Uratarinat

Työn ytimessä: Producer, managing director Ari Laitinen

Producer, managing director Ari Laitinen kertoo työstään Otto Tuotanto Oy:ssä.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Minua on aina kiinnostanut tarinoiden kerronta ja ihmisiin vaikuttaminen. Tavalla tai toisella. Hain nuorehkona töihin yritykseen joka tuotti sekä eläviä kuvia, ääntä ja tapahtumia. Ennenpitkää päädyin TV-tuotantoyhtiön toimitusjohtajaksi. Mainoselokuvissa minua kiinnosti lyhyt muoto ja projektien moninaisuus sekä kiinnostavat asiakkaat. Siksi perustin nykyisen yritykseni Otto Tuotannon vuonna 2002.

2) Mitä työsi pitää sisällään? 3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Työni on todella monipuolista ja pitää sisällään aivan kaikkea mahdollista ja mahdonta. Ns. normipäivää ei ole. Matkustan paljon - esimerkiksi viime vuonna vietin 119 päivää muualla kuin kotisängyssä. Tuotantoja kuvataan eri syistä kulloinkin tarpeeseen parhaiten soveltuvissa lokaatioissa. Syy voi olla muun muassa niinkin yksikertaiselta kuullostava asia kuin sää. Useat kesäiset filmit kuvataan helmi- maaliskuussa. Joskus tarinat sijoittuvat paikkoihin joita ei Suomesta löydy - kuten vaikkapa eksoottinen itämainen basaari tai vaikkapa sademetsä

Iso osa työstä on omanlaistaan myyntityötä eli töiden hankintaan liittyvää ”kilpailua”. Jokaisesta tuotannosta kilpailee normaalisti kolme eri tuotantoyhtiötä joista yksi saa homman tehtäväkseen. Tähän liittyy parhaiden mahdollisten ihmisten keikkakohtaista rekryä, budjettien laskententaa ja monimuotoista tuotannon suunnittelua. Jokainen päivä on uusi ja erilainen.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Mahtavien, lahjakkaiden ihmisten kanssa työskenteleminen ja jatkuva uuden oppiminen. Myös hyvä lopputulos palkitsee tekijänsä monin tavoin.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Ylivoimaisesti haastellisinta työssäni on aikataulujen hallinta. Työni on lyhytsyklistä ja joskus projekteja on haastavaa aikatauluttaa siististi peräkkäin ja ns. päällekkäinen malli ei ole oikein hyvä. Alallamme on myös rikas kirjo mahtavia ”taiteilijasieluja” ja heidän kanssa työskentelyssä on myös omat mahtavat haasteensa - ja tämä ihan positiivisessa merkityksessä.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Talvisin yritän alppihiihtää niin paljon kuin työ ja läheiset mahdollistavat. Joskus menee suunnitelmat pieleen. Muutama vuosi sitten ajattelin pelata varman päälle ja varasin kolme eri alppimatkkaa jotka jouduin töiden takia kaikki perumaan. Nyttemmin on onnistunut vähän paremmin. Myös perheen kanssa mökkeily ja kaikki siihen liittyvä on oleellinen osa vapaa-aikaani. Näiden lisäksi vähän tennistä ja moottoripyöräretkiä mahtavien ystävien kanssa.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Riippumatta mihin alamme työtehtävään haluaa, niin sanoisin yhden sanan - kouluttaudu. Tämä on monin paikoin erityisosaamista vaativa ala ja hyvä koulutuksen kautta hankittu tausta auttaa onnistumaan. Tämä on myös mitä suurimmassa määrin ihmisten kanssa tekemistä ja hyvät sosiaaliset taidot kuten kuunteleminen ja kuullun ymmärtäminen ovat erinomaisen tärkeä osa tätä työtä. Yksi neuvo mitä olen omassa työssäni yrittänyt noudattaa menee näin: Voit luvata tehdä ja toimittaa mitä vain - älä kuitenkaan ikinä lupaa mitään sellaista mihin et pysty.

www.ottofilm.com