Uratarinat

Työn ytimessä: Hakolan huonekaluyrittäjä Annaleena Hämäläinen

11.10.2018 klo 13:38

Annaleena Hämäläinen kertoo työstään perheyrityksessä.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Olen huonekaluyrittäjä kolmannessa polvessa. Tulen perheestä, jossa yrittäjyys on elämäntapa ja intohimo. Olen kasvanut yrittäjyyteen isäni mukana. Vietin lapsuuteni leikkien huonekalutehtaan vanuvarastolla ja ensimmäinen kesätyöni oli sohvatyynyjen pussittaminen.

Opiskelin Taideteollisessa korkeakoulussa muotoilua ja siihen aikaan kapinoin perheyrityksen jatkamista vastaan, eikä ala vaikuttanut muutenkaan helpoimmalta. Olin kuitenkin kiinnostunut tuotemuotoilua enemmän markkinoinnista ja pääsin opiskelemaan International Design Business Management -maisteriohjelmaan Aaltoon. Siellä opiskellessani minulle kirkastui mitä haluan tehdä ja lähdin uudistamaan perheyritystämme uusin metodein.

2) Mitä työsi pitää sisällään? ja 3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Työpäiväni ovat hektisiä, eikä useinkaan ole kahta samanlaista päivää. Vastaan työssäni perheyrityksemme liiketoiminnan kehittämisestä yhdessä isäni kanssa. Lisäksi vastuullani on konseptin, malliston ja brändi-ilmeen eteenpäin vieminen. Käytännössä työni pitää sisällään hyvin monenlaisia asioita jotka useimmiten liittyvät siihen, miltä yrityksemme näyttää ulospäin. Välillä saatan suunnitella uutta myymäläämme, kohdetta asuntomessuille, Habitare-osastoamme, tulevan malliston kuvauksia ja suunnittelua - mutta paljon työhöni kuuluu myös yhteistyökumppaneiden, tavarantoimittajien ja suunnittelijoiden tapaamista. Aika ajoin matkustan myös Pohjanmaalle tehtaallemme esimerkiksi tuotekehitysprojektien vuoksi.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Parasta työssäni on vapaus, ja se että saan tehdä juttua jota rakastan ja johon minulla on intohimo. Pidän kankaiden ja värien valinnasta, mutta eniten minua kiehtoo kokonaisuuksien luominen.

On myös hienoa, että olemme mukana säilyttämässä Jurvassa ja Pohjanmaalla hienoa puuseppäperinnettä ja työllistämme jo lukuisan määrän käsityöläisiä alueella.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Haastavinta on ehdottomasti työn ja vapaa-ajan tasapainottelu ja perheen yhteensovittaminen yrittäjäkuvioon. Haastavaa on myös isojen päätösten teko asioissa, joissa ei ole oikein vertailupohjaa. Täytyy vain luottaa omaan näkemykseen.

Yrityksen kasvaessa haastavaa on myös opetella johtamaan ja työskentelemään tiimissä. Teimme isäni kanssa useamman vuoden hommia kaksin ja nyt opettelemme tiimityöskentelyä. Olemme onneksi onnistuneet löytämään todella lahjakkaita ja osaavia työntekijöitä jotka jakavat saman intohimon tekemiseen.

www.hakola.fi