Uratarinat

Työn ytimessä: Ääniammattilainen Lotta Merenmies

Lotta Merenmies on monipuolinen ääni- ja media-alan yrittäjä. Hän on radiotoimittaja, juontaja, inspiraatiopuhuja ja somevaikuttaja. Nyt Lotta esiintyy myös First Dates Suomi -ohjelmassa tarjoilijana.

1. Taustasi: Miten päädyit alalle?

Päätin jo pienenä, että haluan tehdä radio-ohjelmia. Nauhoitin 10-vuotiaana ”radiota” c-kasetille ja palo alalle oli kova. Koska 17-18-vuotiaana halusin edelleen radioalalle, astelin reippaasti silloiseen Radio Cityyn Jone Nikulan puheille ja kysyin töitä. Jone näki innokkuuteeni ja potentiaalini – sain siis töitä!

Radio City oli hyvä koulu alalle: editoin, tein kaikkea mahdollista mitä radiotyöhön kuuluu – ja kävin samalla lukiota. Sain siis viettää ihanaa radioelämää opintojeni ohessa.

Vuonna 2003 pääsin radiotyön linjalle HEO:oon. Sain lapsen 21-vuotiaana ja Leonin vakavan, synnynnäisen aivoverisuonisairauden vuoksi radiotyöt saivat joksikin aikaa jäädä. Hoidin lastani ja työskentelin perheyrityksessämme metallialalla hoitaen muun muassa kansainvälisiä yhteyksiä.

Palo radioalalle oli kuitenkin edelleen kova, ja tiesin, että perheyrityksessä työskenteleminen on vain väliaikaista. Nelosen radio aloitti ja hain sinne töihin. Pääsin harjoitteluun ja viihdyin hyvin. Sitten maailmani romahti: poikani menehtyi tapaturmaisesti hukkuen. Työt saivat taas jäädä.

Pääsin poikani kuoleman jälkeen vähitellen elämänsyrjään kiinni ja tutustuin isojen mediatalojen ihmisiin, verkostoiduin ja sain tehdä hyvin monenlaisia töitä media-alalla. Seitsemän vuotta sitten sain toisen lapseni Noelin.

2. Mitä työsi pitää sisällään?

Freelancerina työni on hyvin monenlaisissa projekteissa mukana olemista: juontamista, podcastien tuottamista, taustatoimittamista, sosiaalisessa mediassa vaikuttamista, puhumista ja esiintymistä.

Olen radiotoimittaja, juontaja, inspiraatiopuhuja sekä somevaikuttaja. Opiskeluaikoina tein nuorempana myös tarjoilijan töitä, ja ehkä juuri siksi esiinnyn tänä syksynä Suomen ensimmäisessä First Dates -ohjelmassa tarjoilijan roolissa.

3. Millaisia työpäiväsi ovat?

Kahta samanlaista työpäivää ei ole, vaan päivän rakenne vaihtelee sen mukaan missä olen mukana. Jos on kuvauspäivä, en ehdi tehdä muuta, mutta muutoin päivät saattavat täyttyä editoinnista, paperitöistä, juontokeikoista, inspiraatiopuheista ja monesta muusta. Rakastan työtäni ja tämä on minulle elämäntapa-ammatti.

4. Mikä on parasta työssäsi?

Monipuolisuus on työssäni ehdottomasti parasta – ja se, kun olen itse vastuussa siitä mitä teen. Vastuun tuoma vapaus on myös hieno asia. Teen kaiken aina täysillä ja aidosti – se on paras käyntikorttini.

5. Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Freelancerina elämisessä epävarmuuden sietäminen on suurin haaste. Työt tulevat keikka keikalta, eikä koskaan voi tietää mitä on ensi kuussa tiedossa. Tietyllä tavalla nautin jännityksestä ja yllättävistä vapaapäivistäkin on lupa nauttia.

6. Mikä tekee työstäsi merkityksellistä?

Koen tekeväni merkityksellistä työtä. On mahtavaa kohdata ihmiset aidosti ja tarjota heille parastaan olipa kyse radio-ohjelmasta, puhujakeikasta tai podcastista. Parasta ikinä on se, jos pystyn jotenkin inspiroimaan puheellani tai tekemiselläni toista ihmistä.

7. Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vapaapäivät ovat mediapersoonalle tärkeitä. Vaikka työ onkin minulle tärkeä asia, niin on myös oma aika ja vapaa. Vietän vapaa-aikaani ala-asteikäisen poikani kanssa tai kuntosalilla. Treenaus on henkireikäni ja siitä en luovu.

8. Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Selvitä ensin mitä haluat. Jos sinulla on palo johonkin, mene sitä kohti ja toteuta unelmasi. Itse haaveilin lapsesta asti radiotyöstä ja olen mennyt systemaattisesti sitä kohti. Kohti unelmiaan kannattaa mennä rohkeasti!

Lotta Merenmies esiintyy tarjoilijana MTV:n First Dates Suomi -ohjelmassa syksyllä 2019.

@lottamerenmiesofficial

Kuva: Marianne Sendenali