Uratarinat

Työn ytimessä: Volition Booster, Executive Coach (PCC) Ria Parppei

15.8.2018 klo 13:41

Ria Parppei kertoo työstään Volition Boosterina ja Executive Coachina.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Olin työskennellyt pidemmän tovin erilaisissa markkinoinnin operatiivisissa ja johtotehtävissä, kun esimiehenä toimiessani ihmisten johtaminen ja kehittäminen alkoivat kiinnostaa markkinointia enemmän. Johtamiseen ei kuitenkaan substanssityön lomassa riittänyt aikaa ja resursseja – tai sitten en vaan osannut siinä vaiheessa jakaa aikaani oikein. Päädyin jatkamaan opiskeluja esimiestyön kehittämisen parissa.

Palattuani työelämään tein johtamisen kehittämiseen liittyviä projekteja ja lopulta siirryin täysiaikaiseksi yrittäjäksi.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Teen erilaista konsultoivaa ja valmentavaa kehittämistyötä toimeenpanon johtamiseen ja kehittämiseen liittyen. Eli käytännössä autan varmistamaan, että asiakkaiden motivaatio ja innostus muuttuvat käytännön  tekemiseksi, vievät tavoitteeseen ja tuottavat halutut tulokset.

Asiakasprojektit pitävät sisällään töitä yksilöllisistä johtajien coaching-ohjelmista kokonaisten organisaatioiden toimeenpanokyvykkyyden kehittämiseen. Ajankohtaiseen tutkimustietoon perehtyminen ja oman ydinosaamisen kehittäminen ovat oleellisia osia työnkuvaani.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Työpäiväni ovat hyvin monipuolisia riippuen kulloinkin meneillään olevista asiakasprojekteista. Pääasiallisesti ne sisältävät paljon asiakkaan kanssa ja luona tehtävää kehittämistyötä. Yksinyrittäjän toimenkuvassa ei myöskään voi unohtaa itse yrittäjyyteen liittyviä tehtäviä.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Saan tehdä töitä itseäni kiinnostavan aiheen parissa, josta on käytännön lisäarvoa asiakkailleni. Pääsen työskentelemään hyvin eri tyyppisten ihmisten ja organisaatioiden parissa, jolloin mikään keissi ei ole samanlainen, vaikka asiasisältö pyörii samojen aiheiden ympärillä. Lisäksi voin itse rakentaa aikatauluni, mikä antaa oivan mahdollisuuden oman elämän hallintaan.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Suuremmissa projekteissa on haasteellista saada mukaan ja sitoutettua ne ihmiset, jotka eivät välttämättä ole itse olleet päättämässä kehittämisohjelmaan lähtemisestä. Kun saan nämä ihmiset kokeilemaan jotain uutta, ja he huomaavat hyötyvänsä siitä henkilökohtaisesti, tämä on minulle aina pienempi tai suurempi voitto. Toisinaan haasteellista on myös pysyä ajan hermolla uuden tiedon läpikäymisessä, valinnassa ja hyödyntämisessä, koska eri tyyppistä ”tietoa” pursuaa nykyään niin moninaisista medioista.

Yksinyrittäjänä myös oman työvireen ylläpitoon pitää tietoisesti satsata etsiytymällä johdonmukaisesti omaa toimintaa tukeviin verkostoihin, joissa pääsee keskustelemaan itselle tärkeistä asioista ja saa tarvittaessa tukea omalle työlle ja jaksamiselle.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Pyrin käyttämään aikaani kulloisenkin fiiliksen mukaan minua piristävien asioiden kanssa. Joskus se tarkoittaa puutarhan hoitoa, toisinaan taas moottoripyörällä ajelua. Haluan tehdä ja toimia vapaa-ajallani, minulle ei oikein sovi pysähtyminen ja mitään tekemättömyys.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Kyllä se oman asiantuntija-alueen ylivoimainen osaaminen on valttia tänä päivänä. Ja sitten se oma osaaminen ja asiakkaalle sen kautta tuotettava lisäarvo täytyy pystyä tekemään tunnetuksi siinä kohderyhmässä, jossa on tarkoitus työskennellä. Pikavoittoja harvemmin löytyy, vaan täytyy olla puurtamaan oman asiansa eteen johdonmukaisesti pidemmänkin aikaa.

Sani Leinoa lainaten: asiantuntijat käyttävät helposti kymmenen, viisitoista vuotta oman asiantuntemuksensa kehittämiseen, mutta paukut loppuvat siinä vaiheessa, kun pitäisi puurtaa ne pari vuotta oman osaamisen ja tunnettuutensa esille tuomiseen.