Uratarinat

Työn ytimessä: Program Manager Mika "Nixon" Nikula

15.11.2016 klo 14:14

Mika ”Nixon” Nikula kertoo työstään Elmu ry:n program managerina.

1. Miten päädyit alalle?

Perustin 2000-luvun alussa opiskelijakavereideni kanssa Ohjelmatoimisto Siniset Sie.netin. Rupesimme tätä kautta myymään keikkoja yhtyeille. Lisäksi olin samaan aikaan mukana tekemässä erilaisia tapahtumia. Opiskelujen jälkeen tieni vei vaimon töiden perässä Helsinkiin ja aloitin työt musiikkimedioiden parissa. Tutuiksi tuli ensin Radio Helsinki ja tämän jälkeen musiikkilehdet Rumba, Inferno (Hamara) ja Rytmi sekä elokuvalehti Episodi. Musiikkimedioissa työskennellessäni perustimme yhdessä Max-konsernin kanssa myös 3 Inferno-nimistä ravintolaa. Tästä päädyin 2008 Teostolle livepuolen avainasiakasvastaavaksi ja pääsin työskentelemään Suomen merkittävimpien livemusiikin toimijoiden parissa. Eräissä läksiäisissä sain varsin vaikuttavalta taholta kommentin, että minun pitäisi hakea Elmun avautunutta ohjelmapäällikön paikkaa ja sitä kautta päädyin nykyiseen pestiini Elmu ry:n ohjelmapäälliköksi.

2. Mitä työsi pitää sisällään?

Päävastuullani on mielenkiintoisten artistien ja ohjelmien löytäminen ja buukkaaminen Elmun pyörittämään Nosturi-nimiseen ravintolaan Helsingissä. Elmu perustettiin aikanaan vuonna 1978 pelastamaan elävä musiikki ja sillä tiellä yhdistys on edelleen. Ohjelman buukkaamiseen kuuluu olennaisena osana myös perusexcel -jumpat ennusteista toteutumiseen ja budjetin seurantaan. Elmun toimen lisäksi toimin Suomen Rock-klubien liiton hallituksen puheenjohtajana ja koitamme levittää klubimusiikin ilosanomaa ympäri Suomen.

3. Millaisia työpäiväsi ovat?

Työpäiväni ovat varsin vaihtelevia. Työhöni kuuluu sekä toimistoaikaan työskentelyä, että keikka-iltoina päivystämistä. Pyrin mahdollisimman usein olemaan keikka-iltoina paikan päällä. Työpäivään saattaa kuulua tunteja varsin paljonkin, mutta pystyn kuitenkin itse rakentamaan aikataulujani niin, että myös lasten harrastuksille jää aikaa ja myöskään pahimpaan ruuhka-aikaan ei tarvitse liikenteessä kyrpiintyä.

4. Mikä on parasta työssäsi?

Se miksi aikoinani päädyin ja jäin alalle olivat mielenkiintoiset työkaverit, asiakkaat ja ihmiset joihin törmää. Samat asiat, eli alalla työskentelevät mahtavat tyypit ovat syy miksi alalle olen jäänyt. Lisäksi omat verkostot ovat tässä parinkymmenen vuoden aikana kasvaneet sellaisiksi, että niistä ei halua luopua.

5. Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Ehdottomasti vaikeinta on iltatyöt ja poissaolot lasten ja perheen parista. Ei ole helppoa selittää miksi isä on taas poissa kotoa kun on keikka-ilta. Toki yritän näitä poissaoloja sitten korvata ja hyvittää olemalla muuten aktiivisesti läsnä perheen elämässä ja harrastuksissa.

6. Miten vietät vapaa-aikasi?

Vapaa-aikanani koitan hieman liikkua ja heittää moukaria. Lisäksi toimin poikani jalkapallojoukkueen HJK 08:n joukkueenjohtajana, kuskailen lapsia harrastuksiin ja opetan Yleisurheilun heittolajeja omille ja naapuruston lapsille. Teen myös DJ-keikkoja Club Old Farts -kollektiivissa.

7. Miten neuvoisit alalle haluavaa?

Harrastuksista ja mielenkiinnonkohteista voi tulla ammatti. Kannattaa aina pyrkiä tekemään itseään kiinnostavia asioita. Toki vastapainona voi olla, että vanhojen harrastusten tilalle tulee uusia, koska näistä tulee osa työtä, mutta on se sen arvoista. Ja mitään siltoja ei tosiaan koskaan kannata polttaa takanaan.