Uratarinat

Työn ytimessä: Sales Manager, AGV Solutions Antti Aakko

Antti Aakko kertoo työstään Roclan automaattitrukkijärjestelmien myyntipäällikkönä.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Minulla ei ole oikeastaan koskaan ollut niin sanottua haaveammattia. En myöskään haaveillut aikoinaan myyntityöstä, mutta siitä tuli ammattini. Opiskelin tuotantotaloutta Lappeenrannan Teknillisessä Yliopistossa ja olin oppilasvaihdossa Pekingissä. Siellä opin puhumaan kiinaa, jota olen jo päässyt nykyisessä työssäni muutamaan otteeseen käyttämään. Urani alussa päädyin erilaisiin myynnin tukitehtäviin ja vuoden 2017 alusta myyntipäälliköksi Roclalle.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Toimin Roclalla automaattitrukkijärjestelmien myyntipäällikkönä. Tämä eroaa aiemmista työkokemuksistani siten, että työ tapahtuu asiakasrajapinnassa eli olen asiakaskontaktissa koko ajan. Pidän yhteyttä asiakkaisiin puhelimitse, sähköpostilla ja tapaamalla heitä Suomessa ja maailmalla. Teen tarjouksia ja ratkaisuehdotuksia asiakkaiden tarpeisiin. Minulle kertyy noin 50–70 matkapäivää vuodessa.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Työaikani vaihtelee. Olen työpäivän aikana joko asiakkaiden luona, reissun päällä tai toimistolla. Konttorilla perehdyn asiakkaiden lähettämään materiaaliin, jonka perusteella pyrin tekemään heille sopivan ratkaisuehdotuksen. Asiakasvierailujen aikana käydään läpi asiakkaan prosessia ja mietitään soveltuvaa ratkaisua, joka vastaisi heidän tarpeisiinsa. Tämän lisäksi keskustellaan järjestelmän teknisistä yksityiskohdista sekä kaupallisista asioista. Joskus aikaeroistakin johtuen työasioita hoidetaan muulloinkin kuin ns. ”virka-aikana.”

4) Mikä on parasta työssäsi?

Työn vaihtelevuus on parasta työssäni. On mielenkiintoista palvella eri kulttuureista ja toimialoilta tulevia asiakkaita. Roclan automaattitrukkijärjestelmien asiakkaita on ympäri maailman, esimerkiksi Usassa, Kiinassa, Taiwanissa, Ranskassa jne.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Haasteena työssä on kommunikointi sekä asiakkaan että yhteistyökumppanien kanssa. On tärkeää, että ymmärrämme asiakkaan tarpeen ja että asiakas ymmärtää mitä me hänelle viestimme. Se mikä toimii myyntityössä täällä Suomessa, ei välttämättä toimi esimerkiksi Ranskassa ja toisinpäin.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Tykkään liikkua luonnossa. Se antaa hyvää vastapainoa työlle. Suunnistan, kalastan ja lenkkeilen. Haaveilen myös, että minulla olisi enemmän aikaa retkeilyyn.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Automaattitrukkijärjestelmien myyntityö ei ehkä ole niin yleinen ammatti, että olisi mukava kuulla jos joku haaveilee juuri tästä työstä. Automaation merkitys varmasti kasvaa ja siten tällä alalla töitä riittää myös tulevaisuudessa. Kaikessa myyntityössä on tunnettava omat tuotteensa ja osattava kommunikoida asiakkaiden kanssa. Vaikka tekniikan ja prosessien osaamisella sekä sosiaalisilla taidoilla on suuri merkitys, kielten opiskelun merkitystä ei voi vähätellä. Kieliä kannattaa opiskella, niin pärjää missä tahansa.

www.rocla.com

Lue myös aiemmin ilmestyneitä Työn ytimessä -juttuja