Työnhaku

Työnhakuun koko keholla

24.9.2014 klo 9:52

Tiedätkö, mitä sanaton viestintäsi sinusta paljastaa? Näin kokenut rekrytoija tulkitsee sinua työhaastattelun aikana.

Yksi työnhaun suurimmista haasteista on, miten erottua ja vakuuttaa osaamisellaan ammattitaitoisessa hakijajoukossa. Yritykseen tutustuminen ja vastausten miettiminen ennalta kannattavat aina, mutta tutkimusten mukaan jopa puolet luomastasi mielikuvasta syntyy sanattomasta viestinnästä. Kehon kieli nimittäin paljastaa todellisen tunnetilan huomattavasti puhetta tehokkaammin.

Rekrytointiyritys ManpowerGroupin seniorikonsultti Petteri Paassola käyttää työnhakijoiden kehonkielestä puhuttaessa mieluusti sanaa habitus. Se paljastaa, mitä ihminen viestii kropallaan ja mitä vaatetus, yleinen olemus ja ryhti hänestä kertovat.

Tervehdi ihmisiä hymyllä

Koska ensivaikutelma luodaan vain kerran, työhaastattelu alkaa aina jo eteisaulassa, johon moni saapuu kädet hioten ja posket punoittaen. Jännityksestä huolimatta on tärkeää tervehtiä vastaanottavia ihmisiä ystävällisesti. Toisinaan rekrytoijat kysyvät saapujien luomaa vaikutelmaa muilta työntekijöiltä.

Jännitys näkyy ihmisissä eri tavoin, mutta Paassola pitää kohtuullista jännitystä vain hyvänä asiana. Se kertoo hakijan motivaatiosta saada työ itselleen.

”Motivaation pitää näkyä. Kehonkieli paljastaa nopeasti, hakeeko ihminen paikkaa tosissaan vai onko hän vain hieman kalastelemassa mahdollisuuksia esimerkiksi paremman palkan toivossa”, Paassola sanoo.

Anna katseen kohdata

Ensitapaamisessa Paassola painottaa tervehtimisen, silmiin katsomisen ja kättelyn merkitystä. Ellei kättelyä vielä hallitse, kannattaa sitä harjoitella, sillä vetelä kalaote tai luut rusentava bodaripuristus ovat huono alku tärkeälle tapaamiselle.

Vaikka työhaastattelu poikkeaa asetelmansa vuoksi normaalikeskustelusta, toimivat sen aikana pitkälti samat viestintäsäännöt kun muussakin keskustelussa.

”Se, missä ihmisen katse menee puhuessani, kertoo kuinka läsnä hän on tilanteessa. Silmiin ei tarvitse tuijottaa jatkuvasti, mutta katseen on kohdattava. Nyökkäilemällä toisen puhuessa on helppo viestittää kuuntelevansa ja ymmärtävänsä sanoman.”

Johtajaksi ei haeta päällikön elkeillä

Kuten kaikessa vuorovaikutuksessa, katsekontakti ja hymy riisuvat aseista, kun taas taaksepäin vetäytyminen tai kädet puuskassa istuminen kertovat varautuneisuudesta, tai pahimmillaan jopa vihamielisyydestä.

”Jos iso mies istuu vastassa kädet puuskassa eikä hymyile yhtään, voi haastattelija kokea tilanteen jopa hieman pelottavaksi. Myös kaikenlaiset miehiset päällikön elkeet, kuten leveät haara-asennot ja käsien ristiminen pään taakse kannattaa säästää toiseen ympäristöön. Nojautumalla sen sijaan hieman kohti puhujaa viestit kiinnostuksestasi ja rakennat välillenne luottamusta. Tämä ele toimii erityisen hyvin ryhmähaastattelutilanteissa”, Paassola vinkkaa.

Muutamien muistiinpanojen tekeminen haastattelun aikana voi olla paitsi hyödyllistä, myös hyvä tapa vähentää jännitystä – kunhan muistaa, ettei katse hautaudu lehtiöön. Levottomille käsille Paassola tarjoaa hyvän neuvon: laske kädet syliin pöydän alla ja tartu toisen käden sormilla kiinni pikkusormestasi. Ote auttaa sinua keskittymään ja rauhoittumaan. Jos huomaat puherytmisi kiihtyvän tai puheesi kuormittuvan tota- ja niinku -kaltaisista täytesanoista, purista itseäsi napakasti sormesta. Näin saat mielesi takaisin ruotuun.

Huoliteltu tyyli päästä papereihin

Paassola kertoo usein purkavansa haastateltavan jännitystä käyttäytymällä itse rennosti. Vaikka haastattelijan kanssa tuntuisi synkkaavan hyvin, ei tilanteessa kannata heittäytyä liian tuttavalliseksi.

”Haastattelu keskittyy aina ensisijaisesti hakijan asiantuntijuuteen ja osaamiseen. En palkkaa ihmistä, jonka seurassa viihdyn parhaiten, vaan henkilön, joka sopii parhaiten asiakkaamme toimintaympäristöön. Tekniset asiat voi oppia, mutta ihmisen persoona on ja pysyy tietynlaisena.”

Hallitun esiintymisen, hyvin jäsenneltyjen vastausten ja omien kysymysten lisäksi työhön liittyviä hyveitä voi tuoda esille myös pienillä eleillä. Paassola kehottaa pakkaamaan CV:n ja työtodistukset siistiin kansioon sen sijaan, että kaivelisi taskusta epämääräisen kopionivaskan. Hallittu käytös, järjestelmällisyys ja huoliteltu olemus kertovat, että esiintyisit eduksesi myös työssä, jota olet hakemassa.