Tiedätkö, mitä sanaton viestintäsi sinusta paljastaa? Näin kokenut rekrytoija tulkitsee sinua työhaastattelun aikana.

Yksi työnhaun suurimmista haasteista on, miten erottua ja vakuuttaa osaamisellaan ammattitaitoisessa hakijajoukossa. Yritykseen tutustuminen ja vastausten miettiminen ennalta kannattavat aina, mutta tutkimusten mukaan jopa puolet luomastasi mielikuvasta syntyy sanattomasta viestinnästä. Kehon kieli nimittäin paljastaa todellisen tunnetilan huomattavasti puhetta tehokkaammin.

Rekrytointiyritys ManpowerGroupin seniorikonsultti Petteri Paassola käyttää työnhakijoiden kehonkielestä puhuttaessa mieluusti sanaa habitus. Se paljastaa, mitä ihminen viestii kropallaan ja mitä vaatetus, yleinen olemus ja ryhti hänestä kertovat.

Tervehdi ihmisiä hymyllä

Koska ensivaikutelma luodaan vain kerran, työhaastattelu alkaa aina jo eteisaulassa, johon moni saapuu kädet hioten ja posket punoittaen. Jännityksestä huolimatta on tärkeää tervehtiä vastaanottavia ihmisiä ystävällisesti. Toisinaan rekrytoijat kysyvät saapujien luomaa vaikutelmaa muilta työntekijöiltä.

Jännitys näkyy ihmisissä eri tavoin, mutta Paassola pitää kohtuullista jännitystä vain hyvänä asiana. Se kertoo hakijan motivaatiosta saada työ itselleen.

”Motivaation pitää näkyä. Kehonkieli paljastaa nopeasti, hakeeko ihminen paikkaa tosissaan vai onko hän vain hieman kalastelemassa mahdollisuuksia esimerkiksi paremman palkan toivossa”, Paassola sanoo.

Anna katseen kohdata

Ensitapaamisessa Paassola painottaa tervehtimisen, silmiin katsomisen ja kättelyn merkitystä. Ellei kättelyä vielä hallitse, kannattaa sitä harjoitella, sillä vetelä kalaote tai luut rusentava bodaripuristus ovat huono alku tärkeälle tapaamiselle.

Vaikka työhaastattelu poikkeaa asetelmansa vuoksi normaalikeskustelusta, toimivat sen aikana pitkälti samat viestintäsäännöt kun muussakin keskustelussa.

”Se, missä ihmisen katse menee puhuessani, kertoo kuinka läsnä hän on tilanteessa. Silmiin ei tarvitse tuijottaa jatkuvasti, mutta katseen on kohdattava. Nyökkäilemällä toisen puhuessa on helppo viestittää kuuntelevansa ja ymmärtävänsä sanoman.”

Johtajaksi ei haeta päällikön elkeillä

Kuten kaikessa vuorovaikutuksessa, katsekontakti ja hymy riisuvat aseista, kun taas taaksepäin vetäytyminen tai kädet puuskassa istuminen kertovat varautuneisuudesta, tai pahimmillaan jopa vihamielisyydestä.

”Jos iso mies istuu vastassa kädet puuskassa eikä hymyile yhtään, voi haastattelija kokea tilanteen jopa hieman pelottavaksi. Myös kaikenlaiset miehiset päällikön elkeet, kuten leveät haara-asennot ja käsien ristiminen pään taakse kannattaa säästää toiseen ympäristöön. Nojautumalla sen sijaan hieman kohti puhujaa viestit kiinnostuksestasi ja rakennat välillenne luottamusta. Tämä ele toimii erityisen hyvin ryhmähaastattelutilanteissa”, Paassola vinkkaa.

Muutamien muistiinpanojen tekeminen haastattelun aikana voi olla paitsi hyödyllistä, myös hyvä tapa vähentää jännitystä – kunhan muistaa, ettei katse hautaudu lehtiöön. Levottomille käsille Paassola tarjoaa hyvän neuvon: laske kädet syliin pöydän alla ja tartu toisen käden sormilla kiinni pikkusormestasi. Ote auttaa sinua keskittymään ja rauhoittumaan. Jos huomaat puherytmisi kiihtyvän tai puheesi kuormittuvan tota- ja niinku -kaltaisista täytesanoista, purista itseäsi napakasti sormesta. Näin saat mielesi takaisin ruotuun.

Huoliteltu tyyli päästä papereihin

Paassola kertoo usein purkavansa haastateltavan jännitystä käyttäytymällä itse rennosti. Vaikka haastattelijan kanssa tuntuisi synkkaavan hyvin, ei tilanteessa kannata heittäytyä liian tuttavalliseksi.

