Uratarinat

Työn ytimessä: Taiteilija Gabriela Girs

Gabriela Girs kertoo työstään taiteilijana.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Päädyin taiteilijaksi luontaisesta intohimosta luovuuteen. Aloitin piirtämisen heti kun osasin kävellä ja kynä pysyi kädessä. Meni monta vuotta ennenkuin aloin kutsua itseäni taiteilijaksi. Vuosiin mahtuu monta piirustuskilpailua, näyttelyä ja jatkuvaa treenaamista.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Taiteilijan työ pitää sisällään pitkiä työtunteja, likaisia käsiä ja jumittuneita niskoja. Pitkän luovuusprosessin jälkeen olo on usein tyhjä. Viimeisin näyttelyni Helsingissä, ravintola Teatterissa lähti ideasta, kun minut valittiin Taiteiden yön taiteilijaksi edustamaan Absolute art -tapahtumaa. Tämä on hieno tilaisuus taiteilijalle saada näin suuret sponsorit taakse, ja päästä näyttämään omaa osaamistaan Helsingin keskipisteeseen, upeaan ravintolakonseptiin. Monissa töissäni on hevosia, jotka kumpuavat Espanjassa vietetyistä vuosista sekä harrastuksestani pelastaa heitteillejätettyjä hevosia. Tykkään tehdä töistäni mystisiä ja vanhan näköisiä. Haluan, että työni huokuvat tarinaa ja tunnelmaa.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Taiteilijan työpäivät ovat usein pitkiä. Jos alla on tilaustyö työtunnit saattavat venyä yöhön. Dead linet luovat paineita ja töitä on tehtävä, jotta taideteos saadaan valmiiksi asiakkaan toiveiden mukaisesti.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Parasta taiteilijan työssä on luovuus ja oman käden jäljen näkeminen. Se, että pystyy synnyttämään käden kautta jotain aivan uutta on upea fiilis.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Haasteellisinta on asiakkaiden toiveiden toteuttaminen. On haaste luoda jotain jonnekin, mistä pitäisi tulla vuosien, ehkä loppuelämän ajan sisustuselementti, jonka ympärille keräännytään.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Yritän viettää vapaa-aikaani perheeni parissa.  Maalausstudio sijaitsee kotonani. Näin ollen ns. vapaa-ajatkin menevät usein maalatessa. Olen huono lepäilemään ja intohimoni luomiseen on jatkuva. Jos en maalaa, sisustan kotiani.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Alasta haaveilevaa on vaikea neuvoa, sillä tässä työssä täytyy olla sisäisesti taiteilija. Taiteilijaksi synnytään, ei aleta. Se on intohimo, joka palaa sisällä ja vapautuu vain toteuttamalla.