Uratarinat

Työn ytimessä: Sommelier Iisa Nuotio

13.7.2015 klo 9:58

Iisa Nuotio kertoo työstään apulaisravintolapäällikkönä ja sommelierinä.

1) Taustasi: miten päädyit alalle?

Olen peruskoulutukseltani ylioppilas. Aloitin myyntityöt 15-vuotiaana Olympiastadionilta, jossa työskentelin erilaisissa tapahtumissa elintarvikealan myyntityössä. Jatkoin myyntityötä myös lukion ohessa, ja ehdinpä työskennellä myös vaateliikkeissä myyjänä. Vaihto-oppilasvuoteni vietin Uudessa-Seelannissa. Siellä sain vielä vahvemman kipinän ravintola-alalle. Uudessa-Seelannissa lukio-opiskelu oli hyvin ammattiorientoitunutta ja oman alan löytäminen tuntui helpolta. Kun tulin Suomeen, menin 19-vuotiaana töihin ravintola Kappeliin ja jäin sille tielleni. Olen työskennellyt Kappelin lisäksi Palace-ravintoloilla, S-ryhmän ravintoloissa, Klaus K:ssa, Postresissa, KuuKuussa ja nyt Careliassa ja Kuussa. Olen suorittanut työn ohessa restonomin opintoja, mutta paras opettaja ammattiini on kyllä ihan käytännön työ. Voin siis sanoa, että olen hyvin pitkälti itseoppinut ja työn opettama. Haagassa suoritin viimeksi ensimmäisen osan WSET-tutkintoa.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Olen juuri palannut äitiyslomalta. Lilian on nyt 1,5-vuotias. Työskentelen osa-aikaisesti kolme päivää viikossa. Myös mieheni on ravintola-alalla. Mieheni isä hoitaa Liliania silloin, kun olen töissä. Vaikka teen vain kolmea päivää viikossa, en laske työtunteja eli työpäivät venyvät usein aamusta myöhään yöhön. Joustavuutta tarvitaan. Toimin ravintola Careliassa apulaisravintolapäällikkönä/hovimestarina ja ravintola Kuussa sommelierinä. Kuun viinit ovat minun vastuullani.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Teen mahdollisimman pitkiä päiviä, koska työvuoroja on vain kolmena päivänä viikossa. Välillä aloitan aamulla ja lopetan myöhään illalla/yöllä. Välillä teen aamu- ja iltavuoroja. Työvuorojen pituus riippuu tilanteesta ja asiakasmäärästä. Olen joustava ja nautin työstäni sekä asiakaspalvelusta.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Parasta työssäni on vaihtelevuus. Tässä työssä ei ole koskaan tylsää! Viinit ja niiden mielenkiintoisuus, asiakaspalvelu ja tyytyväiset asiakkaat ovat tämän työn suola.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Haasteellisinta on viineihin liittyvän teorian kokonaisvaltainen hallinta. Se on kiinnostavaa ja samalla haasteellista sekä hyvin antoisaa. On upeaa suositella asiakkaalle viiniä, jonka tuntee hyvin. On uskomattoman hienoa huomata yhä uudestaan, miten erilaisia viinit voivatkaan vuosikerrasta riippuen olla. Kun onnistuu viinivalinnassa niin, että asiakas on tyytyväinen – silloin olen onnistunut työssäni. Myös erilaiset asiakkaille järjestettävät viinitastingit tuovat haastetta työhöni.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vapaa-aika kuluu hyvin pitkälti lapsen ja perheen parissa. Tykkään myös matkustaa, mutta pienen lapsen kanssa emme ole vielä matkustaneet. Keväällä kävin Saksassa viinimessuilla. Tavoitteeni onkin, että pääsisin yhdelle viinimatkalle per vuosi. Matkat ovat tärkeitä ammattitaitoani ajatellen. Ruoka ja viini ovat vahvassa osassa myös vapaa-ajallani. Meillä mies kokkaa ja mina valitsen ruokiin sopivat viinit.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Olen nähnyt paljon nuoria harjoittelijoita, joilla ei oikein ole käsitystä siitä, mitä ravintola-ala on. Monella on alasta hieman ruusuinen kuva. Jos haluaa ravintola-alalle, kannattaa olla ainakin muutama vuosi käytännön töissä, joka sisältää kaikenlaista tiskaamisesta invertaarioihin. Ja jos ala vielä sen jälkeen kiinnostaa, kannattaa hakeutua opiskelemaan. Ravintola-alaan tulee olla ns. omituinen rakkaussuhde, että jaksaa päivästä ja vuodesta toiseen. Päivät ovat pitkiä ja hommasta on glamour kaukana. Avoin mieli ja ulkomailta haetut työkokemukset ovat myös hyväksi. Esimerkiksi Lontoossa ravintolatyöskentely on kaikkea muuta kuin Suomessa. Kun sen kokee, arvostaa Suomen oloja aivan uudella tavalla. Hyvä ohje kaikkeen tekemiseen on se, että tekeepä mitä tahansa työtä, tekee sen niin hyvin kuin pystyy.

Ravintola Carelia
www.carelia.info

Ravintola Kuu
www.ravintolakuu.info