Blogi

Työn tavoite ja merkityksellisyys vievät eteenpäin

15.10.2019 klo 12:49

Ilman tavoitetta on vaikea odottaa huipputuloksia ja ilman työn merkityksellisyyden kokemusta työntekijöiden sitoutuminen tavoitteisiin rakoilee.

Se, että työlle, jota tekee on selkeä tavoite – ja mielellään keinot tavoitteen saavuttamiseksi – on varmasti yksinkertaisin keino varmistaa tulosten saavuttaminen. Käyhän se järkeen: ilman selkeää tavoitetta on vaikea tietää, mitä pitäisi tehdä ja priorisoida. Kuvittele maratoonari, joka treenaa pitkälle matkalle, mutta oikeasti häneltä odotetaan tuloksia sprintissä. Niinpä, eihän siitä parasta lopputulosta tule.

Entä sitten ne tavoitteet, onko niiden asettaminen helppoa? Ei, eikä toisaalta pitäisi ollakaan. Mielestäni yrityksissä tavoitteet asetetaan usein liian heppoisin perustein, usein paineen alla juuri ennen vuoden vaihtumista koska on pakko. Jos tavoitteet on hiharavistettu eikä niihin olla sitouduttu, voiko työntekijöiltäkään odottaa sitoutumista? Fiksussa ja tulosten saavuttamiseen sitoutuneessa yrityksessä tavoitteet asetetaan huolella – ja niitä voidaan muokata matkan varrella, sillä maailma muuttuu yhä kiihtyvää tahtia, eikä ole mitään järkeä juosta väärän tavoitteen perässä vain periaatteen vuoksi.

Tavoitteiden asettamisen pitäisi aiheuttaa päänvaivaa koko organisaatiossa, ei vain esimiehissä, jotka niitä henkilöstöjärjestelmiin kirjaavat. Mitä järkeä muuten on tavoitella yhtään mitään, jos tavoitteeseen ei sitouduta ja jos tavoitteet eivät tunnu merkityksillisiltä ja sellaisilta, että niitä haluaa tavoitella?

Tästä päästäänkin merkityksellisyyden tunteeseen, josta puhutaan koko ajan enemmän ja enemmän, etenkin kun pohditaan, mikä motivoi milleniaaleja ja näitä nuorempia työelämässä. Nuoremmissa ikäryhmissä nimittäin korostuu työn merkityksellisyys niin ammatin kuin työpaikankin valinnassa: työn pitää istua työntekijöiden arvoihin ja työnantajalla olla merkityksellinen tavoite, se isompi olemassa olon selittäjä. Eikä tämä ole tuoton maksimointi.

Nuoret hakeutuvat siis yrityksiin, joiden arvot ja tavoitteet he allekirjoittavat ja joihin he voivat samaistua ja sitoutua. Valitettavasti vasta osa yrityksistä on herännyt pohtimaan tätä – ehkä osittain pakon edessä, kun parasta työvoimaa ei enää olekaan helppo saada taloon. Ja vaikka merkityksellisyyden tavoittelu korostuu nuorissa, on sillä merkitystä myös vanhemmille ikäpolville – ainakin viimeistään siinä kohtaa kun näiden pitää pystyä perustelemaan ja myymään edustamansa yritys työnantajana nuorille.

Kun tavoitteet ja työn merkityksellisyys saadaan kulkemaan käsi kädessä aletaan olla yrityksen kannalta voittajakombinaation äärellä: työhönsä ja yrityksen tavoitteisiin ja arvoihin sitoutuneet työntekijät ovat taatusti tehokkaampia, tuloksekkaampia ja onnellisempia työntekijöitä. Mitä mieltä sinä olet, onko työn tavoitteilla ja merkityksellisyydellä merkitystä?