Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Työllisyysnäkymät

Työmarkkinabarometri: Synkkenevät talousennusteet alkavat näkyä

10.9.2019 klo 18:37

10.9.19 julkistetusta ManpowerGroupin työmarkkinabarometrista loka-joulukuulle ilmenee, että toimialakohtainen vaihtelu on suurta.

Teollisuudessa sekä pankki-, vakuutus- ja liike-elämän palveluissa työllistämishalukkuus on edelleen positiivisella tasolla, vaikka pudotus vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna on suuri. Julkinen hallinto, koulutus-, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä tukku- ja vähittäiskauppa, suunnittelevat vähentävänsä työvoiman määrää seuraavalla vuosineljänneksellä.

Tulokset ilmenevät  ManpowerGroupin työmarkkinabarometrissä, jossa suomalaiset työnantajat arvioivat palkkaavansa työntekijöitä entiseen tahtiin vuoden viimeisen neljänneksen aikana.

Tutkimusta varten haastatelluista suomalaisista työnantajista 8 prosenttia arvioi palkkaavansa lisää henkilökuntaa, 7 prosenttia arvioi henkilökunnan määrän laskevan ja 84 prosenttia ennustaa tilanteen pysyvän ennallaan. Kausitasoitettu työllistämisaikeiden indikaattori1 (Net Employment Outlook) vuoden viimeiselle neljännekselle on +4. Luku on pysynyt samana viimeiset neljä vuosineljännestä. Työllistämisaikeiden saldoluku on kuitenkin laskenut vuodessa +8:sta +4:ään.

Teollisuuden työllistämisinto hiipunut viime vuodesta

Seitsemän kymmenestä toimialasta uskoo palkkaavansa edelleen lisää henkilökuntaa. Rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöala (indikaattori +12) sekä ravintola- ja hotelliala (indikaattori +11) ennakoivat suurinta kasvua.

Teollisuuden työllistämisinto pysyy edelleen positiivisella tasolla  (indikaattori +9), mutta tämä on teollisuudelle heikoin ennuste kahteen vuoteen. Pudotus on ollut suuri: indikaattori painui tasolle +9 edellisen vuosineljänneksen tasolta +16. Viime vuoden vastaavana ajankohtana teollisuuden saldoluku oli +24.

Suomen kymmenestä toimialasektorista pankki-, vakuutus- ja liike-elämän palvelut -sektori ennakoi vahvinta kasvua: indikaattori on +12 vuoden viimeiselle neljännekselle. Luvussa on kuitenkin pudotusta, sillä viime vuoden vastaavana ajankohtana indikaattori oli +18.  Energia-alalla on vahvimmat näkymät kahteen vuoteen, tukku- ja vähittäissektorilla puolestaan heikoimmat kolmeen vuoteen.

Suurtyönantajat näyttävät heikoimpia rekrytoimisaikeita, kun lukuja katsotaan organisaatiokoon mukaan. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna suurtyönantajien työllistämisaikeiden saldoluku on pudonnut +10:sta -1:een (vuositasolla +25:sta -1:een).

Eniten työpaikkoja ennustetaan syntyvän keskisuurissa (indikaattori +18) ja pienissä organisaatioissa (indikaattori +11).

Suomen tärkeät vientimaat vahvoilla

Vaikka maailmantalouden uhat hallitsevatkin päivittäistä uutisointia, monissa läntisissä talouksissa ja Suomelle tärkeissä vientimaissa raportoidaan edelleen kohtalaisista tai vahvoista työllistämisaikeista: USA +20, Saksa, Ranska ja Belgia +6 sekä Iso-Britannia ja Alankomaat +5. Ruotsin ja Norjan vahvat indikaattorit (+10) ovat Euroopan korkeimpia. Vertailussa Suomi on varovaisimmasta päästä.

Barometria koskevat lisätiedot ja liitteet voit ladata osoitteesta https://www.manpowergroup.fi/Ajankohtaista1/

¹Työllistämisaikeita kuvaava indikaattori (Net Employment Outlook) vuoden 2019 neljännelle kvartaalille on Suomessa +4.  Indikaattori saadaan, kun henkilöstömääränsä lisäämistä suunnittelevien työnantajien prosenttiosuudesta vähennetään henkilöstömääränsä vähentämistä suunnittelevien työnantajien prosenttiosuus. Suomen työmarkkinabarometrin tuloksissa huomioidaan kausitasoitettu data. Kausitasoitus on laskennallinen menetelmä, jonka avulla tutkimustuloksista pyritään poistamaan säännöllisenä toistuva kausivaihtelu, joka liittyy esimerkiksi vuodenaikoihin, pyhäpäiviin, lomakausiin ja eri toimialojen sesonkivaihteluihin.

Lähde ja lisätiedot: ManpowerGroup Oy

ManpowerGroup Employment Outlook Survey mittaa neljännesvuosittain työnantajien aikomuksia lisätä tai vähentää henkilöstönsä määrää seuraavan kvartaalin aikana.