Uratarinat

Työn ytimessä: Projektityöntekijä Mari Mononen

1.9.2016 klo 7:00

Mari Mononen kertoo työstään Rinnekoti-Säätiön projektityöntekijänä.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Olen koulutukseltani sosiologi (YTM) ja työvalmentaja. Haluan tehdä työtä, joka edistää oikeudenmukaisuutta ja yhdenvertaisuuden toteutumista yhteiskunnassa.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

RAY-rahoitteisessa Taidoista työpoluiksi -kehittämisprojektissa pyrimme edistämään kehitysvammaisten ihmisten työllistymistä puuttumalla sitä vaikeuttaviin esteisiin ja epäkohtiin. Vastuualueelleni kuuluu työnantajayhteistyön kehittäminen. Myös oma työnantajani Rinnekoti haluaa kehittyä vastuullisena työnantajana ja ilokseni saan olla mukana helpottamassa osatyökykyisten ihmisten työllistymistä myös omalle työpaikalleni.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Päiväni ovat hyvin vaihtelevia. Toteutamme suuria ja pieniä kokeiluja, joilla pyritään silottamaan kehitysvammaisen ihmisen polkua työelämään.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Projektin tavoitteiden rajoissa olen saanut kehittää työnkuvaani omien vahvuuksieni pohjalta. Pääsen hyödyntämään työssä molempia koulutuksiani: yhteiskunnallisesta ymmärryksestä on hyötyä vaikuttamistyössä ja työvalmentajan ammatillisesta osaamisesta asiakastyössä. Innostun kun kuulen, että joku kehitysvammainen työnhakija on päässyt lähemmäs tavoitettaan tai työllistymistä vaikeuttavaan epäkohtaan on saatu muutos.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Työllisyystilanne tällä hetkellä on kaiken kaikkiaan haastava. Työntekijöiltä edellytetään monipuolisia taitoja ja työkokemusta ja entistä suurempi joukko kilpailee samoista töistä. Samalla avustavia työtehtäviä on karsittu tai ulkoistettu monista yrityksistä. Tällaisessa tilanteessa ei ole aina helppoa motivoida yritystä rekrytoimaan osatyökykyinen työntekijä.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Kuljen joka paikkaan polkupyörälläni kunnes lumi on maassa. Viimeisinä kesäpäivinä haluan hakeutua luontoon aina kun mahdollista.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Yhteiskunnallinen koulutus antaa hyvän pohjan monenlaiseen työhön. Kannattaa kuitenkin jo opiskeluvaiheessa miettiä, mitkä teemat työelämässä kiinnostaa ja hakeutua kiinnostavien asioiden pariin vaikka vapaaehtoispohjalta. Kaikenlainen aiempi kokemus ja alalle suuntautuneisuus helpottaa vastavalmistunutta maisteria.