Uratarinat

Työn ytimessä: Circus Artist Katerina Repponen

7.7.2015 klo 14:59

Katerina Repponen kertoo työstään Circus Artistina.

1) Taustasi: miten päädyit alalle?

Aloitin sirkusharrastuksen 6-vuotiaana. Lukion jälkeen minun piti päättää haluaisinko mennä opiskelemaan ammattikorkeakouluun vai sirkuskouluun. Haaveenani oli päästä opiskelemaan fysioterapiaa. Pitkän pohtimisen jälkeen päätin, että haluan työskennellä sirkusartistina. Olin harrastanut sirkusta jo niin kauan, että en halunnut heittää taitojani hukkaan. Hain opiskelemaan Lahden Koulutuskeskus Salpauksen sirkuslinjalle ja pääsin sisään kouluun. Kolme päivää kestävät pääsykokeet olivat sekä fyysisesti että henkisesti raskaat. Koulutus kesti yhteensä 2,5 vuotta.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Työni on erittäin monipuolista ja siihen kuuluu paljon vastuuta. Käytän työssäni eniten aikaa esitysten harjoitteluun, esiintymiseen, matkusteluun sekä taiteelliseen työskentelyyn. Myös oman työn markkinointi on erittäin tärkeässä roolissa.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Esityskautena työpäiväni alkaa aamulla toimistotöillä, johon kuuluu mm. markkinointi, kontaktien ylläpitäminen, apurahojen hakeminen, matkalippujen varaaminen sekä seuraavan matkan suunittelu. Voin itse päättää kuinka paljo käytän aikaa toimistotöihin, mutta usein siihen kuluu minulta noin 2-3 tuntia. Esitykset ovat usein iltaisin. Esityksen valmistautumiseen minulla kuluu aikaa noin 3 -4 tuntia ja siihen kuuluu maskeeraus ja lämmittely. Itse esitys kestää yleensä noin kaksi tuntia.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Parasta työssäni on esiintyminen, matkustelu sekä uusien ihmisten tapaaminen.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Haasteellisinta on töiden löytäminen, koska useimmat työsopimukset ovat lyhyitä. Täytyy olla jatkuvasti aktiivinen työnhakija ja ylläpitää kontakteja. Töitä sirkusalalla on mielestäni paljon tarjolla, varsinkin ulkomailla, mutta artistin täytyy osata markkinoida omia esityksiä sekä luoda kontakteja. Alussa täytyy olla avoin mahdollisimman monipuolisille työtarjouksille, koska silloin saa näkyvyyttä sekä kokemusta esiintymisestä. Vaikka matkustelu on mielestäni ihanaa, joudun usein olemaan poissa pitkiä aikoja perheestäni ja ystävistäni.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Työni on minun harrastus ja intohimo. Suurin osa vapaa-ajastani kuluu töihin. Vietän vapaa-aikani ystävien ja perheen kanssa, koska heitä näen harvoin. Päätös ryhtyä sirkusartistiksi oli yksi parhaimmista ratkaisuista elämässäni. Tämä ala on raskas ja vaativa, mutta samaan aikaan myös erittäin antoisa. Olen päässyt matkustelemaan moniin paikkohin ja saanut ikimuistoisia kokemuksia. Olen tavannut ihania ihmisiä, joista on tullut minun hyviä ystäviä. Työ sirkusartistina ei ikinä tunnu minulle työltä, vaan se on minun intohimoni ja harrastukseni.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Usko unelmiisi ja tähtää aina korkeammalle. Ole avoin ja kärsivällinen. Jos olet ahkera ja teet paljon töitä, niin saavutat varmati omat unelmasi ja tavoitteesi. Ota tavoitteissasi askel kerrallaan, koska kaikki ei tapahdu hetkessä. Tärkein työvälineesi on itse esitys. Käytä sen luomiseen ja harjoitteluun paljon aikaa. Mitä monipuolisempi ja avoimempi olet, sitä enemmän sinulla on mahdollisuuksia. Panosta hyvään ja selkeään markkinointimateriaaliin (internetsivut, käyntikortit, video, kuvat). Ole aktiivinen ja pidä yhteyttä työnantajiin. Kysy rohkeasti vinkkejä sekä kontakteja muilta artisteilta.

Circus Artist
Katerina Repponen
www.kate-pasi.com
kate@kate-pasi.com
FACEBOOK: Duo Kate & Pasi