Uratarinat

Työn ytimessä: Mutsimedian perustaja Jenni Siikaniva

Jenni Siikaniva kertoo työstään Mutsimediassa.

1. Taustasi: Miten päädyit alalle?

Olen työskennellyt media-alalla oikeastaan koko työurani eli kymmenisen vuotta. Tein yliopisto-opintoihin liittyvän työharjoitteluni aikoinaan tv-tuotantoyhtiössä. Ihastuin tv-tuotannon värikkääseen ja hektiseen työympäristöön, jossa tuntui koko ajan tapahtuvan jotain hauskaa ja jännittävää. Harjoitteluni jälkeen jatkoin toisessa tuotannossa, jonka mukana pääsin työskentelemään Ilmalaan Maikkarille. Tykästyin media-alaan, mutta seuraavaksi halusin vähän uutta twistiä tekemiseen ja hain tv-tuotannon päättymisen jälkeen töihin Radio NRJ:lle. Sain hakemani paikan markkinointitiimissä ja radiossa viihdyinkin seuraavat neljä vuotta.

Tiimimme oli pieni ja pääsin tekemään viestintää ja markkinointia laidasta laitaan; järjestämään konsertteja ja tapahtumia, toimimaan promoottorina ja tiedottajana sekä tekemään nettiä ja sosiaalista mediaa. Työskentelin myös aktiivisesti levy-yhtiön ihmisten ja Suomen suosituimpien artistien kanssa. Aloitin NRJ:llä markkinointiassistenttina ja vaihdoin työpaikkaa viestintäpäällikkönä neljän opettavaisen vuoden jälkeen.

Radion jälkeen tieni vei digimarkkinointitoimisto Tulos Helsinkiin viestinnän konsultiksi hakukoneoptimoinnin tiimiin. Olin jo NRJ:llä ihastunut nettitekemiseen ja löytänyt oman kutsumukseni tuloksekkaista nettisisällöistä ja analytiikan hyödyntämisestä sisällöntuottamisen apuna. Tällä tiellä jatkoin Tulos Helsingissä lähes kuusi vuotta. Urapolkuni vei minut vuosien aikana viestinnän konsultista, hakukoneoptimoinnin yksikön vetäjäksi sekä lopulta yrityksen kasvaessa henkilöstöjohtajaksi.

Viime kesänä jäin työstäni Tuloksessa sapattivapaalle ja reissasimme perheen kanssa koko talven maailmalla. Vapaani aikana lähdin toteuttamaan unelmaani, äitien omaa perhesivustoa.

2. Mitä työsi pitää sisällään?

Tällä hetkellä pyöritän perustamaani sivustoa, Mutsimediaa sekä toimin sivutoimisena yrittäjänä perheyrityksessämme. Työni pitää sisällään paljon erilaista tekemistä: projektinjohtamista, markkinointia, myyntiä, viestintää ja PR:ää. Olen asettanut sivustolle kovat kasvutavoitteet, joihin pyrin kunnianhimoisesti.

Tällä hetkellä Mutsimediassa on lisäkseni kuusi freelancer-kirjoittajaa ja tavoitamme viikossa kanavillamme noin 10 000 äitiä. Suunnittelemme tekijätiimin kanssa syksyksi oman podcast-sarjan lanseeraamista sekä herättelemme ajatusta oman YouTube-kanavan perustamisesta. Jumppaamme myös parhaillaan yhdessä Mutsimedialle arvoja, jotka koko tekijätiimi voi allekirjoittaa ja pitää ohjenuorana päivittäisessä tekemisessään.

3. Millaisia työpäiväsi ovat?

Jokainen työpäiväni on erilainen, enkä oikeastaan koskaan tiedä mitä tuleman pitää. Suunnittelen työtäni hyvin, mutta harvemmin päivät sujuvat tehtyjen suunnitelmien mukaan. Pidän monia lankoja käsissäni ja pyöritän arkea kirjoittajien kanssa sekä tykkään myös itse kirjoittaa Mutsimediaan. Tekemistäni voitaisiin tällä hetkellä verrata ehkä parhaiten kasvuhakkerointiin (Growth Hacking), jossa yritetään saada mahdollisimman paljon kasvua aikaan olemattomalla budjetilla.

