ja myös niiden ylläpito on vain ja ainoastaan omalla vastuulla.

Siispä rohkaisun sananen niille nuorille uransa alkutaipaleella vasta kulkeville: suhteet eivät ole kaikki kaikessa kivan ensityön saamisessa - joskus kivisempi polku kannattaa pitkässä juoksussa kohti niitä seuraavia kivoja duuneja.

Paula Narkiniemi

Vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina