Uratarinat

Työn ytimessä: Meikkitaiteilija Raili Hulkkonen

11.1.2016 klo 7:00

Raili Hulkkonen kertoo työstään meikkitaiteilijana.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Menin keskikoulun jälkeen kosmetologikouluun vähän kuin sattumalta. Hoitoala ja psykologia kiinnostivat minua ja ajattelin aluksi kouluttautua lastenhoitajaksi. Kävin balettikoulua monta vuotta ja sain opettajiltani suositukset lääkintävoimistelijakouluun Lappeenrantaan, jossa oli ensimmäinen keskikoulupohjainen sen alan opintolinja. Jostain kumman syystä paperit menivät kuitenkin kosmetologikouluun. Valmistuin vuonna 1965 kosmetologikoulusta.

Olin ahkera koulussa ja sain hyvän todistuksen. Kolme kuukautta ennen koulun loppua pääsin tekemään koehoitoja Terttu Strenbergin kampaamossa sijaitsevaan kauneushoitolaan ja siitä se ura sitten lähti. Tapasin kampaamossa paljon sen ajan tähtiä ja julkisuuden henkilöitä. Tein hoitoja ja meikkasin siellä neljä vuotta. Osa heistä on asiakkaitani edelleen.

Sitten päädyin Max Factorille eli Noiroon, jossa viihdyin 13 vuotta. Kiersin tavarataloissa ja kemikalioissa. Sain oppia teatterimeikin saloihin Lili Markkasen ja lontoolaisen Douglas Youngin opissa. Vuodesta 1983 olen toiminut freelancerina ja alalla olen työskennellyt 50 vuotta.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Meikkaan asiakkaita, julkisuuden henkilöitä ja tavallisia ihmisiä yksityisvastaanotollani. Koulutan muun muassa SOK:n ja Emotionin henkilökuntaa, luennoin erilaisista kauneuteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista. Tein aiemmin paljon lehtikuvausmeikkejä, ja teen niitä toki edelleen, mutta vähemmän. Olen ollut mukana myös monissa tv-produktioissa kuten Vain elämää ja Tanssii tähtien kanssa. Produktiot ovat kivoja ja tykkään tsempata ihmisiä.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Päiväni ovat lähes poikkeuksetta pitkiä. Usein myös viikonloput ovat töitä täynnä.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Työni monipuolisuus on parasta. Minulla on paljon ns. kanta-asiakkaita, mutta silti on aina yhtä mukava tutustua uusiin ihmisiin.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Aikatauluttaminen on haaste. Myös se on haaste, että löydän kaikille ihanille ihmisille aina jotain uutta ja innostavaa heidän meikkiinsä. Jokainen asiakas on minulle ainutlaatuinen ja erittäin tärkeä.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Kävelen ja sauvakävelen. Lisäksi tapaan kolmea lastenlastani. Käymme syömässä ja vietämme aikaa yhdessä. Matkustelen myös mielelläni.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Pientä nöyryyttä on hyvä olla aina. Tässä (-kään) ammatissa ei ole koskaan valmis eli vaikka koulu on käyty, oppiminen jatkuu koko elämän. Valmistaudu päivään aina huolella. Pidä tarvikkeet kunnossa ja hyvässä ojennuksessa. Meikkituotteiden esillepanolla on merkitystä; pidä meikit ja siveltimet puhtaina ja järjestyksessä. Panosta laadukkaisiin tuotteisiin ja seuraa aikaasi koko ajan. Myös sosiaaliset taidot ovat tässä ammatissa avainasemassa. Opettele tulkitsemaan ihmisiä ja heidän tarpeitaan. Kuuntele ja ole ihmisläheinen.

 

Lue Raili Hulkkosen ohjeet helppoon työmeikkiin