Yritän siis keksiä ja toteuttaa erilaisia luovia markkinointitoimenpiteitä, jotka maksavat hyvin vähän tai eivät maksa mitään, mutta jonka ansiosta Mutsimedian tunnettuus ja kävijämäärät kasvavat. Lisäksi tuotteistan Mutsimediaa vauhdilla ja yritän saada sivustoa eri muodoissa myytyä yhteistyökumppaneille. Tapaan paljon ihmisiä ja yritän verkostoitua laajalti.

Aloitimme myös perheyrityksessämme äskettäin mainosvideoiden tuotannon ja testaamme parhaillaan uutta demomallia asiakkaidemme kanssa. Työpäivääni kuuluu siis paljon operatiivista tekemistä, mutta myös uuden ideointia ja isompien kokonaisuuksien, strategioiden sekä tulevaisuuden suunnittelua.

4. Mikä on parasta työssäsi?

Tähän tekisi mieli sanoa ”ihan kaikki”, sillä tykkään työstäni tällä hetkellä todella paljon. Olen nelikymppisenä löytänyt oman unelmaduunini, joka on palkitsevaa, tuntuu merkitykselliseltä ja jossa viihdyn mainiosti. Olen työssäni koko ajan sopivasti epämukavuusalueella; joudun hiukan pinnistelemään ja pääsen oppimaan uutta, mutta tekeminen ei kuitenkaan tunnu tuskaiselta ”puskemiselta”.

Voin tehdä työtäni paikasta riippumatta netin välityksellä mistä vain - tämä on itselleni iso plussa. Lähdemme perheen kanssa syksyllä kolmeksi viikoksi Espanjaan ja talvella useaksi kuukaudeksi Australiaan talvea pakoon. Tämä on meille neljäs talvi, jonka vietämme muualla kuin Suomessa.

Olen tottunut tekemään töitä itseohjautuvasti ja se sopii minulle, eikä oman työni johtaminen ole minulle ongelma. Saan itse päättää milloin ja miten teen työtäni. Jos jonain päivänä ei huvita, niin silloin en tee ollenkaan - sallin sen vapauden itselleni. Jos taas toisena päivänä on hyvä flow päällä, niin teen pidemmän päivän ja jatkan hommia vielä kotonakin.

5. Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Olen asettanut Mutsimedian tavoitteet korkealle ja visio on olla Suomen suurin äitimedia vuoteen 2020 mennessä. Huomaan, että tällä hetkellä haastavinta itselleni on asioiden priorisointi eli mitkä toimenpiteet kannattaa tehdä ensin ja mitä vasta myöhemmin; minkä juttujen tekemisellä saadaan suurin hyöty juuri tähän hetkeen. Työskentelen paljon yksin ja välillä myös huomaan, että olisi kiva päästä osaksi isompaa työyhteisöä ja sparrailemaan ajatuksia muiden kanssa.

6. Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vapaa-aikani vietän leikkien neljävuotiaan poikani kanssa. Tykkään lukea ja kirjoittaa sekä viettää aikaa ystävien kanssa. Matkustamme perheen kanssa usein ja olemme ulkomailla pitkiäkin aikoja putkeen.

7. Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Neuvoni voi tiivistää kuuteen pääkohtaan:
1. Verkostoidu. Hyvät kontaktit ovat kultaakin kalliimpia media-alalla.
2. Hommaa mentori tai coach, joka sparrailee ja auttaa omien vahvuuksien ja heikkouksien löytämisessä.
3. Aseta tavoitteita sekä mittareita ja seuraa niiden toteutumista säännöllisesti. Muista palkita itsesi onnistumisista!
4. Tunnista omat rajasi ja ole armollinen itsellesi.
5. Löydä oma juttusi, jotta työsi tuntuu merkitykselliseltä. Maanantaina ei saa ottaa päähän mennä töihin.
6. Muista, että työ ei ole tärkein asia elämässä.