”Haastattelu keskittyy aina ensisijaisesti hakijan asiantuntijuuteen ja osaamiseen. En palkkaa ihmistä, jonka seurassa viihdyn parhaiten, vaan henkilön, joka sopii parhaiten asiakkaamme toimintaympäristöön. Tekniset asiat voi oppia, mutta ihmisen persoona on ja pysyy tietynlaisena.”

Hallitun esiintymisen, hyvin jäsenneltyjen vastausten ja omien kysymysten lisäksi työhön liittyviä hyveitä voi tuoda esille myös pienillä eleillä. Paassola kehottaa pakkaamaan CV:n ja työtodistukset siistiin kansioon sen sijaan, että kaivelisi taskusta epämääräisen kopionivaskan. Hallittu käytös, järjestelmällisyys ja huoliteltu olemus kertovat, että esiintyisit eduksesi myös työssä, jota olet hakemassa.

Kommentit

171

CV

Miksi Suomessa pitää olla työtodistusten kopiot edellisistä työpaikoista? Olen asunut ulkomailla monta vuotta, muuttanut paikasta toiseen useaan otteeseen, eikä minulla ole enää kopioita vanhoista kesätyöpaikoista. Ulkomailla ollessani haastatteluun vietiin CV, jossa tiedot suosittelijoista. Samoin ei ole tapana kirjoittaa työtodistusta, vaan tämä tapa on vain Suomessa. Eikö oikea ihminen ole parempi suosittelija kuin vanha paperi? Samoin ihmisen sanaan luotetaan eli se mitä CV:ssä on kirjoitettu siihen uskotaan myös.
157

jirno

Joo, toi on joku muinaisjäänne täällä Suomessa, tuo työtodistus. Itsekin asunut/työskennellyt pitkään (17 v.) ihan normi duuneissa ulkomailla (EU:n sisällä) ja siellä ei kyllä tunnettu tuollaista "työtodistusta". Sitten kun palasin takaisin Suomeen ja hain jotain töitä, niin kysyttiin tuolta ajalta työtodistuksia :)
161

Miten sen ottaa

Minulta ei pyydetty todistuksia ja tuli sellainen olo että tähän hommaan kai kelpaa kuka tahansa. Olisin halunnut esitellä todistukseni.
163

Tintti

Työtodistukset kertovat myös hakijan soveltuvuudesta. Jos hakijalla on vain kasa työtodistuksia joihin ei ole pyydetty arviota, se voi kertoa ettei hakija ole välttämättä hoitanut tehtäviään hyvin. Hyvälle työntekijälle positiiviset arviot kirjoitetaan pyytämättäkin.
127

Laru

Ei päde kaikkialla. Esimerkiksi Britanniassa monet yritykset (erityisesti isommat) eivät anna työtodistuksia, joissa arvioidaan työntekijän suoritusta. Todistuksista ilmenee vain palvelusaika, viimeisin työtehtävä ja palkka.
170

molemmilla puolilla ollut

On todella hyvä, että näitä ohjeita annetaan työnhakijoille. Ohjeistusta voisi antaa myös haastattelijoille, sillä hekin viestivät tärkeitä asioita itsestään esimiehenä, sekä keulakuvana yrityksestä. Olen ollut haastatteluissa, joissa totesin, etten halua tämän yrityksen leipiin, saati haastattelijan alaiseksi.
150

:)

Sama kokemus. Haastattelutilanne oli niin karsea, että tuumin mielessäni, että näitä en halua työtovereikseni. Haastattelijat voisivat muistaa, että myös he edustavat yritystään, ja miettiä, minkälaisen kuvan siitä haluavat antaa. Olisin muuten saanut sen työpaikan, mutta sanoin kiitos ei.
120

Elina

Samaa mieltä. Jos haastattelijat arvioivat työnhakijaa niin samoin työnhakija arvioi haastattelijaa. Mulla ei ainakaan ole mitään mielenkiintoa mennä yritykseen töihin jonka haastattelijasta olen saanut huonon kuvan.
171

Kannattaa miettiä

Mitä vikaa on kalastaa parempaa paikkaa. Työntekijä voi silti olla hyvä. Ja kehonkieltä arvioidessa voi tehdä kohtalokkaita virheitä ja menettää hyviä hakijoita vain siksi että hakija sattui vilkaisemaan lattiaa väärään aikaa.
154

Onneksi kaikki eivät tee tätä

Halusin vaihtaa alaa olosuhteiden pakosta, koska omalla alallani ei riittänyt työtä. Oikeasti en tiennyt millaista hakemani työ on eikä se siksi kiinnostanut. Halusin työn, koska siinä oli hyvä palkka. Nykyään olen pomon mielestä yksi hänen parhaita työntekijöitään. Alani ei ole kiinnostava mutta on motivoivaa yrittää tehdä työ hyvin. Jos olisin sanonut tämän ääneen haastattelussa en varmasti olisi saanut paikkaa. Onneksi osasin näytellä...
157

yli-ikäinen, yli-kokemuksella

Eihän kukaan enää halua katsoa työtodistuksia!
98

Kuuntelia

Olin paikalla kuulemassa esitelmän tänään ja työtodistuksista näkee miten on kiinnostunut työteosta. Miten nuorena aloittanut ja miten pitkissä työsuhteissa haastateltava on ollut.
156

