Uratarinat

Työn ytimessä: Neuvotteleva virkamies Päivi Mattila-Wiro

Päivi Mattila-Wiro kertoo työstään Sosiaali- ja terveysministeriön neuvottelevana virkamiehenä.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Monen mutkan kautta. Haaveammattini oli lentäjä, mutta sen haaveen kariuduttua lähdin opiskelemaan Helsingin yliopistoon. Opintojen jälkeen päädyin joksikin aikaa töihin kehitysmaihin. Niiltä reissuilta palattuani väittelin tohtoriksi ja toimin tuloero- ja köyhyystutkijana. Sosiaali- ja terveysministeriössä aloitin noin 7 vuotta sitten. Tein ensin töitä työsuojelun parissa ja nyttemmin olen siirtynyt vastaamaan hallituksen kärkihankkeen ”Osatyökykyisille tie työelämään” toteuttamisesta.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Kärkihanke etsii ratkaisuja osatyökykyisten työssä pysymiseen ja työllistymiseen. Tämän teeman kanssa teen töitä joka päivä. Huolehdin siitä, että kärkihanke etenee kuten on suunniteltu, että se saavuttaa tavoitteensa, pysyy aikataulussa ja budjettinsa rajoissa. Vastaan myös kärkihankkeen viestinnästä. Kärkihankkeen toiminta kattaa koko Suomen. Työtä tehdään yhdessä laajan sidosryhmäverkoston kanssa. Mukana on tutkimuslaitoksia, julkisen sektorin toimijoita, työmarkkinajärjestöjä ja paikallisia toimijoita kunnissa. Näihin tahoihin yhteydenpito on osa työtehtävääni. Tämän lisäksi olen mukana muutamissa kansainvälisissä työryhmissä, joissa pohditaan työn ja työelämän muutoksia ja tulevaisuutta.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Kiireisiä ja työntäyteisiä. Tyypillisenä työpäivänä lähden kotoa klo 6 aamulla ja matkustan Tampereelta Helsinkiin junalla. Junassa käyn vielä läpi päivän tulevat kokoukset ja niiden asialistat. Päivä kuluu tapaamisissa, kokouksissa ja neuvotteluissa. Työni on tyypillistä käytännön johtamista, organisointia, päätöstentekoa, tulevien tekemisten suunnittelua ja menneiden tekemisten arviointia. Viestintäasioita käymme läpi joka päivä. Junassa paluumatkalla luen alan julkaisuja ja lehtiä, jotta pysyn ajan tasalla.

 4) Mikä on parasta työssäsi?

Teen työtä todella merkittävän asian parissa ja rautaisten ammattilaisten kanssa. Nämä ovat todella motivoivia asioita. Työni on myös monipuolista - jokainen työpäivä on erilainen.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Kahdella paikkakunnalla työn tekeminen; Tampereella ja Helsingissä. Vaikka pidän molemmista kaupungeista, käy tämän välin kulkeminen joskus voimille.

Myös haastavia neuvotteluja joudun käymään paljon. Tämä toki lisää neuvottelutaitoa, mutta vaatii paljon neuvotteluja edeltävää valmistelua ja tarkkaa asioihin perehtymistä.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vapaa-aikaani vietän perheeni kanssa. Harrastan paljon liikuntaa ja kuntosalilla pyrin käymään vähintään joka toinen päivä. Harrastan myös järjestötoimintaa.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Hyvä pohjakoulutus on tärkeää valtionhallinnossa. Kannattaa myös yrittää saada jo opiskeluaikana työharjoittelupaikka valtionhallinnosta. Verkostojen rakentaminen aikaisin on todella tärkeää; on esimerkiksi hyvä osallistuja alansa opiskelijajärjestöjen vierailuihin työpaikoille.

Lue myös muita Työn ytimessä -juttuja