Uratarinat

Työn ytimessä: Taide- ja käsityövalmentaja Anu Jokela

25.6.2018 klo 8:18

Anu Jokela kertoo työstään luovan tekemisen ohjaajana Hilmalassa.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Päädyin alalle pitkän kaavan mukaan. Valmistuin kankaankutojaksi 1990-luvulla Jurvan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Valmistumisen jälkeen työskentelin lasten ja nuorten taidekoulussa opettajana sekä pitkään Englannissa, aluksi taidegallerian assistenttina ja sitten sisustussuunnittelutoimistossa. Työ Englannissa oli hyvin stressaavaa ja palasin Suomeen.

Vuonna 2000 perustin oman sisustussuunnittelutoimiston Oksa Design Oy:n, sisustusarkkitehdin hommia olen tehnyt siitä asti, erikoistuen kodin suunnitteluun. Sitten elämässäni tapahtui kaikenlaista ikävää, ja vuonna 2016 aloin miettiä mitä uutta keksisin uralleni. Perustin Hilmalan, käsitöiden ja luovan tekemisen kurssikeskuksen, missä luova tekeminen rennolla otteella on kaiken juju. Hilmala on ollut myös itselleni hyvin voimaannuttava ”projekti”.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Työssäni ohjaan, inspiroin, kannustan ja suunnittelen. Vapautuminen on todella tärkeää kaikessa tekemisessä. Hilmalassa ei etsitä virheitä, vaan annetaan mennä! Hilmalassa kudotaan kangasta vapaaseen tyyliin, virkataan villisti, asetellaan kukkia rennosti ja tehdään kaikkea muuta vapaata ja mukavaa, luovaa hommaa.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Työpäiväni ovat hyvin erilaisia. Kurssit ovat iltaisin ja viikonloppuisin, mutta päivisin suunnittelen uusia kursseja, hoidan yrityksen juoksevia asioita ja teen paperitöitä. Myös se, että kurssilaiset voivat vain tulla ja tehdä, vaatii minulta paljon etukäteissuunnittelua ja työtä. Hilmalassa on kaikki valmiina – ei tarvitse muuta kuin tulla ja tarttua toimeen.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Ihmisten innostus on parasta! Aluksi kursseilla kuuluu iloista puheensorinaa, sitten tulee totaalinen hiljaisuus. Rakastan tuota hetkeä, kun hiljaisuus laskeutuu kurssitilaan ja jokainen keskittyy omaan tekemiseensä; se on ikään kuin ”zen-hetki”.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Yritän myydä uudenlaista palvelua, joka asettaa tiettyjä haasteita jokaiseen päivään. Yrittäjyydessä on paljon vastuuta ja huolehdittavaa. Haasteellisinta on kuitenkin ehkä se, miten pääsee ihmisten tietoisuuteen. Idean läpilyöminen ottaa aikansa.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Kasvatan kesäaikaan leikkokukkia omalla puolen aarin palstallani. Nyt on jo kolmas kesä menossa, kun istutan kukkia siemenestä ja teen niistä valtavan isoja kukka-asetelmia. Lisäksi olen intohimoinen golffari, joskin laji on nyt ollut hieman tauolla.

7) Miten neuvoisit alasta/yrittäjyydestä haaveilevaa?

Mieti huolella mikä on se palvelu tai tuote, jonka eteen alat tehdä töitä. Kartoita markkinat, tarve ja tee laskelmia. Se ei riitä, että itse tykkää tuotteesta tai siitä mitä tekee. Jos et itse osaa, ulkoista numeroiden pyörittely ammattilaiselle.

www.hilmala.fi