Kokemusta rekryistä aika paljon

On tullut haettua joka vuosi paikkoja ja kokemusta on haastatteluista ja myös erilaisista testeistä melko tavalla. Omalle kohdalle ei ole enää vuosiin osunut että joku olisi halunnut nähdä työ-tai koulutodistuksiani. Headhunting firmat tekevät taustatyönsä jo ennen haastattelua paljolti LinkedIn ym. pohjalta. Sen sijaan suosittelijoita kysytään milteipä aina ja olen kysynyt omiltani onko otettu yhteyttä/he ovat informoineet minua että on otettu...eli näin tämä maailma on muuttunut aika paljon Suomessakin
127

Mää

Se ihan riippuu alasta.
154

pätkätyöntekijät

entä kun työtodistuksia on kertynyt noin 100? CV muodostuu tiivistämättä liian pitkäksi? Entistä pätkätyöntekijää ei enää huolita vakituisiin työtehtäviin koska hän on liian kokenut?
114

Tiku

Enemmän selittämättömät aukot työhistoriassa aiheuttavat työnantajassa kysymyksiä, kuin sata työtodistusta. Työkokemukset voi ryhmitellä: myyntityötä ja si vain ramskalaisilla ajat ja työpaikat esille, Jos työhistoriassa aukkoja, syyt esille, matkusta maailmalla ja tutustumista esim. Näiden maiden kulttuuriin, lapsien hoitovapaita, omien vanhempien hoitoa...Tämä aika työttömänä, jolloin aktiivista työnhakua ja kouluttautumista vaikka työväenopiston espanjan kurssilla.
113

Tiku

Anteeksi kirjoitusvirheet iphonella kommentoidessa. Kirjoitusvirheet työhakemuksessa pistävät silmään, lue työhakemuksesi ja viestisi moneen kertaan ennen lähettämistä
159

Työnhakija

Eli hyvää työntekijää näyttelevä saa paikan. Joskus mietin, miten suosittelija edes muistaa työntekijän, joita on ollut ketjutetuissa pätkätöissä useita. Myös ihmisten nimet voivat muuttua, kun mennään naimisiin ja erotaan... sikäli pidän suomalaista työtodistuskäytäntöä hyvänä asiana.
147

paljon kokenut

työtodistuskäytäntö on jo aikansa elänyt. Nykyisin CV pitäisi riittää. CV:tä voi itse muuttaa esim. haettavaan työpaikkaan vaadittavan työkokemuksen perusteella. Itse olen toiminut näin ja tärppejä on tullut.
159

Montlai nähny

Pätkätöiden ja eri alojen hommien tekemisestä on sekä kommentoitu, että kritisoitu. Ajatuksenani kun on aina ollut, että kaikki työt kelpaa, lajista viis tai kestosta viis. Ei vaan oo hyvä malli sekään.
169

mustaa valkoisella

Itselläni on ainakin niin, ettei ole enää keltä voisi kysyä suosituksia, ovat siirtyneet eläkkeelle tai valitettavasti kuolleet, joten onneksi on hyvät työtodistukset olemassa.
153

47v

Ihan vaan tuntuu niin masentavalta ,kun vaikka on kuinka hyvä cv ja hakemus niin ei pääse edes haastatteluun saakka ,johon ennen pääsi aina ja töitä löytyi ,joka kerta.Pitääkö 47 vuotiaana olla loppuiän työtön?
138

kalakkinen

ps. ei (välttämättä) tarvite
137

Tupu

Olen saanut yhden työpaikan hymyilemällä! Istuin aulassa odottamassa vuoroani haastatteluun ja eräs nuori nainen kulki ohitseni. Hymyilin hänelle ihan huomaamattani. Minulle kerrottiin myöhemmin, että omistajan tytär oli kulkenut ohitseni ja mennyt sanomaan saman tien, että palkataan tuo tyttö. Nähtävästi muut haastateltavat olivat olleet naama peruslukemilla. Että silleenkin voi käydä!
114

Entäs kun

Entä kun CV:ssä on edellisten työpaikkojen suosittelijoita yhteystietoineen ja useiden työhakemusten jälkeen saat tietää, että he ovatkin lähteneet firmasta jopa ulkomaille asti. Noloa, kun CV ei ole ollut ajan tasalla. Pitäisikö joka kerta soitella kaikki vanhat työnantajat läpi varmuuden vuoksi? Entä kuka antaa suositukset, jos nämä ihmiset ovat jo toisaalla töissä?
121

Anonyymi

…tai eläkkeellä…

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.