Uratarinat

Työn ytimessä: Konsultti ja valmentaja Tuulikki Rautiainen

Tuulikki Rautiainen

Tuulikki Rautiainen kertoo työstään henkilöstön kehittäjänä ja valmentajana.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Minua on ohjannut tälle alalle henkilökohtainen intohimo. Olen valinnut sellaisen työn mitä haluan tehdä, missä olen hyvä ja mistä saan parhaat kiksit. Perustin keväällä 2015 oman yrityksen. Sitä ennen olen työskennellyt Academic Workilla HR-alan työtehtävissä ja Metsolla erilaisissa viestinnän kehittämisprojekteissa. Puheviestintäopintoni ohjaavat toimintaani yrittäjänä. Olen oppinut paljon erilaisia toimintatapoja eri työnantajilta. Hyödynnän verkostojani joka päivä. Myös digitaaliset viestinnän työkalut ovat kiinnostavia ja aina tärkeitä, kun ihmiset kohtaavat toisia ihmisiä.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Työni pitää sisällään hyvin erilaisia projekteja. Parhaillaan teen työtä yksinkertaisen yhteistyön ja verkostomaisen vuorovaikutuksen parissa.  Valmennukset, workshopit ja asiakastapaamiset täyttävät kalenteriani. Valmennan esimerkiksi valmentavan viestintätoimisto Kaiku Helsingin kumppanina. Organisaatioiden kehittämistyö ja työn tekemisen kehittäminen ja avoimuus työyhteisöissä ovat tällä hetkellä suurimpia kysymyksiä työarjessani. Lisäksi teen vaikuttavaa HR-viestintää.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Työpäiväni ovat hyvin vaihtelevia. Työskentelen vähän missä milloinkin; kotona, asiakkaiden luona tai yhteistyökumppaneiden tiloissa. Aloitan työpäivän yleensä kello 8.00. Yrittäjänä minulla on mahdollisuus ns. palastella päivääni. Voin esimerkiksi urheilla kesken työpäivän tai pohtia rauhassa jotakin isoa kysymystä/haastetta. Isot ongelmat eivät useinkaan ratkea yhdeltä istumalta, vaan ongelmanratkaisuun liittyvien oikeiden kysymysten etsimiseen on käytettävä aikaa. Sovin myös aktiivisesti lounas- ja kahvitapaamisia “itseäni viisaampien” kanssa. Jaan mielelläni kokemuksiani ja kuuntelen muiden toimivia käytäntöjä ja mielipiteitä asioista. Verkostoissa on todellista voimaa ja niiden ylläpito kannattaa.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Parasta on, kun pääsee tutustumaan erilaisiin yhteisöihin ja yhdessä pohtia asioita. Kun on yhteinen intohimo ja tavoite, onnistuminen on mahdollista. Vaikka kaikkeen työhön liittyy usein tylsäksi mielletty, ns. perustyö, siitäkin tulee löytää kiinnostava näkökulma. Myös unelmatyöhön kuuluu perustyö. Haluan jatkossakin toimia paremman työelämän puolesta.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Haasteellisuus liittyy yrittäjyyteen, joka on epävarmaa ja ennakoimatonta. Epävarmuuden sietäminen on haasteellista. Yrittäjyys on minulle hyvä tapa tehdä työtä juuri nyt, mutta voisin nähdä itseni myös toisen palveluksessa. Yrittäjänä on jaksettava nousta uudestaan ja uudestaan, vaikka välillä homma ei menisikään ykkösellä maaliin. Se onnistuu lähipiirin tukemana ja positiivisella asenteella.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Harrastan kilpapurjehdusta huhtikuusta lokakuun loppuun, uin, laulan kuorossa, joogaan ja tapaan ystäviäni hyvän ruoan ja musiikin merkeissä. Rakastan vettä. Meri on minulle rakas elementti. Vuorovesi-ilmiö näkyy myös työssäni: työelämä ja elämä yleensäkin on jatkuvaa virtaa.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Tärkeintä on ottaa vastuu omasta urakehityksestä. Pyydä palautetta aktiivisesti ja ääneen, koska rakentava palaute auttaa eteenpäin. Myös positiivisen palautteen on oltava rakentavaa. Oikeat kysymykset ovat usein tärkeämpiä kuin vastaukset. Jos et heti löydä vastausta, opit tekemällä. Uteliaisuus sekä toisten kuunteleminen ja sitä kautta oppiminen ovat todella tärkeitä kaikilla aloilla.

www.luohelsinki.com

https://fi.linkedin.com/in/tuulikkirautiainen