Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Työnhaku

Työn kysyntä ja tarjonta eivät aina kohtaa

29.1.2018 klo 7:00

VM:n raportista ilmenee, että kysyntä ja tarjonta eivät sovi Suomen työelämässä yhteen.

Suomessa ei voida vielä puhua absoluuttisesta työvoimasta, koska työttömien määrä on vielä korkea. Samalla on huomattava, että avoimia työpaikkoja on tullut lisää korkean työttömyyden aikana. Työnhakijoiden ja työpaikkojen yhdistämisessä on kuitenkin haasteita.

VM:n raportti esittää kysymyksiä ja vastauksia Suomen työmarkkinoista ja työvoiman kipupisteistä. Kohtaanto-ongelmassa on kaksi tahoa, joiden mielestä ongelmat jostain syystä poikkeavat toisistaan.

Työnantajapuoli katsoo, että työvoiman saatavuusongelman takana on henkilöstön riittämätön koulutus, työkokemus tai puutteet työn vaatimissa muissa taidoissa. TE-toimistojen näkemyksissä painottuvat työpaikkaan liittyvät syyt, kuten epäsopivat työajat.

Jotta kohtaanto-ongelmasta päästäisiin eroon, raportti tarjoaa ratkaisukeinoja. Yksi tapa puuttua rakenteelliseen työttömyyteen olisi satsata työvoiman liikkuvuuteen, osaamiseen ja koulutukseen. Keskeisiä tekijöitä ovat myös sopivat kannustimet sekä työperäinen maahanmuutto.

Lähde: VM