Uratarinat

Työn ytimessä: Yrittäjä, TV-juontaja Anne Kukkohovi

25.3.2020 klo 11:01

Anne Kukkohovi kertoo työstään yrittäjänä ja televisio-ohjelmien juontajana.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Olen mukana niin monessa, että aloja on monta. TV-puolelle päädyin yksinkertaisesti siten, että sain kyselyn juontaa Suomen Huippumalli Haussa -ohjelmaa ja sen jälkeen projektit ovat omalla painollaan päätyneet osaksi työnkuvaani. Voisi siis sanoa, että vahingossa.

Luonnonkosmetiikan pariin päädyin taas intohimosta kauneutta ja hyvinvointia kohtaan. Tämä yritystoiminta on hyvin erilaista kuin esiintymiseen liittyvät projektit. Se on vaativampaa monellakin tapaa, koska joudumme investoimaan inventaarioon ja koko tuotantoketjuun alusta loppuun asti. Eli tämä on työtä intohimosta lajiin.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Päivät ovat hyvin erilaisia. Kun olen mukana TV-tuotannossa, päivät ovat niin intensiivisiä, että muulle ei jää aikaa. Delegoinnissa ja aikataulun suunnittelussa onkin aikamoista veivaamista. Mutta olen vikkelä ja saan asiat kyllä toimimaan. Ymmärrän myös sen, että ihminen ei voi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa, eli pitää osata lisäksi valikoida ja luopua.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Jokainen päivä on erilainen. Jos intensiivistä TV-työtä ei lasketa, niin päivät menevät kahden luonnonkosmetiikka-yritykseni parissa. Myös luento- ja muut lyhyemmät esiintymiskeikat kuuluvat tähän osastoon. Voisi siis sanoa, että jokainen työpäivä ja viikko on todella erilainen.

Nyt tilanteen ollessa koronan vuoksi akuutti, olen päässyt tekemään myös etätöitä, jotka ovat antaneet pientä happitaukoa tapaamisista. Monta asiaa voi hoitaa etänä ja olla silti tehokas.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Parasta työssäni on ehdottomasti se, että työ on monipuolista. Välillä tuntuu, että yhden päivän aikana “vaihdan hattua” moneenkin otteeseen. Eli jos aamu alkaa vaikka radiohaastattelulla, voi seuraava tapaaminen voi olla taas sijoittajien kanssa keskustelua, tiimipalaveriin valmistautumista tai uusien projektien hahmottelua.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Ehkä se on myös haaste, että työ on monipuolista ja sisältää todella erilaisia haasteita, joita pitäisi osata ratkaista nopeasti. Joskus tuntuu, että olisi ihanaa vaikkapa vain lajitella postia ja lysähtää työpäivän jälkeen sohvalle ja unohtaa työasiat kokonaan. Yrittäjänä työ on lähes aina läsnä, siksi teen pieniä reissuja maailmalle, että pääsisin edes hetkeksi irti rutiineistani.

6) Mikä tekee työstäsi merkityksellistä?

Tottakai oman itsensä toteuttaminen on merkityksellistä ja palkitsevaa. Myös se, että saan tehdä töitä ihmisten kanssa, joilla on samantyyppinen elämäntapa ja mahdollisesti myös monta rautaa tulessa – tuo sitä vertaistukea, jota me kaikki tarvitsemme välillä. Esim. kotimaisten yritysten nostaminen omaa sosiaalista mediaa käyttäen tuntuu hyvältä. Pienellä teolla auttaa muita yrittäjiä.

7) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Jos saisin valita vapaasti, niin ehdottomasti matkustellen, vaikka siihen ei ole taloudellisesti mahdollisuutta jatkuvasti. Joogaan ja lenkkeilen päivittäin, mutta toivoisin löytäväni enemmän aikaa kavereiden tapaamiseen. Monesti kiireet verottavat jaksamista ja dinnerit jäävät helposti väliin, kun muu työ on jo valmiiksi sosiaalista. Tästä johtuen tykkään olla kotona yksikseni, enkä koe sitä ollenkaan ahdistavana – päinvastoin.

8) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Yrittäjyys vaatii paljon uhrauksia ja jos on todella turvallisuushakuinen luonne, en sitä edes suosittele. Yrittäjyys toimii ihmisille, jotka rakastavat haasteita ja ovat valmiita tekemään paljon töitä unelmiensa eteen. Yrittäjyyteen liittyvä byrokratia on ikävä kyllä aika sokkeloinen, ja sen suhteen on myös itselläni treenaamista vielä 10 vuoden jälkeenkin. Siksi hyvä kirjanpitäjä on hyvin tärkeässä roolissa.

Jos tunnet aitoa vetoa jotain johonkin, jossa voit toteuttaa itseäsi ja saada siitä palkkaa, on se tie juuri siihen, että kokee elämänsä merkitykselliseksi. Mutta itseään voi toteuttaa myös harrastuksen kautta - ja olla onnellinen.

Anne Kukkohovin elämästä kertova, Elina Salorannan kirjoittama Päin punaista -kirja ilmestyi syksyllä 2019.