Uratarinat

Työn ytimessä: Viherrakentaja Niko Lindfors

Niko Lindfors työskentelee viherrakentajana

Niko Lindfors kertoo työstään viherrakentajana.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Olen kolmannen polven viherrakentaja. Isoisälläni oli jo 70-luvulla maanrakennusyritys. Siihen aikaan ei juuri ollut varsinaisia viherrakennusyrityksiä, vaan sama koneyrittäjä kaivoi talonpohjat ja levitteli myös mullat ja sorat. 80-luvulla isäni jatkoi isoisän yritystä ja alkoi keskittyä viherrakennukseen.

Itse aloitin vihertyöt isäni yrityksessä Vihermali Oy:ssä 90-luvun alussa, noin 15-vuotiaana. Aluksi työt olivat lähinnä nurmikonleikkuuta, kastelua ja apupojan hommia. Vuosi vuodelta kun kokemusta kertyi, myös vastuu lisääntyi. 18-vuotiaana kiinnostuin enemmän kivitöistä ja teinkin niitä liki 10 vuotta. Sen jälkeen siirryin kaivinkoneenkuljettajaksi ja vetämään työmaita.

2011 vuonna siirryin perheyhtiömme toimitusjohtajaksi ja samalla aloimme valmistella sukupolven vaihdosta. Työn ohessa kävin lukion iltakoulussa ja talvet opiskelin alaa. Osallistuin useille ammatillisille kursseille ja kävin puutarhakoulun. Vielä vuonna 2013 haastoin pitkäaikaisen työnjohtajani mukaan lukemaan itsemme puistomestareiksi ja 2015 juhlimme kahden puistomestarin valmistujaisia.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Vuonna 2016 yritykseni oli kasvanut yhdeksi Suomen suurimmaksi viherrakennusyritykseksi. Mukaan oli tullut myös hieman maanrakentamista, josta itselläni ei niin paljoa ollut kokemusta. Sain silloin tarjouksen liittyä mukaan Terrawise konserniin. Terrawise Oy:ssä on mukana 7 yritystä, maarakennus-, viherrakennus-, ja louhintayritys. Päätin ottaa tarjouksen vastaan ja pääsin taas keskittymään ydinosaamiseeni.

Toimin Terrawisen pääkaupunkiseudun viherrakennusyksikön johtajana. Työni pitää sisällään monia osa-alueita. Tärkeimpänä tehtävänäni on hankkia ja neuvotella työt ja urakat yksikölle sekä palkata henkilökuntaa. Vuosittain on jonkin verran vaihtuvuutta henkilökunnassa, koska talviaikaan ei kaikille töitä ole tarjolla. Vakituisia on noin 30 ja joka kevät tulee saman verran kausityöntekijöitä.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Työpäiväni ovat todella vaihtelevia. On sovittuja kokouksia, palavereja, urakkaneuvotteluja, mutta joka päivä tulee ongelmia ratkottavaksi. Käyn työmailla neuvomassa ja opastamassa uusia tulokkaita - ja toki vanhemmat konkaritkin kysyvät välillä apua.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Jos opettajilla parasta työssä ovat pitkät kesälomat, niin viherrakentajalla parasta ovat pitkät talvilomat. Viherrakennusalalla saa olla kesät ulkona jolloin kesälomaa ei niin paljoa kaipaa. Lomat pidetään pääsääntöisesti talviaikaan kun työt ovat tauolla.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Haasteellista on kun viherrakennuskausi on niin lyhyt. Koskaan ei varmuudella tiedä koska talvi tulee. Saattaa olla, että kaikkia töitä ei saada valmiiksi syksyllä jos lumet tulee ajoissa. Keväällä taas odotetaan, koska lumet ja routa sulaa, että päästään jatkamaan töitä.

Touko-kesäkuu on kaikkein kiireisintä aikaa, kun kaikki haluavat pihansa kesäksi kuntoon. Yleensä ne jotka ovat ajoissa liikenteessä, onnistuvat, mutta jos pihatöitä alkaa kysellä huhtikuussa, niin todennäköisesti tekijän saa vasta syksyllä tontille.

6) Mikä tekee työstäsi merkityksellistä?

Pihat ja puistot ovat ihmisille tärkeitä ja niitä arvostetaan. Pihoilla vietetään paljon aikaa ja monet haluavat pihoille jopa olohuonemaisen tunnelman. Minulla on sellainen fiilis, että nykypäivänä viherrakentajan ja puutarhurin ammattia arvostetaan. Niin moni suuntautuu siisteihin sisätöihin sekä IT-alalle joten puutarha-alalla on jopa pulaa tekijöistä.

7) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vaikka työni on kesäaikaan todella hektistä ja kiireistä, niin viikonloput yritän pitää vapaata ja olla perheen ja ystävien kanssa. Olen harrastanut 20 vuotta veneilyä - ehkä siitä syystä, että kun köydet irrottaa ja suuntaa nokan kohti ulappaa, niin silloin työasiat jäävät rannalle. Talvella on sitten hyvää aikaa matkustella ja nauttia auringosta jossain lomakohteessa.

8) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Viherrakennustyöt sopivat kaikenikäisille. Alalla tarvitaan nuoria innokkaita ja työtä pelkäämättömiä miehiä ja naisia. Alalle tulee myös paljon ns. alanvaihtajia jotka saattavat olla kyllästyneitä sisätöihin ja haluavat nähdä oman työnsä jäljen. Aina ei tarvita alan koulutusta. Vihertyöt oppii työnkautta ja tämä työ sisältää myös paljon muuta kuin nurmikoiden ja kasvien istutusta.

Viherrakennustyöt sisältävät paljon konetöitä, kirvesmiehenhommia, kivitöitä sekä paljon muuta. Meillä oppisopimukset ovat mahdollisia ja onnistuvat hyvin. Kesät voi olla opissa työmailla ja talvet koulussa. Viherrakennustyöt ovat mielenkiintoisia ja vaihtelevia, ja niissä todellakin pääsee näkemään oman työnsä jäljen.

Niko Lindfors nähdään myös MTV:n Kotoisa-ohjelmassa.

Kuva: MTV