Uratarinat

Työn ytimessä: Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow

Marianna Stolbow kertoo monipuolisesta työstään muun muassa parisuhdekouluttajana.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Päädyin alalle vahingossa, vapaaehtoistyön kautta. Olen kouluttaja, kirjailija, kolumnisti ja myös kirjallisuusterapiaohjaaja. Jokaiseen on ollut oma polkunsa ja kaikki liittyvät toisiinsa.

Opiskelin historiaa ja sukupuolentutkimusta. Olen tehnyt töitä opettajana, kääntäjänä, ja tiedottajana. Kieli on siis aina ollut keskeisessä osassa elämääni, mutta nelikymppisenä halusin työn, jolla olisi sisällöllisesti merkitystä.

Menin Lastensuojelun keskusliiton riveihin vapaaehtoiseksi auttamaan eroperheiden aikuisia, ja sen jälkeen hakeuduin aina uusiin ja uusiin koulutuksiin. Minusta tuli eroauttamisen menetelmäasiantuntija sitä kautta parisuhdekouluttaja lopulta myös kirjailija ja kirjallisuusterapeutti.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Työni pitää sisällään kirjojen ja kolumnien kirjoittamista, sote-alan ammattilaisten kouluttamista, luentoja, yksityisvastaanottoja sekä erilaisten kirjoittamiseen liittyvien ryhmien ohjaamista. Toimenkuvani on tyypillinen humanistin silppu – ja minulle hyvin mieluinen sellainen.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Kirjoituspäivinä suuntaan aamulla johonkin Helsingin keskustan kahviloista ja kirjoitan niissä muutaman tunnin. Ammattilaisten koulutukset olen keskittänyt torstai-perjantaille ja niitä on noin kerran kuussa. Lisäksi otan vastaan yksityisesti ero- tai parisuhdekysymyksiä pohtivia aikuisia, mutta teen myös kirjallisuusterapeuttisia yksilövastaanottoja sekä ohjaan erilaisia kirjoittamiseen liittyviä ryhmiä.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Ehdottomasti se, että olen itse omien aikataulujeni ja kalenterieni herra. Tarvitsen kalenteriini paljon vapaata nimenomaan kirjoittamista varten, sillä se on töistäni tärkeintä ja mieluisinta.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Haasteellisinta on löytää pitkiä rupeamia jolloin voin keskittyä yhteen asiaan riittävän kauan. Mieluisasta silpusta on joskus siis myös haittaa.

6) Mikä tekee työstäsi merkityksellistä?

Koen jokaisen ihmisen tarinan merkityksellisenä. On äärimmäisen merkityksellistä, jos yksikin pariskunta oppii paremmat parisuhdetaidot ja heidän lapsillaan on tyynempi arki. Se on syy, joka vei minut parisuhteiden pariin.

Hyvät parisuhdetaidot omaavien aikuisten lapset voivat paremmin ja tällä puolestaan on hyvin kauaskantoiset vaikutukset; jopa yhteiskunnallinen merkitys. Opetan mieluusti parisuhdetaitoja koska minua motivoi saada ihmiset kuulemaan myös toista osapuolta. Tällaisella asenteella on huomattavasti perhepiiriä kauaskantoisemmat seuraukset, sillä toisenkin näkökulman kuulemisella on yhteiskunnallisia ulottuvuuksia.

7) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vapaa-ajalla luen paljon ja mökkeilen Turun saaristossa pari vuotta sitten valmistuneella mökilläni. Lisäksi yritän irrottaa (niin usein kuin mahdollista) aikaa kuusivuotiaalle tyttärenpojalleni ja ylipäätään rakkailleni. Yksityiselämäni menee aina työn ohi.

8) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Oma tieni on ollut poikkeuksellinen ja siksi hedelmällinen. Minulla on asioihin toinen tulokulma kuin esimerkiksi terapiatyön kautta alalle valmistuneilla ja saan siitä paljon kiitosta. Koen että sukupuolentutkimus tuo parisuhdekysymyksiin tervetullutta lisää ja näkökulmani on siten tuore ja raikas. Reittejä on siksi monia. Kirjailijaksi tulee kirjoittamalla, parisuhdekouluttajaksi monenlaisia koulutuksia haalimalla. Molemmissa ollaan ihmisten tarinoiden äärellä.

Marianna Stolbow nähdään tänä syksynä AVAlla tiistaisin 3.9. klo 21 alkavassa Ensitreffit Alttarilla -ohjelmassa.

Kuva: Laura Reunanen