Uratarinat

Työn ytimessä: Hellapoliisi Kati Jaakonen

7.9.2015 klo 7:00

Kati Jaakonen kertoo työstään yrittäjänä.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Olen koulutukseltani kokki, mutta päädyin nykyiseen työhöni yrittäjänä monen sattuman summana. Perustin ruokablogin kymmenen vuotta sitten ja pari vuotta harrasteltuani tein siitä itselleni työn. Helppoa se ei todellakaan aluksi ollut, mutta sinnikkäänä en antanut periksi, vaan halusin nähdä mitä sillä voi saavuttaa.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Teen työkseni ruokakuvia ja -reseptejä elintarvikealan yrityksille. Välillä tapaan paljonkin uusia ihmisiä, kun toisinaan taas linnoittaudun työtilalleni ideoimaan ja toteuttamaan. Olen kirjoittanut myös yli 30 keittokirjaa, jotka nekin vievät oman aikansa. Teen yhteistyötä useiden yritysten kanssa ja siksi käyn esimerkiksi uutuustuotteiden lanseeraustilaisuuksissa, ruokamessuilla ja muissa vastaavissa tilaisuuksissa. Teen myös ruokavideoita asiakkaille ja YouTube-kanavalle. Vuokraan lisäksi työtilaani juhlatarkoituksiin tai vaikkapa kokouksiin ja järjestän kokkaustilaisuuksia yritykseni tiloissa.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Luova työ ei ole sidottu kellonaikaan. Tapaamiset ja deadlinet hoidetaan toki sovitusti, mutta päivät tuppaavat venymään pitkiksi. Aina on tekemättömiä töitä. Kuvaamme tiettyinä kuvauspäivinä, mutta tietysti myös tarpeen mukaan muuten. Välillä voi olla hyvinkin aktiivisia keittiöpäiviä ja toisinaan viikkoja, ettei keittiössä tapahdu mitään. Jos välillä seisonkin päivän aikana 16 tuntia, toisinaan se menee tietokoneella.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Parasta työssäni on sen monipuolisuus. Lasten kannalta on myös hienoa, että voin tarvittaessa viedä heitä lääkäriin tai harrastuksiin kesken työpäiväni. Lisäksi lapset saavat milloin tahansa tulla mukaan töihin.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Haasteellisinta on osata lopettaa ajoissa. Siinä olen aika huono. Menen kotiin yleensä myöhään, eikä muulle elämälle juuri jää aikaa. Olen tosin harjoitellut tämän suhteen suunnan muuttamista. Helppoa se ei ole, mutta varmasti mahdollista.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vapaa-aikaa on hyvin vähän. Olen tehnyt viimeiset kahdeksan vuotta 7-päiväistä työviikkoa. Ainoa keino yrittäjänä päästä eroon työkuvioista on matkustaa ulkomaille. Olen viime aikoina oppinut jättämään työasiat töihin. Uskon ja toivon, että opin lähitulevaisuudessa viettämään vapaa-aikaa myös kotona ja mökillä.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?
Usko itseesi! Moni olisi heittänyt hanskat tiskiin minun sijassani jo monta kertaa. Mikään ei tule helpolla, mutta silloin jos koska osaa oman työnsä hedelmistä myös nauttia. Jokainen epäonnistuminen on mahdollisuus ja jokainen onnistuminen ansaittu.