Uratarinat

Työn ytimessä: Graafikko, ruokakirjailija Jaana Virronen

31.1.2019 klo 7:00

Jaana Virronen kertoo työstään graafikkona sekä ensimmäisen ruokakirjansa synnystä.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Nautin kaikesta esteettisestä ja visuaalisuus on minulle tärkeää. Tämä näkyy päivittäisessä työssäni: olen graafinen suunnittelija ja valokuvaaja. 30.1.19 ilmestynyt Borssia ja šarlotkaa – Maukasta ruokaa venäläiseen tapaan -kirja oli alun perin opinnäytetyöni (kirjakonsepti) Lahden Muotoiluinstituuttiin. Olen kotoisin Lahdesta ja kasvanut kahden kulttuurin ympäröimänä. Lapsuudenkotini kieli ja kulttuuri oli venäläinen, mutta kodin ulkopuolella koin suomalaisen ilmapiirin. Tästä inspiroituneena halusin koota perheeni reseptit yhdeksi kauniiksi kirjaksi.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Teen graafisen suunnittelijan töitä yrityksessä, joka tuottaa erilaisia proteiinituotteita. Suunnittelen muun muassa nettisivuja, mainoksia, pakkauksia ja sosiaalisen median kampanjoita. Kirjaprojekti liittyi opintoihini, mutta toivon että saan tehdä vastaavia projekteja jatkossakin vapaa-ajalla, päivätyöni ohessa.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Minulla on työssäni liukuva aikataulu klo 8-16. Jokainen päivä on erilainen. Joskus teen pidempää päivää ja toisinaan pääsen lähtemään töistä aiemmin.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Ehkä se, että saan nähdä oman käden jäljen työssäni. Jokaisella graafikolla on oma tyylinsä ja suuntaukset vaihtelevat. Myös juuri ilmestyneen kirjani saama huomio on ollut upeaa ja olen positiivisesti yllättynyt.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Haasteellisimpia asioita työssäni ovat usein aikataulut. Myös ns. ongelmatilanteet, kun jokin visuaalinen ilme ”tökkii” eikä tunnu pääsevän eteenpäin – ovat haaste. Tekniset ongelmat voivat hidastaa työntekoa, mutta niistä oppii joka kerta jotakin uutta.

6) Mikä tekee työstäsi merkityksellistä?

Lopputulos, kun olen tehnyt paljon työtä ja nähnyt vaivaa asioiden eteen tekee työstäni merkityksellistä. Ilon tuottaminen on tärkeää.

7) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Ylläpidän pientä ruokablogia nimeltä What about second breakfast,  ja sain sieltä innostuksen kuvata ruokaa. Harrastan myös piirtämistä ja käsitöitä, joten teen usein erilaisia kuvituksia ja koruja.

8) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Graafisen suunnittelijan ja kirjailijan urapolku on usein mutkikas. Jos sinulla on intoa ja tekemisen paloa, se palkitaan lopulta. Tämä voi viedä aikaa, eikä kaikki onnistu aina heti, joten kärsivällisyys ja usko omaan tekemiseen on olennaista.

Kuva: Hannes Leminen