Uratarinat

Työn ytimessä: Urheilulääkäri Pippa Laukka

22.9.2016 klo 7:00

Pippa Laukka kertoo työstään lääkärinä.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Lääkärin ammatti on kutsumusammatti ja olin haaveillut siitä lapsesta lähtien. Lukion jälkeen pääsin opiskelemaan sairaanhoitajaksi ja opiskelin alaa noin kaksi vuotta. Siinä vaiheessa tiesin, että terveydenhuoltoala on minun juttuni, mutta koin intoa hakea opiskelemaan lääkäriksi. Jätin sairaanhoitajaopinnot kesken ja pääsin toisella yrittämällä Kuopion lääketieteelliseen. Liikuntalääketieteen erikoistumisopinnot aloitin heti valmistuttuani lääkäriksi ja sitä kautta päädyin tekemään urheilulääkärin töitä. Olen työskennellyt kahdeksan vuoden ajan esimiestehtävissä ja sitä kautta lähdin hankkimaan lisäpätevyyttä esimies- ja johtamistyöhön Aalto Yliopistoon, jossa olen suorittanut eMBA-tutkinnon.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Voin sanoa, että jokainen päivä on erilainen. Työni pitää sisällään esiintymisiä, luennointia, asiakastapaamisia ja normaalia lääkärin vastaanottotyötä. Maajoukkuelääkärin työssä matkustan joukkueen mukana noin viisi viikkoa vuodessa. Olen toiminut vuodesta 2010 naisten jalkapallomaajoukkueen lääkärinä. Vuodesta 2012 olen kuulunut Suomen Palloliiton lääkintävaliokuntaan. Olen kirjoittanut kolme hyvinvointiaiheista kirjaa, toimin Helsingin Sanomien kolumnistina ja olen Olet mitä syöt-ohjelman juontaja. Minulla on myös vastaanotto Lääkärikeskus Aavassa.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Hyvin vaihtelevia, yleensä kiireisiä. Olen päivittäin tekemisissä monenlaisten ihmisten kanssa. Pyrin olemaan aikatauluissa tarpeeksi joustava, että voin huolehtia jaksamisestani ja siitä, että ehdin syödä ja tauottaa työpäiviä.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Pidän erityisesti tiimityöstä. Se on asiantuntijoiden kanssa työskentelyä kohti yhteistä päämäärää joka liittyy ihmisten auttamiseen. Koen että minun tehtäväni on auttaa ihmisiä ja se tuo minulle vahvan sisäisen tunteen siitä, mikä on oman elämäni tarkoitus ja miksi työskentelen lääkärinä. Se on parasta työssäni, etenkin silloin kun pääsen näkemään työni tuloksia, kuten sen että ihminen paranee tai voi avullani paremmin.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Aikataulut ehdottomasti. Etenkin vastaanottotyössä aikataulujen pitäminen vaatii kurinalaisuutta ja vaikka vastaanottoajat ovat tavallista pidempiä, usein saattaa jäädä suustaan kiinni. Minusta on tärkeää kohdata ihminen kokonaisvaltaisesti ja siihen ei sisään-ulos -aikataulut sovi.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Urheillen, perheen ja koiran kanssa. Parasta ovat rauhalliset koti-illat, joihin kuuluu saunomista, jutustelua ja hyvää ruokaa.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Ole utelias, kiinnostunut ja verkostoidu. Ahkeruudella ja toisten ihmisten kunnioituksella pääsee pitkälle. Nuorille lääkäreille sanoisin, että kannattaa käydä hakemassa oppia monipuolisesti eri erikoisaloilta ennen kuin suuntaa erikoistumaan.