Uratarinat

Työn ytimessä: Seksuaaliterapeutti, vaatemyyjä

Mari Päiväniemi kertoo työstään seksuaaliterapeuttina, vaatemyyjänä ja yrittäjänä.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Kätilö ei ollut lapsuuteni unelma-ammatti, mutta kun lukion jälkeen tajusin sellaisen ammatin olevan olemassa, tiesin, että muuta vaihtoehtoa ei ole. Kätilö, se olen pohjakoulutukseltani ja siitä olen ylpeä. Lisäksi olen opiskellut seksuaalineuvojaksi ja seksuaaliterapeutiksi.

Aloitin yrittäjänä vuonna 2014 päivätyöni ohella ja jäin kokopäiväiseksi yrittäjäksi viime vuoden alussa. Yrittäjyyteeni kuuluu kaksi maailmaa. Toisaalla olen seksuaaliterapeutti Lääkärikeskus Aavassa ja toisaalla vaatemyyjä. Aloitin harrastuksena myymään kotikutsuilla ruotsalaisia House Of Lola naistenvaatteita ja hurahdin myös siihen työhön. Koulutusta minulla ei tekstiili- tai vaatealalle ole, mutta olen oppinut paljon lyhyessä ajassa. Kyse on kuitenkin asiakaspalvelusta ja ihmisten kanssa olemisesta ja se on ihanaa!

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Varsinainen työni on asiakaspalvelua. Terapiavastaanottoja ja vaatteiden kotikutsumyyntiä. Työhöni kuuluu paljon aikataulujen rakentamista, verkostoitumista, sähköposteja ja tavallisia toimistotöitä. Ja sitä, eniten inhoamaani eli kirjanpitoa!

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Päätän itse koska pidän vapaapäivän ja kalenterin rakentaminen seuraavalle kuukaudelle alkaakin aina vapaapäivien merkkaamisella. Voi olla, että päivällä pidän terapiavastaanottoa ja illan olen kutsuilla. Tavallisempaa kuitenkin on, että päivässä on jompaa kumpaa. Jokaiseen päivään kuuluu vähintään sähköposteja ja puheluita.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Asiakkaat ovat parasta työssäni - ja tarkoitan tällä sekä terapia- että vaatekutsujen asiakkaita. Olipa työni kumpaa tahansa, minun on onnistuakseni pystyttävä olemaan asiakkaan luottamuksen arvoinen ja kuultava asiakasta. Nautin suuresti tavatessani ihmisiä ja kuullessani heidän tarinoitaan.  Minulle on arvokasta myös se, että määritän itse vapaa-aikani määrän.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Ein sanominen on haasteellisinta. Kun kalenterissa lukee "perheilta", minusta tuntuu kurjalle sanoa "kiitos, mutta se ilta ei sovi". Toisaalta, jos sanon syyksi "perheilta" on jokainen ymmärtänyt. Myös oman osaamisen ja ammattitaidon hinnoittelu on vaikeaa ja epämiellyttävää. Koskaan ei ole mukava hetki jos/kun joutuu myöntämään, että nyt en ollut parhaimmillani tai en onnistunut.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Onko kotitöiden tekeminen vapaa-aikaa? Mieluiten nautin vapaasta ulkoillen, lenkkeilen, perheen kanssa ruokapöydän ääressä, saunassa, lukien, mökillä  ja matkustellen.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Huolehdi, että sinulla on vakaat tukiverkot ja läheiset ihmiset, jotka ottavat koppia sinusta. Kuuntele ja usko läheisiä, jos he sanovat, että tarvitset rajaamista. Yrittäjänä on vaikea sanoa millekään työlle ei, mutta sen sanominen on tärkein oppi. Rahallisesti vapaapäivät ja lomat ovat kalliita, mutta oma aika ja perheen yhteinen aika ovat asioita, joita ei voi rahassa mitata.

Lue edellinen Työn ytimessä juttu