Työnhakutärpit syksylle

Kesälomien jälkeen some täyttyy iloisista julkaisuista, joissa kerrotaan uusista tuulista työrintamalla – onhan alkusyksy työpaikan vaihtamisen kulta-aikaa. Miten sitten päästä tähän samaan innostuneeseen kelkkaan mukaan?
Jos itsekin pohdit työpaikan vaihtamista lomasi aikana ja nyt olisi viimein aika toimia, tässä pari tärppiä työnhaun käynnistämiseen nyt, kun moni muukin on liikenteessä.
1. Älä massajakele vaan fokusoi
Vaikka nyt saattaakin tuntua, että kiinnostavia pestejä avautuu solkenaan, älä missään nimessä laita massapostitusvaihdetta päälle. Olet varmaankin jo miettinyt, mitä haluaisit seuraavaksi tehdä ja millaisessa työpaikassa – pidä tämä mielessä ja tee itsellesi lista asioista, joiden ehdottomasti pitää uudessa työssä toteutua, jotta vaihto on mielekäs. Tämä lista mielessä on helpompi kahlata työpaikkailmoituksia ja löytää ne, joita juuri sinun oikeasti kannattaa hakea. Varmuuden vuoksi ei kannata hakea, jos mielii löytää "sen oikean" – työnantaja huomaa tämän kyllä jossain vaiheessa ja se pienikin vaiva valuu hukkaan.
2. Massasta erottautuminen vaatii panoksia
Koska porukkaa on työpaikanvaihtotunnelmissa reippaasti liikenteessä näin alkusyksystä, erottuakseen massasta saattaa joutua tekemään enemmän töitä kuin hiljaisempina kausina. Sen lisäksi, että massahakemusten tekemistä kannattaa välttää ja hakemukset aina personoida per haettu työpaikka, kannattaa miettiä, voisiko oma erottautumistekijä olla esimerkiksi video-CV tai tai aktiivinen some-läsnäolo. Jos työpaikkailmoituksessa tarjotaan mahdollisuus olla yhteydessä rekrytoijaan somen kautta, kannattaa kokeilla tätäkin lähestymistapaa – yllättävän harva tekee näin.
3. Valmistaudu joka vaiheeseen – paremmin kuin muut
Kun kutsu sitten työhaastatteluun tai videohaastatteluun käy, valmistaudu kunnolla. Todennäköisesti muutkin hakijat ovat liikkeellä tositarkoituksella, joten valmistautuminen todellakin kannattaa. Perehdy yritykseen ja sen liiketoimintaan, käy läpi sen viimeisimmät julkaisut medialle ja somessa ja mieti, miten juuri sinä auttaisit yritystä osaamisellasi parempaan tulokseen – mieti ihan konkreettisia asioita. Haastattelutilannetta kannattaa simuloida etukäteen mielessä ja miettiä, mitä kaikkea sinulta todennäköisesti kysytään – mitä itse kysyisit jos olisit vastapuolella – ja mitä itse haluat tietää yrityksestä ja työpaikasta.
Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina