Työnhaku

Työnhaun sosiaaliset taidot

22.1.2016 klo 7:00

Oletko tullut ajatelleeksi, miten suuressa osassa sosiaaliset taitosi ovat työnhakutilanteissa? Erityisesti työhaastattelussa hakijan sosiaaliset taidot ja persoonallisuus tulevat esille.

Lähes kaikissa työpaikkailmoituksissa näkee etsittävän sosiaalista, avointa ja ihmisten kanssa toimeen tulevaa henkilöä, persoonaa isolla peellä, ns. hyvää tyyppiä. Vaikka sosiaalisuuden ja persoonallisuuden korostaminen työhakemuksissa on viime aikoina lisääntynyt huimasti, siitä ei voi muistuttaa liikaa.

Lähes jokaisessa työnhakuilmoituksessa määritellään millainen hakijan tulee olla. Sosiaalisuus ja luotettavuus ovat avainasemassa monessa ilmoituksessa. Se, mitä tämä kunkin työnantajan kohdalla tarkoittaa käytännössä, onkin sitten eri asia. Usein kuulee sanottavan, että tärkeintä on olla oma itsensä. Siihen liittyy kuitenkin riskejä. Kuinka paljon ”omaa itseään” voi ja kannattaa paljastaa haastattelutilanteessa. Sitä onkin hyvä pohtia.

Työnhakutilanteessa pääroolissa ovat ensimmäisenä ensivaikutelmaan liittyvät asiat, kuten hakijan ulkonäkö ja persoonallisuus. Viestintätaidot ovat tärkeitä. Hakutilanteessa on merkittävää, miten osaa markkinoida omaa osaamistaan ja ideoitaan.

Kehonkieli kertoo

Työnhakijan osaaminen näkyy cv:ssä, mutta persoonallisuus paljastuu vasta haastattelutilanteessa. Persoonallisuus ilmenee kehonkielen kautta. Työhaastattelija tekee havaintoja haastateltavasta koko ajan. Vaikka ei olekaan olemassa yksiselitteisiä ohjeita esimerkiksi siitä, millaiset vaatteet kannattaa valita haastattelutilanteeseen – on selvää, että vaatevalinnat vaikuttavat. Esimerkiksi nuhjuinen olemus ja likaiset, risat vaatteet kertovat, että henkilö ei huolehdi itsestään.

Kehonkieli painaa haastattelutilanteessa jopa enemmän kuin hyvä hakemus. Tutkimusten mukaan esimerkiksi henkilön koko olemus; pituus, paino ja ihonväri muovaavat käsitystämme siitä, millaisia olemme. Valitettavasti myös tietyt stereotypiat ohjaavat usein kokemustamme siitä, millaiseksi toisen ihmisen ajattelemme. Sosiaaliset taidot eivät ole vain kognitiivisia ominaisuuksia, sillä ne todellakin ruumiillistuvat vuorovaikutuksessa toisen ihmisen kanssa.

Lisää läsnäoloa

Läsnäolo on tärkeää sosiaalisuuden ja persoonallisuuden ohella. Aiemmin hyvä työntekijä miellettiin dynaamiseksi ja sosiaaliseksi. Nykyään läsnäolo on hyvin merkityksellistä myös työelämässä. Läsnäolo ilmenee kehollisesti haastattelutilanteessa. Haastattelutilanteessa katsekontakti, tilanteeseen keskittyminen ja toisen kuunteleminen kertovat siitä, että henkilö on läsnä siinä hetkessä. Myös harrastukset kannattaa mainita työhakemuksessa. Harrastukset ilmentävät mistä asioista hakija on kiinnostunut ja miten hän käyttää vapaa-aikaansa.