Uratarinat

Työn ytimessä: Kuntosaliyrittäjä Ari Puro-Aho

14.4.2016 klo 14:37

Ari Puro-Aho kertoo työstään kuntosaliyrittäjänä ja liikunta-alan moniosaajana.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Liikunta-ala on aina vetänyt puoleensa ja kun lahjat eivät ammattiurheilijaksi saakka riittäneet, niin ammattilaiseksi tultiin sitten toista kautta. Ensimmäiset kesätyöansiotkin tuli tienattua liikunnanohjaajana.
Aikanaan minusta piti tulla liikunnanohjaaja tai liikuntatieteilijä, mutta kohtalo puuttui peliin ja opiskelujen osalta päädyinkin kaupalliselle alalla. En päässyt ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan liikunta-alaa. Kaupallinen ala ja markkinointi alkoivat kiinnostaa ja opinnot veivät mennessään. Onneksi, sillä liikunta-alalla myynti- ja markkinointiosaamiselle on ollut enemmän käyttöä, mitä aikanaan kuvittelinkaan. Liikunta-alalla on kärrynpyörä opettajia riittävän paljon ja myynti- ja markkinointiosaamista tarvitaan. Liikuntaosaamista on ollut helppo hankkia lisää työn ohella. Liikunta-alaa on tullut tehtyä monelta suunnalta. Olen toiminut liikuntajärjestöissä, liikuntateknologian tuotekehityksen ja käytettävyyden parissa, pyörittänyt toimialan yrittäjyyden kehittämishankkeita sekä tehnyt tv-ohjelmaa. Ensimmäistä kuntosalia suunnittelin jo yli kymmenen vuotta sitten, mutta silloin siihen ei vielä löytynyt uskallusta. Reilu vuosi takaperin sain mielenkiintoisen puhelun ja kesällä avattiin meidän ensimmäinen kuntosali.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Työni on todella vaihtelevaa. Kuntosaliyrittäjyyden lisäksi toimin Vuoden Liikuntatuote -kilpailun pääsihteerinä ja jonkin verran koulutan ja konsultoin liikunta-alan yrittäjiä. Kasvavan kuntosalin yrittäjänä saa tehdä ihan kaikkea. Luonnollinen osa on ihmisten liikuttaminen, mutta mittavain osa päivästä menee hallinnon, myynnin ja markkinoinnin parissa. Siivousmoppiinkin tartutaan tarvittaessa.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Kahta samanlaista päivää ei ole. Tiettyä säännönmukaista rytmiä viikkoon tuovat tällä hetkellä maanantai ja torstai-illat, kun salillamme on avoimet ovet. Avoimien ovien aikaan salille voi tulla tutustumaan kuka tahansa ja liikkua saa maksutta. Itse edustan kasvollista yrittäjyyttä ja haluan olla vahvasti läsnä eri tapahtumissamme ja tulla tutuksi asiakkaiden ja vieraiden kanssa. Muuten työpäivät menevät pitkälti myynnin ja markkinoinnin puitteissa ja luonnollisesti liikunnan ohjaamisen parissa.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Parasta on ehdottomasti nähdä ihmisten onnistuminen, hyvinvoinnin lisääntyminen sekä fyysisen ja psyykkisen kunnon paraneminen. On hieno kuulla, kun asiakkaat kertovat saavutetuista tuloksista ja siitä, miten liikunnan ilo on löytynyt. Enkä voi kiistää sitäkään, etteikö työssä olisi parasta myös yrittämisen vapaus. Tosin siihen liittyy luonnollisesti paljon vastuutakin.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Jokaisella kasvuyrittäjällä on samat haasteensa. Missä vaiheessa ja millä tahdilla yritys saadaan kasvamaan? Miten kasvu vaikuttaa taloustilanteeseen ja miten investoinnit alkavat tuottaa? Vielä jos mietitään ihmisten liikuttamista, niin yksi haaste on saada ihmiset uskaltautumaan tutustumaan kuntosalille. Kuntosalit ovat vuosien saatossa muuttuneet voimakkaasti ja meidän sali on omanlaisemme, tavallisten ihmisten liikuntapaikka. Meillä liikutaan kodinomaisessa, siistissä ja ystävällisessä ympäristössä. Jokainen asiakas on yksilö, jolle haluamme tarjota parhaan liikuntakokemuksen. Aina välillä kokeilukynnyksen ylittäminen on haasteellista.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Perheen kanssa vapaa-aika menee mukavasti. Liikunta liittyy myös vapaa-aikaan ja monesti löydän itseni kuntosalilta tai juoksupoluilta. Kesän lähestyessä mökkeily täyttää vapaa-aikaa ja tarjolla on mukavaa fyysistä tekemistä paperin pyörittäjälle. Työ on täynnä kalenterimerkintöjä ja vapaa-aikaa on kiva elää hetkessä, ilman kalenterimuistutuksia.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Liikunta-ala on kasvava toimiala ja kuntosalialalla on runsaasti kasvupotentiaalia. Rakkaudesta liikuntaan ei pelkästään kannata alalle lähteä. Kuntosalin perustaminen ja alkutaival vaatii runsaasti pääomia, joten talousasiat pitää olla kunnossa. Tehdashallityyppisiä halpasaleja on tässä maassa riittävästi ja niille on oma käyttäjäkunta. Kuntosaliyrittäjyyden kiinnostaessa ketjuyrittäjyys on hyvä vaihtoehto ja ketjun kautta saa paljon osaamista. Aina kannattaa kysyä neuvoa joltain, joka on toiminut alalla jo jonkin aikaa.