Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Uratarinat

Työn ytimessä: Certified Holistic Health Coach Pirkko Tavaila

5.9.2016 klo 7:00

Pirkko Tavaila kertoo työstään Certified Holistic Health Coachina eli kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin valmentajana.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Työni valitsi minut. Kokonaisvaltainen hyvinvointi oli kiinnostanut ekonomin urani alkuajoista lähtien. Mitä vaativampi ja vastuullisempi pesti sitä kipeämmin kaipasin lisää energiaa, syvää yöunta ja elämisenriemua. En vain oikein tiennyt miten omaa hyvinvointia voisi edistää muuten kuin liikunnan avulla. Lasten myötä aloin aktiivisesti etsiä vaihtoehtoja syödä monipuolisemmin, ravitsevammin ja puhtaammin. Myöhemmin ymmärsin, että terveellinen ruokavaliokaan ei riitä pitämään vointia hyvänä ja aivoja kirkkaina. Tiedostin, kuinka tärkeää on oppia rauhoittumaan ja esim. pitää huolta luovuudestaan. Uusi ura löysi minut sananmukaisesti kotisohvalta, kun etsin kokonaisvaltaista ratkaisua voidakseni paremmin. Opiskelin uuden ammatin työn ohessa parantaakseni itseni. Asiakkaita alkoi tulla jo ennen kuin valmistuin, joten päätin ryhtyä yrittäjäksi. Päätös vaati rohkeutta ja itseluottamusta, mutta koin, ettei minulla ollut vaihtoehtoja. Tämä työ vei mukanaan.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Palvelen yksilöitä ja yrityksiä. Molemmissa tapauksissa kartoitetaan ensin asiakkaan lähtötilanne sekä toiveet. Tehtäväni valmentajana on kysyä kysymyksiä ja antaa työvälineitä, jotta asiakas itse oivaltaa ratkaisut. Yritysvalmennuksessa keskiössä on kaikkien yhteinen tavoite varmistaa yrityksen menestys sekä esim. työnilo. Yksilövalmennuksessa toiveena on yleensä tasapainon ja energian lisääminen elämään. Puhumme ravitsemuksesta ja opettelemme kenties kokkaamaan. Pohdimme elämän eri osa-alueita – kuinka arjesta saisi antoisamman ja olosta virkeämmän. Huomion kohteena voivat olla ihmissuhteet, luovuus, elämänilo, työura, fyysinen kunto, lepo, taloudellinen vauraus, läsnäolo, henkinen kasvu tms. Vastaukset löytyvät aina asiakkaalta itseltään. Olen rinnalla kulkija.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Kahta samanlaista työpäivää tai valmennusta ei vielä ole ollut, vaikka samoja teemoja pyöritelläänkin. Työpäivät koostuvat yksilö- ja yritysvalmennuksista sekä erilaisista yhteistyöpalavereista. Lisäksi kirjoitan artikkeleita sekä uutiskirjettä ja kehittelen uusia reseptejä. Asiakkaani saattavat oleskella missä päin maailmaa vain, joten osa asiakaskohtaamisista hoidetaan tekniikan avustuksella. Työkieleni ovat suomi ja englanti. Oman hauskan lisänsä tuovat koiraperheiden valmennukset. Olen entinen pelastuskoiraohjaaja ja minulta pyydetään usein apua, kun ihmisen ja koiran yhteistyö ei suju. Kokonaisvaltainen hyvinvointi on moniulotteista.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Intohimoni on houkutella esiin jokaisessa yksilössä piilevät lahjat ja voimavarat. Yritysvalmennuksissa on hedelmällisintä saada aloittaa johtoryhmästä ja edetä tiimeihin. Silloin valmennetaan yksilöitä, organisaation tavoitteet kirkkaina mielessä. Nautin, kun saan olla mukana edistämässä kestävää tuloksentekoa. Kiitollisuuden tunne on valtava, kun kuulen, että jaksaminen ja työmotivaatio ovat lisääntyneet, vuorovaikutustaidot ovat kehittyneet ja työ on alkanut tuntua mielekkäämmältä kiireestä huolimatta. Koen onnistuneeni erityisesti silloin, kun yksilö on alkanut pitää itsestään parempaa huolta ja huomaa yhtäkkiä mitä siitä on seurannut. Suuret elämänmuutokset saadaan aikaan näennäisesti pienin askelin. Elämänilon ja terveyden juuret ovat itsensä arvostamisessa.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Pinttyneet negatiiviset uskomukset ovat välillä työläitä, mutta toisaalta olennainen osa ihmisyyttä. Surullisinta on ihmisten välinpitämättömyys itseään kohtaan. Oma keho on arvokkainta mitä koskaan tulemme omistamaan, ja silti se tuntuu olevan ensimmäinen säästämiskohde. Jojolaihdutus ja muut kehon kuritustavat ovat hyviä esimerkkejä siitä, kuinka kauas nykyihminen on joutunut oman itsensä ymmärtämisestä. Laihduttamisesta on tullut harrastukseen verrattava puheenaihe.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Reippailen, kuljen luonnossa, mietiskelen ja matkustan. Nautin rakkaiden ihmisten seurasta ja välillä innostun juhlimaan. Opiskelen, maalaan ja nautin musiikista. Vaalin viihtyisää kotia.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Elämän tarkoitus on toteuttaa suurimmat unelmat. Jos ala kiehtoo, niin selvitä onko kyse tosirakkaudesta. Ihminen on paras siinä työssä mikä herättää luovuuden ja intohimon. Ala tutustua itseesi ja tiedosta lahjasi (jokaisella on lahjoja). Mieti millä tavalla haluat jakaa lahjasi maailmalle. Mitä ja miten oikeasti haluat tehdä? Hanki sparraaja. Ilman valmentajia en olisi itse nyt tässä.

Valokuva: Emilia Raunio