Työllisyysnäkymät

Työn murros haastaa teknologiaosaamisen

13.9.2017 klo 12:27

Työelämä on kovassa murroksessa. Digitalisaatio ja globalisaatio jylläävät ja haastavat työn tekemisen tavat, tekijät ja rakenteet.

Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula puhui Työterveyspäivällä 12.9.2017. Hänen mukaansa epävarmuus tulevasta näkyy niin päättäjissä kuin työntekijöissäkin. Jotta menestymme työelämässä jatkossakin, meidän pitää tarttua muutokseen mahdollisuutena ja kartuttaa digiosaamistamme rohkeasti. Teknologiaosaamisesta pitäisi tulla kansalaistaitomme.

Ihmisten pitää ymmärtää teknologiaa, jotta osaamme ostaa ja vaatia hyviä tietojärjestelmiä. Vaikka kaikkien ei tarvitse osata koodaamista, niin oman työn muutosten ennakointi, tietojärjestelmien ymmärtäminen ja osaamisen kehittäminen helpottavat muutosta. Muutokseen ei pidä vain sopeutua, vaan siihen pitää yrittää itse vaikuttaa.

Kouluilla tärkeä rooli

Myös kouluilla on tärkeä rooli digiosaamisen kartuttamisessa. Vaikka suurin osa nykynuorisosta kasvaa kännykät kädessään, se ei välttämättä riitä työelämässä. Digiosaamisen puute ei saa johtaa syrjäytymiseen.

Organisaation johdon ja digisovellusten kehittäjien on hyvä pitää mielessä loppukäyttäjä eli ihminen. Tietojärjestelmien pitäisi lisätä tuottavuutta, eikä aiheuttaa harmaita hiuksia käyttäjille. Esimerkiksi sote-uudistuksessa lukuisiin tietojärjestelmiin koottu tieto pitää saada palvelemaan asiakasta ja henkilöstöä.

Hyvä työpaikka on kannustava ja oikeudenmukainen

Mitä nuoret ajattelevat tulevaisuuden työelämästä? Työterveyslaitos palkkasi viime kesänä 60 kesätyöntekijää – ja hakijoita oli yli 600.  Kun hakijoilta kysyttiin näkemyksiä hyvästä työpaikasta, kärkeen nousivat työyhteisön toimintaan liittyvät asiat kuten hyvä työilmapiiri ja työntekijöiden tasa-arvoinen kohtelu.

Myös viihtyisän ja kansainvälisen  työympäristön ja joustavuuden merkitys korostui. Työ ja muu elämä täytyy voida sovitella yhteen.

Lähde: Työterveyslaitos

www.ttl.fi