Uratarinat

Työn ytimessä: Kuvittaja, graafinen suunnittelija Tiina Paju

17.10.2016 klo 7:00

Tiina Paju kertoo työstään kuvittajana ja graafisena suunnittelijana.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Kuvallinen ilmaisu on kiinnostanut vahvasti aina. Kuvataide ja visuaalisuus antaa edelleen tosi vahvan latauksen päivään kuin päivään. Koska sekä piirtäminen että typografia kiinnostivat, päädyin opiskelemaan Taideteollisessa korkeakoulussa (nykyinen Aalto yliopisto) graafiseksi suunnittelijaksi. Olen myöhemmin täydentänyt koulutustani uuden median tutkinnolla sekä web-designer-opinnoilla. Oma ala on jatkuvasti kehittyvä ja edelleenkin ihana ja mielenkiintoinen.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Työni on todella monipuolista. Kuvitusten, kuvasarjojen ja sarjakuvan lisäksi teen graafista suunnittelua: markkinointiviestintää, verkkosuunnittelua,  lehtien ja kirjojen taittoa, logoja ja yritysilmeitä. Parhaillaan opiskelen myös 3D-alaa, ja olen pikkuhiljaa laajentamassa toimenkuvaa animaatioidenkin suuntaan.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Aamuvirkkuna hyvä työpäivä alkaa jo seitsemän-puoli kahdeksan maissa. Työpäiviä ei ole kahta samanlaista: kun on freelancer, saattaa montakin työtä olla samaan aikaan kesken. Yksi työ voi olla kehittelyvaiheessa, toisessa luonnokset odottavat hyväksyntää ja kolmannessa ollaan jo toisella korjauskierroksella. Tämä on ollut jotenkin väistämätöntä ja siihen on ollut tottuminen. Hommaa helpottaa jos osaa priorisoida ja tehdä asioita järkevinä kokonaisuuksiana sekä vähän joustaakin.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Kuvituksissa parasta on se jos pystyy liittämään eri suunnista tulevia ajatuksia ylättäväksi kokonaisuudeksi.

Sarjakuvissa ehkä parasta on kun saa tekstin ja kuvan soimaan ajallisesti ja ajatuksellisesti yhdessä. Suunnittelutyössä on parasta se kun pystyy asiakkaan kanssa löytämään juuri heille sopivan lähestymistavan ja ilmeen.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Aikataulujen lisäksi sen tuoreen ajatuksen löytäminen. Se on myös hauskinta!

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vapaa-aikaa ei nykyisellään paljon jää, kun 3D-opinnot lohkaisevat töiltä jäävän ajan aika tehokkaasti, mutta lähellä sydäntä ovat niin parin eri kamppailulajin harrastaminen kuin lukeminenkin.

Parhaat ideat muuten tulevat liikkuessa, kun ajatukset ovat muuten irti työnteosta.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Luulisin että kannattaa kuunnella itseään ja miettiä, mikä kiinnostaa ja houkuttelee eniten. Toisaalta asioita kannattaa kokeilla vaikka ne alkuun tuntuisivat hankaliltakin. Ala on tosi laaja ja monipuolinen, ja se kehittyy ja muuttuu koko ajan: arvelisin että oppimisesta tykkääminen on voimavara.