Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Työllisyysnäkymät

Työmarkkinabarometri: suomalaisilla työnantajilla myönteiset työllistämisaikeet

12.6.2018 klo 8:00

ManpowerGroupin globaali työmarkkinabarometri, ManpowerGroup Employment Outlook Survey, on julkistettu 12.6.18 Suomessa. Vuoden 2018 kolmannen vuosineljänneksen barometria varten haastateltiin 625 työnantajaa.

Suomalaisten työnantajien työllistämisaikeet heinä–syyskuulle 2018 ovat vahvemmat[JT1] [MW2]  kuin koskaan aiemmin kyselyn aikana: 12 % ennustaa henkilökunnan määrän kasvavan, 2 % odottaa henkilöstön vähenevän ja 85 % arvioi henkilöstömäärän pysyvän ennallaan.

Työllistämisaikeet kasvavat edelleen

Työllistämisaikeet kasvavat edelliseen vuosineljännekseen verrattuna 2 prosenttiyksikköä ja vuoden 2017 kolmanteen vuosineljännekseen verrattuna 8 prosenttiyksikköä. Kolmannen vuosineljänneksen kausitasoitettu työllistämisaikeiden indikaattori on +12 %. Työllistämisaikeiden ennustetaan kasvavan kolmella alueella neljästä sekä yhdeksällä toimialalla kymmenestä tulevan vuosineljänneksen aikana.

12.6.18 julkaistun ManpowerGroupin työmarkkinabarometrin mukaan suomalaiset työnantajat povaavat vahvoja työllistämisaikeita – kausitasoitettu työllistämisaikeiden indikaattori¹ (Net Employment Outlook) vuoden 2018 kolmannelle kvartaalille on +12 %, mikä on vahvin työnantajien raportoima ennuste sen jälkeen, kun kyselyä alettiin tehdä kuusi vuotta sitten.

Kasvua yhdeksällä toimialalla kymmenestä

Työllistämisaikeet ovat optimistiset lähes kaikilla toimialoilla: yhdeksällä kymmenestä toimialasta raportoidaan henkilöstömäärän kasvua seuraavalle kvartaalille. Vahvinta työllistämisaikeiden kasvua raportoivat hotelli- ja ravintola-alan työnantajat (indikaattori +23 %). Seuraavaksi eniten kasvua ennustetaan teollisuudessa (+19 %) sekä rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöalalla (+17 %).

Työllistämisaikeet vahvistuvat viidellä toimialalla kymmenestä vuoden 2018 toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Kahdeksalla toimialalla kymmenestä ennustetaan vahvempia työllistämisaikeita verrattuna vuoden 2017 kolmanteen kvartaaliin.

Hotelli- ja ravintola-alan työnantajat povaavat seuraavalle kolmelle kuukaudelle vahvimpia työllistämisaikeita kolmeen vuoteen. Teollisuuden työnantajat ennustavat 17 prosenttiyksikköä vahvempia työllistämisaikeita verrattuna samaan ajanjaksoon vuosi sitten.  Rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöalan työnantajat ennakoivat huomattavampaa kasvua työllistämiseen kuin kertaakaan aiemmin kyselyn aikana.

Suomessa vahvemmat työllistämisaikeet aikoihin

Suomessa työllistämisaikeet ovat vahvemmat kuin kertaakaan kyselyn aloittamisen jälkeen kuusi vuotta sitten. Tämä on hyvä uutinen työnhakijoiden kannalta. Varsinkin erityisosaamisen kysyntä on nousussa, mistä kielii esimerkiksi vakituisten työsopimusten määrän kasvu.

Kaikissa yrityskokoluokissa odotetaan kasvua työllistämisaikeisin tulevan vuosineljänneksen aikana. Vahvin työllistämisindikaattori, +31 %, on keskikokoisten työnantajien keskuudessa. Suurissa yrityksissä ennustetaan aktiivisia työllistämisaikeita (+25 %). Pienten (+20 %) ja mikroyritysten (+10 %) työllistämisindikaattorit ovat myös kasvussa.

Euroopan, Lähi-Idän ja Afrikan barometrin piirissä olevasta 26 maasta työllistämisen ennustetaan kasvavan 25:ssä. Kausitasoitetun datan perusteella Kroatian työnantajilla on optimisimmat työllistämisaikeet EMEA-alueella sekä Japanin kanssa vahvimmat työllistämisaikeet maailmanlaajuisesti. Suomen työllistämisaikeet ovat Pohjoismaiden vahvimmat.

¹Työllistämisaikeita kuvaava indikaattori (Net Employment Outlook) vuoden 2018 kolmannelle kvartaalille on Suomessa +12 %. Indikaattori saadaan, kun henkilöstömääränsä lisäämistä suunnittelevien työnantajien prosenttiosuudesta vähennetään henkilöstömääränsä vähentämistä suunnittelevien työnantajien prosenttiosuus. Suomen työmarkkinabarometrin tuloksissa huomioidaan kausitasoitettu data. Kausitasoitus on laskennallinen menetelmä, jonka avulla tutkimustuloksista pyritään poistamaan säännöllisenä toistuva kausivaihtelu, joka liittyy esimerkiksi vuodenaikoihin, pyhäpäiviin, lomakausiin ja eri toimialojen sesonkivaihteluihin.

Lähde: ManpowerGroup Oy

ManpowerGroup Employment Outlook Survey
ManpowerGroup Employment Outlook Survey mittaa neljännesvuosittain työnantajien aikomuksia lisätä tai vähentää henkilöstönsä määrää seuraavan kvartaalin aikana. Barometri on lajissaan ainutlaatuinen: se on suurempi, laajempi, pitkäaikaisempi ja kattavampi kuin muut tutkimukset. Se perustuu yli 59 000 julkisen ja yksityisen sektorin työnantajan haastatteluun 44 maassa. Suomessa haastateltiin 625 julkisen ja yksityisen sektorin työnantajaa.