Blogi

Työnhaun ei tarvitse olla yksinäistä puuhaa

Työelämän murroksesta puhutaan paljon. Toisaalta työelämä on monissa paikoissa - ainakin asiantuntijatehtävissä - joustavampaa kuin ennen, mikä on ehdottomasti muutos parempaan.

Kuitenkin samaan aikaan tuntuu, että vallalla on kohtaanto-ongelma työhakijoiden ja yritysten välillä. On nurinkurista, että monet rekryalan ammattilaisetkin neuvovat suoraan, että jo työsuhteessa olevan on helpompi työllistyä kuin työttömän työnhakijan. Työttömyyttä karsastetaan yhä ja sitä leimaa monesti häpeä.

Piilo-osaajat työnhaun apuna

Piilo-osaajat haluaa karistaa pois tuon negatiivisen leiman! Osaaminen ja ammattitaito eivät lakkaa olemasta, vaikka työsuhde päättyisikin. Me haluamme nostaa esille tätä huikeaa osaamista, joka on vapailla markkinoilla. Kuka ehtii napata nämä mahtavat osaajat itselleen ensin?

Toisaalta haluamme kirkastaa myös työnhakijoille ja ammattilaisille itselleen, miten moninaista jokaisen osaaminen on. Työelämässä arvostettavia työelämätaitoja kartutetaan jatkuvasti työsuhteiden ulkopuolella: harrastuksissa, vapaaehtois- tai luottamustoimissa, ja jopa perhesuhteissa.Yhä enemmän työnantajat ja rekrytoijat arvostavat näitä taitoja, mikä on erittäin positiivinen trendi työelämässä.

Miten omaa osaamistaan työnhakijana voisi kehittää?

Työnhakutaidoista löytyy monenlaista vinkkiä. Ehkä tärkeimpänä itse koemmesen oman tavan löytämisen ja aktiivisuuden ylläpitämisen. Valitse ne tavat, jotka sinulle toimivat parhaiten: käy tapahtumissa ja tilaisuuksissa, lähesty

kiinnostavia yrityksiä tai rekrytoijia puhelimitse, ehdottele kahvihetkiä, verkostoidu verkossa erilaisilla some-sivustoilla.

Jos nämä tuntuvat hankalilta, pyydä apua esim. liitostasi, kaupunkisi toimijoilta tai vaikka rekryalan yrityksistä. Työnhakijoille on paljon tarjolla sparrausta, kunhan sitä rohkaistuu hyödyntämään.

Tärkeää on myös pyytää neuvoa ja palautetta, sekä muilta työnhakijoilta, uravalmentajilta tai työnhaun ohjaajilta, kuin myös hakemiesi työpaikkojen rekrytoivilta henkilöiltä. Näin voit kehittyä paremmaksi työnhaussa – hakudokumenttien, haastattelujen ja osaamisesi esille tuomisen suhteen.

Suunnittele työnhakusi

Työnhaussa kannattaa myös tehdä itselleen jonkinlainen suunnitelma; Mitä tavoittelen, millä aikajänteellä, sekä mitä keinoja ja vaihtoehtoisia väyliä sen saavuttamiseksi on olemassa? Älä jumitu vain selaamaan avoimia

työpaikkoja, vaan kartoita ja lähesty kiinnostavia yrityksiä, tutustu paikalliseen koulutustarjontaan (työttömille on monesti ilmaisia koulutuksia tarjolla) ja ole ylipäätään ole avoin omasta työnhaustasi.

Hyödynnä kaikki tuttusi ja käyttämäsi kanavat - erityisesti somessa - mutta älä toitota pelkästään etsiväsi töitä. Tee oma osaamisesi ja ammattitaitosi näkyväksi osallistumalla ammatillesi sopivilla foorumeilla keskusteluihin. Näin lisäät myös omaa löydettävyyttäsi.

Yhteisöllistä työnhakua

Työnhaku on monesti yksinäistä puuhaa. Se Voi olla puuduttavaa, kirjoittaa aina vain uusia ja uusia hakemuksia. Varmasti se on tunteikasta ja kuluttavaa, asettaa itsensä kerta toisensa jälkeen alttiiksi toiveille, odotuksille ja valitettavan usein myös uusille pettymyksille.

Piilo-osaajilla haluamme tuoda työnhakuun yhteisöllisyyttä, keskinäistä auttamista ja tsemppaamista. Tahdomme nostaa esille osaamisen ja osaajien monipuolisuutta sekä vahvistaa jokaisen osaajan omaa ammatti-identiteettiä ja luottoa omaan osaamiseen.

Jaana Saramies ja Elina Pahta

Piilo-osaajat

Kuva:  Laura Tammisto / Studio Torkkeli